Κομισιόν: Θετική η προοπτική υποδοχής 200.000 προσφύγων από τη Γερμανία κάθε χρόνο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Κομισιόν: Θετική η προοπτική υποδοχής 200.000 προσφύγων από τη Γερμανία κάθε χρόνο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «θετική» την προοπτική η Γερμανία να υποδέχεται 200.000 πρόσφυγες τον χρόνο, χωρίς να εκφράσει γνώμη για τη νομιμότητα ενός αριθμού που παρουσιάζεται ως όριο στους κόλπους της πολιτικής οικογένειας της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο στόχος για ένα ετήσιο όριο στην υποδοχή προσφύγων αναφέρθηκε σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο στο οποίο κατέληξαν χθες η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), πρόεδρος της οποίας είναι η καγκελάριος, και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

«Γενικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε πως η Κομισιόν θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως μία χώρα η οποία έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μοιάζει έτοιμη να υποδεχθεί άλλους 200.000 τον χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι νόμιμο ένα τέτοιο αριθμητικό όριο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν εξέφρασε θέση.

«Δεν πρόκειται ακόμη για μια κυβερνητική απόφαση», είπε ο Σχοινάς, αρνούμενος να «προχωρήσει πιο μακριά σε αυτό το στάδιο».

«Καθώς αποτελεί ακόμη τμήμα των προετοιμασιών για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Γερμανία, και δεν πρόκειται ακόμη για μια κυβερνητική πολιτική, δεν μπορούμε να πούμε πολλά υπό τύπον σχολίων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Σχοινάς υπενθύμισε πως η Κομισιόν και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαιρέτισαν κατ΄επανάληψη τον «πρώτης γραμμής ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και στην ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη μετανάστευση».

Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα πως η επιτευχθείσα συμφωνία θα βοηθήσει να σφυρηλατηθεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ οι Πράσινοι, πιθανός εταίρος σε έναν συνασπισμό "Jamaica" (CDU/CSU, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες - FDP) είπαν ότι δεν πρόκειται να γίνει πολιτική.

«Επιτύχαμε ένα κοινό αποτέλεσμα το οποίο νομίζω πως είναι μια πολύ, πολύ καλή βάση για να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους», είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα με τον βαυαρό ομόλογό της Χορστ Ζεεχόφερ.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι δήλωσαν πως διαφωνούν με το όριο στη μετανάστευση.

Δεν θα απέτρεπε τις συνομιλίες για έναν συνασπισμό, είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ, αλλά τόνισε πως δεν θα αποτελέσει μέρος της επίσημης συμφωνίας συνασπισμού εφόσον υπάρξει τέτοια.

Η Μέρκελ δήλωσε πως η συντηρητική ένωσή της θα ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού -- πρώτα με το FDP και τους Πρασίνους ξεχωριστά στις 18 Οκτωβρίου και στη συνέχεια σε τριμερές σχήμα στις 20 Οκτωβρίου.

Ο Οζντεμίρ είπε πως το όριο στη μετανάστευση είναι εσωτερικό θέμα των CDU-CSU.

«Οπωσδήποτε δεν θα εμφανιστεί σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για συνασπισμό», είπε και πρόσθεσε πως οι Πράσινοι, που τάσσονται υπέρ των μεταναστών, θέλουν να υπάρξουν γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες για τους νεοεισερχόμενους στη Γερμανία, αποτελεσματικά μέτρα ενσωμάτωσης και μια μεταναστευτική νομοθεσία με σαφείς κανόνες και κριτήρια.

Οι Πράσινοι τάσσονται κατά ενός ορίου στις αφίξεις μεταναστών, το οποίο υποστηρίξει η CSU μετά την άφιξη 890.000 μεταναστών το 2015 και 280.000 το 2016, με πολλούς από αυτούς να εισέρχονται στη Γερμανία μέσω Βαυαρίας.

Αν και οι αφίξεις θα είναι ακόμη λιγότερες φέτος, το θέμα αναμένεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ της CSU και των Πρασίνων στις συνομιλίες για τον συνασπισμό.

Η Μέρκελ είπε πως το όριο των 200.000 μεταναστών τον χρόνο δεν σημαίνει πως ο 200.001ος πρόσφυγας που θα φθάσει στη χώρα θα πρέπει να απελαθεί, αλλά μάλλον ότι εκείνος ή εκείνη θα έχει το δικαίωμα να δει την υπόθεσή του/της να εξετάζεται σε ατομική βάση. Ένα πακέτο μέτρων θα διασφαλίζει, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρχει υπέρβαση αυτού του ορίου, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ τόνισαν πως η κυβέρνηση και η κάτω βουλή του κοινοβουλίου μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες ώστε να επιτρέπονται περισσότεροι ή λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία, αν η κατάσταση στη χώρα ή διεθνώς αλλάξει απροσδόκητα όπως στην περίπτωση που ξεσπάσει ένας πόλεμος ή υπάρξει αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία.

Ο Ζεεχόφερ είπε πως θα είναι υποχρεωτικό για το κοινοβούλιο να έχει λόγο στις προσαρμογές αυτές.
Όμως η Μέρκελ είπε πως ακόμη κι αν υπάρξουν προσαρμογές δεν θα σημειωθεί μια επανάληψη της συρροής μεταναστών το 2015 λόγω παραγόντων όπως η μεταναστευτική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, η συνεργασία με χώρες της Αφρικής και η διευρυμένη εντολή της υπηρεσίας εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Είπε πως οι αιτήσεις ασύλου για τους νεοεισερχόμενους θα εξετάζονται σε κέντρα όπου θα μπορούν επίσης να λαμβάνονται αποφάσεις για απέλαση, επειδή έχει αποδειχτεί πως είναι δύσκολο να απελαύνονται πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, από τη στιγμή που έχουν διανεμηθεί σε διάφορες πόλεις.

Παρά την αντίθεσή του στη συμφωνία των συντηρητικών ενώσεων, ο Οζντεμίρ τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων: «Όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το FDP είπε πως ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι συντηρητικές ενώσεις έχει ετοιμάσει τον δρόμο για να διεξαχθούν συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
«Έχουν τεθεί τα θεμέλια», δήλωσε στο ZDF η Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, αναπληρώτρια αρχηγός του FDP.
Bookmark and Share