Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας για πλήρη αποπυρηνικοποίηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας για πλήρη αποπυρηνικοποίηση

 
Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας δεσμεύθηκαν να εξαλείψουν από κοινού τον κίνδυνο πολέμου και να συνεργαστούν για την επίτευξη της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.


Το κοινό ανακοινωθέν τους, κλείνει την ιστορική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα και είχε ως στόχο την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κρατών, για πρώτη φορά μετά από εξήντα και πλέον χρόνια. Πρόκειται επίσης για την πρώτη συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Το ανακοινωθέν εκδόθηκε κατά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και του πρόεδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν, με στόχο την επίτευξη μίας "μόνιμης" και "σταθερής" ειρήνης στη χερσόνησο.

Τα δύο μέρη δεσμεύθηκαν να αποκλιμακώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις, να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός ειρηνικού καθεστώτος και να εργαστούν από κοινού προς μία περιοχή χωρίς πυρηνικά. Επίσης δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν τις ενδο-κορεατικές σχέσεις και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της συν-ευημερίας και της επίτευξης ενός ενοποιημένου μέλλοντος.

Αυτό περιλαμβάνει την μετατροπή των οχυρωμένων συνόρων των δύο κρατών σε μία "ζώνη ειρήνης", διεξαγωγή πολυμερών συνομιλιών με άλλα κράτη όπως οι ΗΠΑ, και βήματα προς την μείωση των εξοπλισμών και την κατάπαυση "εχθρικών ενεργειών", αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Οι δύο Κορέες θα συνεργαστούν στενά για να εξασφαλίσουν ότι "δεν θα επαναληφθεί το οδυνηρό παρελθόν το οποίο είδε να ματαιώνονται προηγούμενες διακορεατικές συμφωνίες", σημείωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Πανμουντζόν, το χωριό, στο οποίο υπεγράφη η εκεχειρία στον Πόλεμο της Κορέας το 1953 και το οποίο βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, "συμβολίζει μια θλιβερή διαίρεση", αλλά αν γίνει "σύμβολο ειρήνης, ο Βορράς και ο Νότος που έχουν το ίδιο αίμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα, θα γίνουν και πάλι ένα και όλες οι γενιές θα επωφεληθούν από την ευημερία".

Οι δύο Κορέες θα διοργανώσουν εξάλλου τον Αύγουστο μια νέα συνάντηση των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου πριν από 65 χρόνια, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

"Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα επανένωσης των οικογενειών που έχουν χωριστεί (...) στις 15 Αυγούστου φέτος", σημειώνουν οι ίδιοι.

Ιστορική συνάντηση

Ο Κιμ είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύεται από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετέβη στο σημείο της συνάντησης συνοδευόμενος από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, ενώ σταμάτησε για λίγο προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές της συνόδου που κρατούσαν νοτιοκορεατικές σημαίες κοντά στον Κυανό Οίκο στη Σεούλ.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ ή κατά της συνόδου κορυφής.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.

Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: "Είμαι ευτυχής που σας συναντώ".

"Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας" στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις "με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα".

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ "ανά πάσα στιγμή", αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του "δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο", και ο Κιμ αποκρίθηκε "αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση".

Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: "Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας" πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση προτού δειπνήσουν μαζί.

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

"Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσει με κάθε ειλικρίνεια με τον Μουν Τζε-ιν για όλα τα προβλήματα (...), προκειμένου να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις και να επιτευχθεί η ειρήνη, η ευημερία και η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου", ανέφερε πριν από τη σύνοδο το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να κάνει καμιά νύξη ως προς την αποπυρηνικοποίηση.
Bookmark and Share