Νετανιάχου σε Ερντογάν: Δεν μπορεί να μιλά όποιος κατέχει εδάφη της Κύπρου και εισβάλει στη Συρία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Νετανιάχου σε Ερντογάν: Δεν μπορεί να μιλά όποιος κατέχει εδάφη της Κύπρου και εισβάλει στη Συρία

Πόλεμος δηλώσεων με τη μορφή ευθείας προσωπικής επίθεσης μαίνεται μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Γάζα.

Μάλιστα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε σκληρή απάντηση στον Ερντογάν με αιχμή το Κυπριακό, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου που χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κράτος απαρτχάιντ».

«Κάποιος που στέλνει χιλιάδες τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου και εισβάλει στην Συρία δεν θα κάνει κήρυγμα σε εμάς όταν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από απόπειρα εισβολής της Χαμάς», έγραψε στο Twitter ο κ. Νετανιάχου. Κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο πως τα χέρια του είναι βαμμένα με το αίμα «αναρίθμητων Κούρδων» στην Τουρκία και την Συρία.

Η τοποθέτηση Νετανιάχου ήλθε λίγη ώρα αφότου ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ», το οποίο έχει επιβάλει κατοχή στα εδάφη ενός «ανυπεράσπιστου λαού» κατά παράβαση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. «Έχει το αίμα Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα επιτιθέμενος στην Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο τούρκος πρόεδρος, ενώ προέτρεψε δηκτικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό να διαβάσει τις 10 εντολές εάν θέλει ένα «μάθημα ανθρωπιάς».

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», ανέφερε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του. Επίσης, την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του». «Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα απο 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.


Λίγες ώρες νωρίτερα, η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ να φύγει προσωρινά από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Γάζα. Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και του ζητήθηκε «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιο διάστημα», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας. Την Δευτέρα η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ απέλασε σήμερα τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο».

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στη λωρίδα της Γάζας, ότι υποκινεί τη βία στα σύνορα του θύλακα αυτού με το Ισραήλ.

Ενθερμος υπερασπιστής των Παλαιστινίων, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι είναι «κράτος τρομοκράτης», κάνοντας επίσης λόγο και για «γενοκτονία». Η Τουρκία ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χθεσινή μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, ανέφερε πως η χώρα του ζήτησε έκτακτη σύγκληση την Παρασκευή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που αποτελείται από 57 μέλη και έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ το 2016 έπειτα από μια κρίση που είχε ξεσπάσει το 2010 λόγω μιας φονικής ισραηλινής επιδρομής σε ένα σκάφος που είχε ναυλωθεί από μια τουρκική ανθρωπιστική ΜΚΟ για να προσπαθήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share