Ο Πούτιν ανοίγει ξανά τον τσαρικό ξενώνα στην Ιερουσαλήμ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Ο Πούτιν ανοίγει ξανά τον τσαρικό ξενώνα στην Ιερουσαλήμ.


  • Η «αυλή του Σεργκέι» ήταν γνωστή ως ένα από τα πιο θαυμαστά μέρη της Ιερουσαλήμ.


Είναι ένα από αυτά τα σχέδια που ενθουσιάζουν τον...  «τσάρο» Πούτιν γιατί συνδυάζουν αυτοκρατορικό μεγαλείο, ρωσική χριστιανική ορθοδοξία και ιστορία του «ενδόξου παρελθόντος», και μάλιστα στο Ισραήλ. Ετσι, το Κρεμλίνο ξόδεψε 10 εκατ. δολάρια για να ανακαινιστεί η λεγόμενη «Αυλή του Σεργκέϊ», ένας πρώην πολυτελής ξενώνας για Ρώσους αριστοκράτες προσκυνητές στην καρδιά της Ιερουσαλήμ.

Την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιουλίου λοιπόν, η ρωσική κυβέρνηση θα εγκαινιάσει επισήμως τον ξενώνα για Ορθοδοξους προσκυνητές στον ίδιο χώρο που είχε χτιστεί το κτίριο με διαταγή ενός αρχιδούκα των Ρομανόφ, και έναν αιώνα αφότου σταμάτησε να λειτουργεί στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το επιβλητικό διώροφο αναγεννησιακό κτίριο ολοκληρώθηκε το 1890, με 25 πολυτελή δωμάτια για να φιλοξενήσουν αριστοκράτες προσκυνητές που επισκέπτονταν τα χριστιανικά αξιοθέατα της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων. Αλλά ο ρωσικός πληθυσμός απελάθηκε όταν η Μόσχα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία έκαναν πόλεμο το 1914, και σήμερα, σε αντίθεση με την αυτοκρατορική του ακμή, ο ξενώνας θα είναι ανοιχτός σε όλους, με 22 πολυτελή δωμάτια που θα αρχίσουν να ενοικιάζονται από τον Αύγουστο.

Το Κρεμλίνο έδωσε τα λεφτά και το πράσινο φως για τις εργασίες αναστήλωσης μόλις οι τελευταίες ισραηλινές κυβερνητικές υπηρεσίες εγκατέλειψαν το κτίριο το 2012. Τώρα υπόσχεται ότι οι χώροι της «Αυλής του Σεργκέϊ» θα είναι ανοιχτοί στο ευρύ κοινό, ενώ η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να ανοίξει ένα μικρό σχολείο, μια βιβλιοθήκη και ένα μουσείο για την ιστορία του κτιρίου στην περιοχή.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι στο Ισραήλ με την ιδέα να διαθέτει η Ρωσία τόσο πολύτιμη ακίνητη περιουσία στην Ιερουσαλήμ. Μέλη της ισραηλινής βουλής και δεξιές οργανώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ το 2008, αλλά η απόφαση στήριξε το δικαίωμα της κυβέρνησης να πουλήσει τον πρώην ξενώνα στη Ρωσία.

Ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος είναι ένα συγκρότημα από καταπράσινους κήπους με δύο πύργους αναγεννησιακού ρυθμού (που τώρα στεγάζουν δημόσια λουτρά) και ένα τετράγωνο συγκρότημα από διώροφα πέτρινα κτίρια. «Είναι ένας ξενώνας πέντε αστέρων», δήλωσε ο Μπορίς Λέμπερ, Ρωσο- ισραηλινός δικηγόρος που εργάζεται εδώ και χρόνια για το έργο. «Οι Ρώσοι προσκυνητές θέλουν να έρθουν εδώ. Μπορούν επιτέλους να περπατήσουν στα βήματα των προγόνων τους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το σχέδιο είναι «υπέρ-σημαντικό» για το Κρεμλίνο.

Η αυλή και ο ξενώνας έχουν πάρει το όνομά τους από τον Μεγάλο Δούκα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, αδελφό του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ και προέδρου της Αυτοκρατορικής Ορθοδόξου Εταιρείας Παλαιστίνης, μιας οργάνωσης σπουδών και μελετών της τσαρικής εποχής.

Με κτίρια από πέτρα που είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, η «αυλή του Σεργκέι» ήταν τότε γνωστή ως ένα από τα πιο θαυμαστά μέρη της Ιερουσαλήμ. Κατασκευάστηκε ως τμήμα του λεγόμενου ρωσικού συγκροτήματος δίπλα στο Δημαρχείο της Ιερουσαλήμ που περιλάμβανε εκκλησία, προξενείο, νοσοκομείο και ξενώνες.

Η κατασκευή του ήταν μια τεράστια επιχείρηση την εποχή εκείνη - τα δομικά υλικά και τα πολυτελή έπιπλα είχαν μεταφερθεί από την ίδια την Ρωσία. Τα κτίρια χτίστηκαν σε αναγεννησιακό στυλ, με βαριές ξύλινες πόρτες, ψηλά παράθυρα και ζωγραφισμένα ταβάνια. Η καρδιά του ρωσικού συγκροτήματος ήταν η «αυλή του Σεργκέϊ», ένα αστικό κόσμημα που στέγαζε αποκλειστικά καταλύματα για πλούσιους προσκυνητές, αριστοκράτες και αξιωματούχους.

Με το ξέσπασμα της ρωσικής επανάστασης το 1917, οι ιερείς και το προσωπικό του συγκροτήματος απελάθηκαν και οι Τούρκοι στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατέλαβαν τα κτίρια.

Οι Ρώσοι προσκυνητές σταμάτησαν να καταφτάνουν στους Αγίους Τόπους και δεν υπήρχαν χρήματα για να λειτουργεί και να συντηρείται το συγκρότημα. Στη συνέχεια μισθώθηκε στις βρετανικές αρχές, οι οποίες το χρησιμοποίησαν ως κέντρο κρατικής διοίκησης, μετατρέποντας έναν από τους ξενώνες σε κεντρική φυλακή.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αγόρασε την γη στη δεκαετία του 1960 και τελικά η περιοχή έγινε γνωστή ως κέντρο της νυχτερινής ζωής στην Ιερουσαλήμ, με δημοφιλή μπαρ και εστιατόρια που ονομάζονταν «Σεργκέϊ», και αργότερα «Γκλάσνοστ», στα οποία σύχναζαν οι φοιτητές της πόλης.

Η ίδια η «αυλή του Σεργκέι» χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών για κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας του Ισραήλ. Ο θρυλικός στρατηγός Μοσέ Νταγιάν είχε το γραφείο του εκεί το μικρό διάστημα που υπηρέτησε ως υπουργός Γεωργίας.

Το 2008, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ αποφάσισε να προσφέρει την αυλή του Σεργκέι ως «δώρο συμφιλίωσης» στη Ρωσία. Οι δύο χώρες είχαν προηγουμένως συγκρουστεί επειδή η Μόσχα πουλούσε όπλα στη Συρία και στο Ιράν. Αλλά η κίνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, όπου κάποιοι αντιστάθηκαν στην ιδέα να εγκαταλείψει το εβραϊκό κράτος τμήματα της Ιερουσαλήμ για γεωπολιτικούς λόγους.

Το Νομικό Φόρουμ για την Γη του Ισραήλ, μια δεξιά οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων που αγωνίστηκε επίσης κατά της απόσυρσης του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της μεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας της «αυλής του Σεργκέι» πίσω στη Ρωσία. Αλλά, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να αποφασίσει και η πώληση στους Ρώσους προχώρησε.
Bookmark and Share