Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με... τεχνάσματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με... τεχνάσματα

  • Ένα άρθρο που στην ουσία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν οδεύει σε «κανονική» έξοδο στις αγορές, αλλά σε ανακύκλωση ομολόγων, φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, με τίτλο «Ναι, η Ελλάδα μπορεί».

 Ο αρθρογράφος Marcus Ashworth επισημαίνει ότι οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, μετά από τριετή απουσία, «σκοντάφτουν» σε... έναν από τους βασικούς εταίρους: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει, υπό τις αυστηρές συνθήκες του προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό για να επιτρέψει την έκδοση νέου χρέους. Ωστόσο, υπάρχει μία συμβιβαστική λύση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να «κυνηγήσει».

«Η Ελληνική Δημοκρατία προετοιμάζει το έδαφος για την έκδοση πενταετών ομολόγων, έως του ποσού των 4 δισ. ευρώ, μετά την αποπληρωμή 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο χρέος της, αυτή την εβδομάδα. Όμως, τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή του δανείου ήρθαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε το χρέος της Ελλάδας δεν έχει μειωθεί, απλώς έχει παραταθεί».

Το Bloomberg αναφέρεται στην ικανοποιητική απόδοση που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες, ισχυρίζεται, που έχουν στα χέρια τους ομόλογο, ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγει το 2019 με ευχαρίστηση θα αντάλλασσαν τις τοποθετήσεις τους για άλλο ομόλογο, μεγαλύτερης διάρκειας με έξτρα απόδοση, ειδικά μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που έληγαν αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει την καλύτερη επίδοση, με απόδοση μεγαλύτερη του 17% το τρέχον έτος.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει τα ομόλογα λήξης 2019 με ένα νέο ομόλογο, πενταετούς διάρκειας κι ελπίζει πως η έκδοση με λήξη 2022 θα είναι ανοιχτή και για επενδυτές του εξωτερικού. Το σχέδιο αυτό, πάντως, έχει τεθεί προς το παρόν σε αναμονή, ωστόσο η εναλλακτική υπάρχει. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη τεχνική ανταλλαγής ομολόγων έχει υιοθετηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Πορτογαλία, στην πρώτη προσπάθεια επιστροφής στις αγορές.

Μία ακόμη επιλογή είναι να επιτραπεί μέρος του ελληνικού χρέους ύψους 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε μέσα στον επόμενο χρόνο, να λήξει χωρίς να αντικατασταθεί με νέο χρέος. Αυτό θα μείωνε τον υφιστάμενο δανεισμό δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξετάσει την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας. Όμως η μείωση της ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο - οι τράπεζες χρησιμοποιούν τους τίτλους αυτούς ως ενέχυρα για δανεισμό από την ΕΚΤ - στην ακόμη επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο τέχνασμα που το ΔΝΤ, ίσως και η ΕΚΤ, δεν θα ήθελαν.

Το Bloomberg καταλήγει πως είναι ανάγκη για την Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί ενόψει μίας νέα έκδοση, προχωρώντας στην έκδοση νέου ομολόγου - ακόμη και αν αυτό είναι διαθέσιμο αρχικά μόνο για τους υφιστάμενους κατόχους ελληνικού χρέους. Τότε, τουλάχιστον, το πεδίο θα έχει δημιουργηθεί για το επόμενο βήμα, όταν θα έχει διευθετηθεί το θέμα με το ΔΝΤ.
Bookmark and Share