- Προσεκτική στάση κρατούν στο Μαξίμου σε σχέση με τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών. Άλλωστε γνωρίζουν ότι μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση θα απαιτηθεί χρόνος που μπορεί να υπερβεί και τα όρια του έτους. Σημειώνεται ότι το 2013 χρειάστηκαν λίγο πάνω από 2 μήνες μέχρι να σχηματιστεί η κυβέρνηση στο Βερολίνο αλλά και να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης διακυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, έδινε την εν λευκώ διαχείριση της οικονομίας και της Ευρωζώνης στον Β. Σόιμπλε.
Εν τω μεταξύ στην οδό Νίκης γνωρίζουν καλά ότι με δεδομένη την «κινούμενη άμμο» στο μέτωπο του Βερολίνου μόνη σταθερά είναι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Συνεπώς περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι να διαμορφωθεί το κυβερνητικό σχήμα στη γερμανική πρωτεύουσα αλλά και να φανούν τα πρώτα δείγματα της Γαλλογερμανικής νέας ισορροπίας.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι γερμανικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν το ελληνικό πρόγραμμα… είναι σαφές ότι η στρατηγική των δύο μεγαλυτέρων γερμανικών κομμάτων κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος». Είναι εμφανής εδώ η προσπάθεια να ξορκιστούν καθυστερήσεις, αλλά και μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση ως προς την απαίτηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Άλλωστε η Καγκελάριος που συχνά λειτουργούσε κάπως κατευναστικά στις εντάσεις που δημιουργούνταν στη διαπραγμάτευση πλέον θα έχει την πίεση του FDP ενδοκυβερνητικά αλλά και της αντιπολίτευσης του AfD.
Ειδικά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η πίεση για επιτάχυνση θα είναι δεδομένη λόγω και των στενών σχέσεων που έχει το FDP με το επιχειρηματικό κατεστημένο της Γερμανίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Β. Σόιμπλε δεν ήταν στενός συνομιλητής του ή ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του.
Πάντως οι εξελίξεις στο Βερολίνο αλλά και οι νέες ισορροπίες στο τρίγωνο με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον δημιουργούν ανησυχίες. «Δεν ανησυχώ για το πρόγραμμα αλλά για τις διαθέσεις του ΔΝΤ. Κι ο Μακρόν ανησυχεί. Πλέον ανησυχώ για τις γερμανικές εκλογές. Δηλαδή αν είναι μια κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων. Οι δύο τους δε φαίνεται πάντως να κάνουν κυβέρνηση.» Αυτό τόνισε προφητικά πριν δύο εβδομάδες στέλεχος του υπ. Οικονομικών αποτυπώνοντας το κλίμα στην Αθήνα για τα όσα αναμένεται να συμβούν στο Βερολίνο.
Γι’ αυτό και το πλέον σημαντικό είναι να έχουν κλείσει τα Ελληνικά ζητήματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μόνο που αυτό δεν είναι και βέβαιο ότι μπορεί να συμβεί εφόσον η ρευστότητα ενυπάρχει στη Γερμανία. «Φλεβάρη Μάρτη Απρίλη είναι οι πιο σημαντικές συζητήσεις. Πρέπει να μην είμαστε σε πρόγραμμα. Αυτές οι συζητήσεις είναι οι σημαντικές: η έξοδος από το πρόγραμμα, ο ρόλος του ΔΝΤ, και η συζήτηση για το χρέος» ήταν η αναφορά του στελέχους της οδού Νίκης για τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Μόνο που ενδεχόμενα εμπόδια στην πολιτική από ακραίους κύκλους στο Βερολίνο μπορεί να φέρουν ανατροπές. Γι’ αυτό και η βιασύνη της προόδου στην οδό Νίκης και στο Μαξίμου τώρα γίνεται πιο έντονη.
Πάντως μια γεύση για το πώς αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το νέο τοπίο στη Γερμανία θα πάρει η οδός Νίκης και το Μέγαρο Μαξίμου με την έλευση του Γ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. Ο επικεφαλής του Eurogroup θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση των εκκρεμοτήτων είναι σε πλήρη εξέλιξη με αστερίσκους να έχουν τεθεί. Αυτί αναμένεται να επισημάνει και ο επικεφαλής του eurogroup που εν όψει και της αποχώρησής του θα μπορέσει απελευθερωμένος ων να δώσει και κάποιες συμβουλές ή προειδοποιήσεις παραπάνω για μέτρα ή κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
του κ.Γ.Αλεξάκη