Βίτσας: Κακώς άνοιξε το θέμα για τα Σκόπια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Βίτσας: Κακώς άνοιξε το θέμα για τα Σκόπια

  • Στη ρητορική που ακολουθεί η Άγκυρα απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας την στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας κοντά στο οικόπεδο, όπου ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρo.

Μιλώντας στην... ΕΡΤ, είπε ότι με βάση την ενημέρωση που είχε στις 08 το πρωι, υπήρχε ηρεμία. «Το γεωτρύπανο και το αντίστοιχο πλοίο είναι εκεί και φαντάζομαι ότι θα ξεκινήσουν σήμερα οι δοκιμές όπως έχει ανακοινωθεί», πρόσθεσε. Για την τουρκική άσκηση εξήγησε πως είναι χωρίς πραγματικά πυρά.
Ο κ. Βίτσας εκτίμησε πως το κυπριακό «δεν έχει λήξει», καθώς «πετύχαμε να βάλουμε τα ουσιαστικά ζητήματα με τα στρατεύματα και το σύστημα των εγγυήσεων μπροστά σε όλο τον κόσμο». Ακόμα, ανέφερε πως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας αλλά σημείωσε πως απαιτούνται συνολικότερα πρωτοβουλίες και όχι πυροσβεστικές κινήσεις.
«Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι είχαμε περάσει περιόδους με μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία που πολλές φορές δεν είχαν μεγάλη επικοινωνιακή κάλυψη... Εμείς καλούμε πάντα την άλλη πλευρά να κατανοήσει και να ηρεμήσει. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με ηρεμία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ούτε πρόκειται να μπούμε σε παγίδες όπως οι εξοπλισμοί», συνέχισε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών δεν εκφράζουν το σύνολο της πολιτικής του Βερολίνου και επανέλαβε ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για θέματα που δεν γνωρίζει.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κατασκεύασε με κορώνες ένα θέμα στη Βουλή, θέτοντας ζήτημα δεδηλωμένης για τον υπουργό Άμυνας και παρατήρησε ότι «κακώς άνοιξε το θέμα για τα Σκόπια».
Εξάλλου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή και υπογράμμισε πως το θέμα με τα Σκόπια δεν είναι ιστορικό αλλά έχει στοιχεία αλυτρωτισμού και άλλα ζητήματα.
«Πρέπει να λήξουμε τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και να αποκτήσει η γειτονική χώρα μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που να μην προσβάλλει τις γειτονικές χώρες» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.
Bookmark and Share