Με μικρή καθυστέρηση που καθιστά ακόμη πιο απαιτητικά τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου της Cyta Ελλάδος από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, Vodafone, Wind Hellas και PCCW Global.
Το VDR (virtual data room) στο οποίο έχουν αναρτηθεί οι απαιτούμενες πληροφορίες (legal και financial due diligence report) που αφορούν στην εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί και οι υποψήφιοι επενδυτές απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθούν και οι σχετικές παρουσιάσεις από τη διοίκηση της Cyta Hellas και της μητρικής ΑΤΗΚ, ενώ θα παραδοθεί και το draft της σύμβασης πώλησης, επί της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα να υποβληθούν σχόλια και παρατηρήσεις από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών, τα οποία θα επεξεργαστούν οι σύμβουλοι της ΑΤΗΚ χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι (PwC Ελλάδας, η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας και η Γεωργιάδης και Πειλίδης LLC Κύπρου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Μένει να φανεί ποιοι από τους τρεις αρχικά ενδιαφερόμενους θα προχωρήσουν μέχρι τέλους στο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας, υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για έναν ενδιαφερόμενο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, να συμμετέχει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας δεσμευτικής προσφοράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η ύπαρξη πρόβλεψης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διευκρινίσουν ποιο ποσοστό των μετοχών της Cyta Ελλάδος θα αγοραστεί με μετρητά και ποιο ποσοστό με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Στο τέλος του 2016 το πελατολόγιο της εταιρείας κινήθηκε σε οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης και διαμορφώθηκε στις 307 χιλιάδες για την σταθερή και 51 χιλιάδες για την κινητή. Η εταιρεία το 2016 εμφάνισε συνολικό κύκλο εργασιών 90,8 εκατ. ευρώ, EBITDA - 2,41 εκατ. ευρώ και ζημιές 18,91 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 18,80 εκατ. ευρώ το 2015).
Ο διαγωνισμός για την πώληση της θυγατρικής του κυπριακού ομίλου (ΑΤΗΚ) "τρέχει" παράλληλα και με τις διεργασίες εύρεσης επενδύτη για τη Forthnet, έπειτα από το mandate που δόθηκε στη Nomura International από τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής που πλέον είναι και τυπικά κύριοι μέτοχοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.
Το μέγεθος ενός πιθανού deal για την απόκτηση της Cyta δεν είναι αποτρεπτικό για κάποιους από τους επενδυτές εμφανίζονται να έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις την τηλεπικοινωνιακή αγορά, Έλληνες και ξένοι. Σαφέστατα, η περίπτωση της Forthnet προσελκύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της θέσης της στην αγορά, της συνδρομητικής της βάσης και του αποκλειστικού περιεχομένου που διαθέτει, με αιχμή τα δικαιώματα για την μετάδοση των αγώνων της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Eurolegue στο μπάσκετ.
Επίσης, η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον όμιλο αναδεικνύει τη στρατηγική του επιλογή να τοποθετηθεί έγκαιρα στην αγορά του triple play και στην εξασφάλιση αποκλειστικού αθλητικού περιεχομένου. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017, οι συνδρομητές συνδυαστικών υπηρεσιών/3play της εταιρείας ανήλθαν στις 296 χιλιάδες, οι συνδρομητές broadband υπηρεσιών στις 572 χιλιάδες και οι συνδρομητές pay TV υπηρεσιών στις 423 χιλιάδες.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 16 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός τον Ιούνιο του 2017 ανήλθε σε 256 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών μείωσης του λειτουργικού κόστους με έμφαση στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων υποδομών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων της.