Oι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις ευρωπαϊκές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Oι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις ευρωπαϊκές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2

Όπως προειδοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ευρωπαϊκές εταιρείες ότι πιθανόν να υποστούν κυρώσεις αν συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, με το σκεπτικό ότι «το έργο υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», όταν στην πραγματικότητα η Ρωσία έχει εδώ και δεκαετίες σχεδόν οιονεί το μονοπώλιο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό και έχει ως εκ τούτου πρωτοφανή μοχλούς πίεσης έναντι της ευρωπαϊκής πολιτικής, τουλάχιστον στο παρασκήνιο.

«Όπως γνωρίζουν πολλοί, είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή του φυσικού αγωγού Nord Stream 2», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, σε συνέντευξη Τύπου.
«Πιστεύουμε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα υπονόμευε τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης.
Θα παράσχει στη Ρωσία ένα ακόμα εργαλείο για να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως χώρες όπως η Ουκρανία».
Το 2014, λίγο μετά το προεδρικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, ο γιος του τότε αμερικανού αντιπροέδρου Joe Biden, προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας.
Σίγουρα αυτό ήταν απλώς μια σύμπτωση.
Το έργο του αγωγού Nord Stream 2 ξεκίνησε το 2015 και αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και ευρωπαϊκών εταιριών, όπως η γερμανική Uniper, η OMV της Αυστρίας, η Engie της Γερμανίας, η Wintershall και η βρετανική-ολλανδική πολυεθνική Royal Dutch Shell.
Ο αγωγός Nord Stream 2 θα είναι υποθαλάσσιος (στη θάλασσα της Βαλτικής) και θα ξεκινά από τη από τη Ρωσία και θα καταλήγει στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα - διπλασιάζοντας την υφιστάμενη χωρητικότητα του αγωγού κατά 55 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ H. Nauert, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον των συμμετεχόντων στο έργο του αγωγού - η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί με τη χρήση μιας διάταξης στο νόμο για την καταπολέμηση των κυρώσεων (dversaries Through Sanctions Act, CAATSA).
«Στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε περάσει πολύ χρόνο με τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας στο εξωτερικό για να τους εξηγήσουμε τις συνέπειες της CAATSA και πώς ένα άτομο ή μια εταιρεία ή μια χώρα μπορεί να παραβιάσει τον νόμο CAATSA και να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις».
Παράλληλα τόνισε πως «δεν έχουμε την τάση να σχολιάζουμε τις δράσεις των κυρώσεων αλλά έχουμε καταστήσει σαφές ότι λόγω των κυρώσεων κατά του ρωσικού τομέα αγωγών εξαγωγής ενέργειας θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές εταιρίες- αν εμπλακούν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις - να βρεθούν εκτεθεμένες σε κυρώσεις στο πλαίσιο της CAATSA».
Πολλές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία, έχουν επανειλημμένα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον αγωγό Nord Stream 2, ωστόσο στην κατασκευή του αντιτίθενται αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.
Η Ουκρανία είναι επίσης αποφασιστικές κατά του σχεδίου κατασκευής του, καθώς έτσι θα παρακάμπτεται η Ουκρανία και θα απολέσει έσοδα από τέλη διαμετακόμισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος CAATSA που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2017 χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων εναντίον 19 Ρώσων και πέντε Ρωσικών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας και της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GRU).
Όπως έγραψε ο Alex Gorka του Ιδρύματος Στρατηγικού Πολιτισμού, στις 15 Μαρτίου, μια διμερής ομάδα 39 γερουσιαστών με επικεφαλής τον John Barrasso (R-WY) απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών.
Αντιτίθενται στην NS2 και καλούν τη διοίκηση να το αποτρέψει.
Γιατί;
Δεν θέλουν η Ρωσία να είναι σε θέση να επηρεάσει την Ευρώπη, κάτι που θα ήταν «επιζήμιο», όπως το έθεσαν.
Το προτιμώμενο εργαλείο για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής παρεμπόδισης είναι η χρήση κυρώσεων.
Τριάντα εννέα από τα 100 είναι ένας αριθμός που κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να αγνοήσει.
Ισχυρή πίεση ασκείται στη διοίκηση. Ακόμα και πριν οι γερουσιαστές έγραψαν την επιστολή τους, ο Kurt Volker, απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι το NS2 ήταν ένα καθαρά πολιτικό, όχι εμπορικό, έργο.
Χωρίς αμφιβολία, θα ακολουθήσουν άλλα βήματα για να επιταχύνουν την πίεση στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share