- Για ποια πρόκειται.
Την αναβολή της εφαρμογής τεσσάρων μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει με την Τρόικα, επιδιώκει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την κατάργηση του... ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου,
την επιβολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων,
την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων με τις εμπορικές
και την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσω των χρεώσεων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
Το δημοσιονομικό κόστος από τη μη επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων εκτιμάται ως ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς:
-Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πολύ δύσκολα θα αποδώσει περισσότερα από 40-50 εκατ. ευρώ, καθώς τα περισσότερα από τα νησιά που έχουν απομείνει στο ειδικό καθεστώς είτε δεν είναι τουριστικοί προορισμοί πρώτης γραμμής είτε έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμός στην Κω) είτε (και) από το προσφυγικό.
– Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει εισπρακτικά λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές των ακινήτων. Θα είναι μετρημένες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που θα καταφέρουν να πουλήσουν ακίνητο μετά το 2018 σε τιμή υψηλότερη από την τιμή κτήσης
-Η εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές είναι συμφωνημένο να έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και των φόρων μεταβίβασης ακινήτων.
Οι ΥΚΩ και η ΔΕΗ
Από την άλλη ανατιμήσεις που θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, λόγω του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (η κάλυψη του οποίου αποτελεί μνημονιακή απαίτηση) αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το κόστος ανεβαίνει στα 360 εκατ. ευρώ, είναι ίσως ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», έστω κι αν στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για σταδιακή καταβολή του συγκεκριμένου ποσού στη ΔΕΗ σε βάθος 2-3 ετών.