Από αναβολή σε αναβολή το Τζαμί στην Αθήνα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Από αναβολή σε αναβολή το Τζαμί στην Αθήνα

  • Οι 4 εργοληπτικές εταιρείες ζήτησαν -νέα- παράταση έως τον Δεκέμβριο για την παράδοση…

Έξι μήνες παράταση παίρνει η ολοκλήρωση του Μουσουλμανικού Τεμένους στο Βοτανικό που κατασκευάζει η... αφρόκρεμα του κατασκευαστικού κλάδου, με επικεφαλής την J&P Αβαξ.
Την νέα παράταση χρονοδιαγράμματος αιτήθηκε η κοινοπραξία και ενέκρινε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιάννης Δέδες, εξαιτίας της καθυστέρησης στην υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών, χωρίς ευθύνη των εργολάβων. Πρόκειται για την σύμβαση που περιλαμβάνει τις εργασίες καθαίρεσης των κτισμάτων εντός της έκτασης που θα ανεγερθεί το τζαμί και οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί στο συμβατικό αντικείμενο του έργου. Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο Υποδομών δίνει παράταση στο έργο αφού η προηγούμενη ήταν για τις 10 Ιουλίου.

Για την εργολαβία ύψους 946.000 που ανέλαβαν οι τέσσερις μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας (Ακτωρ, J&P Άβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα, Ιντρακάτ), η σύμβαση υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Η συμβατική προθεσμία παράδοσης ήταν η 10η Απριλίου του 2017, ωστόσο με απόφαση του Μαίου παρατάθηκε για ένα δίμηνο. Όμως με την νεότερη απόφαση, το Τέμενος θα πρέπει να περιμένει, αφού η παράδοσή του προγραμματίζεται (εκτός άλλου απροόπτου) για τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το νερό στο αυλάκι για να αποκτήσουν λατρευτικό χώρο οι Μουσουλμάνοι στην Αθήνα έβαλε το 2013 η ελληνική κυβέρνηση μετά από τέσσερις άγονους διαγωνισμούς.

Ζήτησε τότε από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες να συνεργαστούν και να κατασκευάσουν το έργο, οι οποίες δέχτηκαν και συνέστησαν κοινοπραξία. Στην πορεία όμως οι προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης αλλά και το μικρό μέγεθος της εργολαβίας ατόνησαν το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να “ξαναζεσταθεί” το έργο πριν περίπου ένα χρόνο.

Το Τέμενος σχεδιάζεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 καθώς η δημιουργία του υπήρξε πάγιο αίτημα του μουσουλμανικού κόσμου που ζει στην Ελλάδα και συνδέθηκε με την προσπάθεια να ελεγχθούν οι αδήλωτοι χώροι προσευχής. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στην Αττική υπολογίζεται ότι πάνω από 120 χώροι χρησιμοποιούνται παράνομα ως τζαμιά. Οι τοπικές αντιδράσεις όμως στα θέματα χωροθέτησης προκάλεσαν μεγάλες τριβές. Η λύση επιχειρήθηκε να δοθεί το 2000 όταν προβλέφθηκε η ίδρυση ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου σε έκταση 33 στρεμμάτων με έξοδα κατασκευής από τη Σαουδική Αραβία.

Όμως ούτε και τότε προχώρησε. Το έργο επανασχεδιάστηκε το 2006 επί θητείας Σουφλιά στο υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ σε έκταση 42 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του πολεμικού ναυτικού στο Βοτανικό και για πρώτη φορά αποφασίζεται να κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει δύο προσφυγές κατοίκων της περιοχής εναντίον του έργου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν επιβάλλεται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατά την ανέγερση λατρευτικών ναών ενώ απέρριψε και μία σειρά από θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα όπως ότι η χωροθέτηση δεν είναι συμβατή με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ότι η ανέγερση αντιβαίνει στο νέο Οικοδομικό Κανονισμό.


Της κ.Μ.Τζάννε
Bookmark and Share