- Μια ένοπλη οργάνωση εμποδίζει τα πλοιάρια των προσφύγων να αναχωρήσουν για τον διάπλου της Μεσογείου από μια πόλη δυτικά της Τρίπολης στη Λιβύη, προκαλώντας αιφνιδιαστική πτώση στις αφίξεις στην Ιταλία τον προηγούμενο μήνα, όπως δήλωσαν πηγές από την περιοχή.
Η αποκάλυψη αυτή του Reuters, εξηγεί τη...σημαντική μείωση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία τον τελευταίο μήνα. Τον Ιούλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι αφίξεις του Αυγούστου φαίνεται να είναι ακόμη πιο περιορισμένες.
Πηγές από τη Σαμπράθα, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια νέα ένοπλη οργάνωση που έχει κάνει την εμφάνισή της στην παραθαλάσσια πόλη και εμποδίζει τους πρόσφυγες να αναχωρήσουν, συχνά κλείνοντάς τους σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης.
Η οργάνωση στη Σαμπράθα «εμποδίζει τους μετανάστες να αναχωρήσουν με πλοιάρια προς την Ιταλία», όπως δήλωσε ένα μέλος της κοινωνίας των πολιτών από την πόλη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η οργάνωση αυτή αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες «πολίτες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς», πρόσθεσε. Διεξάγει μια «σκληρή εκστρατεία», την οποία ξεκίνησε «ένας πρώην νονός της μαφίας», σύμφωνα με μια άλλη πηγή από την Σαμπράθα.
Μια τρίτη πηγή επεσήμανε ότι η οργάνωση αυτή καταβάλλει «σημαντικές προσπάθειες να ελέγξει την περιοχή».
Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η οργάνωση έχει δημιουργήσει ένα κέντρο κράτησης για τους μετανάστες, ενώ μια άλλη πηγή εξήγησε ότι η οργάνωση επιζητεί νομιμοποίηση και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν προσπαθήσει να συνεργαστούν με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να περιοριστεί η μετανάστευση.
Η Ιταλία συγκεκριμένα προσπαθεί να ενισχύσει την ικανότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη να σταματήσει τη διακίνηση μεταναστών, προσφέροντάς της χρήματα, εκπαίδευση και στέλνοντας ένα πλοίο για να βοηθήσει στην επισκευή των σκαφών του λιμενικού της Λιβύης, αλλά και των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.
Περίπου 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική από το 2014, ενώ περισσότεροι από 12.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του ταξιδιού.
Οι περισσότεροι αναχωρούν από τις δυτικές ακτές της Λιβύης. Μετά την εκδίωξη των διακινητών από την πόλη Ζουάρα το 2015, η Σαμπράθα έχει γίνει το λιμάνι που χρησιμοποιούν περισσότερο οι πρόσφυγες.
Η Ρώμη επιθυμεί να συνάψει μια συμφωνία με τη Λιβύη, όπως αυτή που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Όμως οποιαδήποτε πρόοδος στη Λιβύη θα είναι μάλλον εύθραυστη εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι πριν έξι χρόνια. Αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία και τοπικές πολιτοφυλακές μάχονται για να κερδίσουν περισσότερο έδαφος και κέρδη από το λαθρεμπόριο.