Επιχειρήσεις στην... ουρά για εταιρικά ομόλογα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Επιχειρήσεις στην... ουρά για εταιρικά ομόλογα


  • Δημοφιλής και αποδοτικός τρόπος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αποδεικνύεται η έκδοση εταιρικών ομολόγων.


Ο πρόσφατες επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις των...«Μυτιληναίος» (300 εκατ. ευρώ), «Συστήματα Sunlight» (50 εκατ.) και νωρίτερα της ΟΠΑΠ (200 εκατ) σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εξασφάλιση "φθηνότερου” εταιρικού δανεισμού.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία μονάδα, από Caa3 σε Caa2, στην οποία προχώρησε η Moody's το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ενισχύει την εκτίμηση ότι για αρκετά μεγάλο διάστημα θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να βελτιώσουν τ δανειακό τους προφίλ.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών της «Μυτιληναίος» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. με απόδοση 3,10%. Υπενθυμίζεται ότι το 2016, τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν βγει στις αγορές με επιτόκιο 4,875%, η Housemarket (όμιλος Fourlis) μέσω εταιρικής ομολογιακής έκδοσης (οι ομολογίες εισήχθηκαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.) άντλησε 40 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% και μόνο ο Τιτάνας και ο ΟΠΑΠ (Μάρτιος 2017) είχαν αγγίξει επιτόκιο της τάξης του 3,5%.

Ποιες άλλες εταιρείες προγραμματίζουν έκδοση ομολόγων;

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη καταθέσει αίτηση προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς για την έκδοση εταιρικών ομολογιών που θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και θα εισαχθούν στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α. Οι λεπτομέρειες της έκδοσης αναμένεται να διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα, οι πρώτες πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για μια έκδοση της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ενώ οι εκτιμήσεις στην αγορά ήταν πως η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιούνταν εντός Σεπτεμβρίου, πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλεται προσπάθεια από τους αναδόχους και τους συμβούλους έκδοσης να έλθει πιο μπροστά χρονικά.

Σε ανάλογη διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων εισαγωγής βρίσκονται και άλλες επιχειρήσεις από την μεσαία και υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ενδιαφέρον εισαγωγής στο Χ.Α. του ομολόγου που θα εκδώσει ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία, κάτι το οποίο όμως απαιτεί ακόμη χρόνο σε επίπεδο προετοιμασίας.

Στην επικείμενη γενική συνέλευση στις 30/6 θα ζητηθεί από τους μετόχους της Alpha Bank η έγκριση για την έκδοση και διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολογιακού δανείου έως 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα είναι μετατρέψιμο σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των μετόχων. Την έκδοση ομολογιακού έως 200 εκατ.ευρώ εξετάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η FF Group θα ζητήσει στην επικείμενη γ.σ. την έγκριση για ομόλογο 300 εκατ.ευρώ.
Bookmark and Share