Ντέρμπι Άγγλων-Γερμανών για την πρωτιά στον τουρισμό.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ντέρμπι Άγγλων-Γερμανών για την πρωτιά στον τουρισμό..


  • Για την πιο "καυτή” περίοδο από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών ετοιμάζονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, με την ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τον αριθμό των επισκεπτών προς τους ελληνικούς προορισμούς να κορυφώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα τελευταία στοιχεία από τη... μηναία ανάλυση που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Sete Intelligence) έρχονται να επιβεβαιώσουν την κατακόρυφη άνοδο των κρατήσεων. Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2016, για το σύνολο της θερινής φετινής περιόδου παρατηρείται αύξηση 7,4% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό.

Η Γερμανία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτο αριθμό θέσεων κατά (+47χιλ./+12,4%) και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 40 χιλ./+7,8%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται τον Ιούνιο από την Ολλανδία με 34,1% (31 χιλ. θέσεις) και ακολουθεί η Δανία με αύξηση 17,6% (11,5 χιλ.)

Όσον αφορά τις σημαντικότερες αγορές- "δεξαμενές” ξένων τουριστών, τον Ιούλιο η εικόνα διαφοροποιείται καθώς μόνο η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει μείωση θέσεων κατά 9,5% (-31χιλ.). Η αύξηση το μήνα που διανύουμε αναμένεται στο 5,9% ή 183 χιλ. θέσεις. Μεγάλη αύξηση των αεροπορικών θέσεων για τον Ιούλιο αναμένεται από το Ηνωμένο Βασίλειο σε 9,1% ή +51 χιλ. θέσεις και τη Γερμανία +11,2% ή 48 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται από την Δανία (14,7%), ενώ ακολουθεί η Ρωσία με +11,9%. Η Πολωνία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 9,9% (25χιλ.) και ακολουθούν Ολλανδία και Σουηδία με 9,6% και 31 χιλ. και 11 χιλ. θέσεις αντίστοιχα.


Τον επόμενο μήνα, η κίνηση στα αεροδρόμια θα είναι κατακόρυφη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, τον Ιούλιο η αύξηση των αεροπορικών θέσεων στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 22,3% ή 59 χιλ. επιπλέον θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται στη Μυτιλήνη με 33% (3,2 χιλ. θέσεις), η οποία μετά από μια μεγάλη περίοδο πτώσης στις αφίξεις φαίνεται να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης από το εξωτερικό. Ακολουθούν τα αεροδρόμια της Καβάλας με 25,7% (6,4 χιλ.) και Άκτιου 23,2% (14,4 χιλ.) αντίστοιχα. Το Ηράκλειο και τα Χανιά παρουσιάζουν επίσης αύξηση 0,7% (5,6 χιλ.) και 1,8% (4,3 χιλ.) αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο η αύξηση των αεροπορικών θέσεων στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 17,8% ή 43 χιλ. επιπλέον θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθηκε στη Μυτιλήνη με 51,5% (3,7χιλ. θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Καβάλας με 20,9% (29 χιλ.) και 31,7% (6,6 χιλ.) αντίστοιχα. Το Ηράκλειο παρουσιάζει αύξηση 1,3% με 7,2 χιλ. και τα Χανιά 7,8% ή 14 χιλ. θέσεις αντίστοιχα.

Η πολύ θετική προβλεπόμενη άνοδος της επιβατικής κίνησης έρχεται ως συνέχεια της αύξησης των διεθνών αεροπορικών αφίξεων (+6,6%) που παρατηρήθηκε συνολικά και τον Μάιο, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας κατεγράφησαν 119 χιλ. Περισσότερες αφίξεις στο σύνολο της χώρας.

Το ερωτηματικό των εσόδων

Φέτος ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού και των επιχειρήσεων του κλάδου, αναμένεται να προσεγγίσει τα 30 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών κρουαζιέρας, ενώ τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 14,5 δισ. ευρώ, εφόσον όμως πως η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επισκέπτη επιστρέψει στα επίπεδα του 2015.

Την ίδια ώρα, η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επιχειρεί να εξηγήσει την αντίθετη πορεία εσόδων και αφίξεων της περασμένης χρονιάς. Η ενότητα έχει τίτλο ''Το παράδοξο του τουρισμού το 2016: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα''.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρσι οι ετήσιες αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν (κατά 5,1% και 2,9% αντίστοιχα), ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν (κατά 6,8%). Αυτό συνέβη παρά την οριακή αύξηση (κατά 0,2%) των τιμών διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία με βάση το σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ.

Όμως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, εξετάζοντας την τελευταία εξαετία, διαπιστώνεται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής τoυ αριθμού των αφίξεων/διανυκτερεύσεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων αποκλίνουν ήδη από το 2014 και τελικώς κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση το 2016. Ουσιαστικά, ο ρυθμός μεταβολής των ταξιδιωτικών εσόδων βαίνει μειούμενος από το 2014, με επιταχυνόμενο ρυθμό, και τελικά γίνεται αρνητικός το 2016.

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων παρά την αύξηση των αφίξεων το 2016 αντανακλά, εκτός από τις μειώσεις των τιμών διαμονής στις οποίες προέβη ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος, και τη μείωση των λοιπών δαπανών των τουριστών. Η μείωση των λοιπών δαπανών των τουριστών στην Ελλάδα πιθανόν να συνδέεται και με άλλους παράγοντες στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή αγορά τουρισμού, όπως το γεγονός ότι ο εξωτερικός τουρισμός γίνεται σταδιακά προσιτός σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος.
Bookmark and Share