Μακρόν: Λάθος του Τραμπ η αποχώρηση από τη συμφωνία με το Ιράν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Μακρόν: Λάθος του Τραμπ η αποχώρηση από τη συμφωνία με το Ιράν

«Λυπάμαι για την απόφαση του αμερικανού προέδρου, νομίζω ότι είναι λάθος, για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίσαμε να παραμείνουμε στη συμφωνία του 2015» είπε ο γάλλος ηγέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα, κι αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ελιζέ.


«Μόλις τώρα είχα την ευκαιρία να το πω στον πρόεδρο (του Ιράν Χασάν) Ροχανί» πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Στη συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι «το ιρανικό καθεστώς να μην επαναλάβει τις δραστηριότητές του», ενώ επισήμανε ότι νιώθει ενθαρρυμένος από τις πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης.

«Τηρούν στάση αναμονής (…) δεν υπάρχει κλιμάκωση» τόνισε.

«Το σημαντικότερο είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με την αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου μάταια προσπάθησε να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία για το Ιράν. «Στην Ουάσιγκτον κατανόησα ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε να αποσυρθεί από τη συμφωνά, για αυτόν ακριβώς τον λόγο από την κοινή συνέντευξη τύπου πρότεινα να εργαστούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».

Όμως, όπως είπε ο Μακρόν, είναι απαραίτητο να «συμπληρώσουμε» την υπάρχουσα συμφωνία, «σχετικά με τα πυρηνικά μετά το 2025, το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν στην περιοχή και τις περιφερειακές δραστηριότητες του Ιράν, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τον Λίβανο».

«Η πρόταση που εγώ έκανα στον πρόεδρο Τραμπ, όταν ήμουν στην Ουάσιγκτον, ήταν μην σκίσετε όλη τη συμφωνία, ωστόσο εάν έχετε ανησυχίες για το Ιράν, ας ενισχύσουμε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε ο ίδιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share