Ανθρακες ο… θησαυρός των ανασφάλιστων ΙΧ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ανθρακες ο… θησαυρός των ανασφάλιστων ΙΧ

Ελάχιστα οφέλη απέφερε στις ασφαλιστικές εταιρείες το κυνήγι των ανασφάλιστων οχημάτων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΑ), όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).


Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του πρώτου φετινού οκταμήνου, η παραγωγή του κλάδου οχημάτων αυξήθηκε μόλις κατά 0,04%, ενώ οριακή υπήρξε και η τόνωση της παραγωγής του 2017 έναντι του 2016.

Με άλλα λόγια, η κάλυψη μερικών επιπλέον εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων ελάχιστα έσοδα απέφερε στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

• Ένα πολύ μεγάλο τμήμα των συμβολαίων αυτών κατευθύνθηκε είτε στις ΕΠΥ (εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών που φέρονται να έχουν αποσπάσει μερίδιο αγοράς γύρω στο 15% με ανοδικές τάσεις), είτε σε προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών πολύ χαμηλών τιμολογίων.

• Μέχρι και το τέλος του 2017, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε παραμετρικές μειώσεις τιμολογίων, που θα επηρεάσουν τις επιδόσεις του 2018 σε δωδεκάμηνη βάση.

Το ευτυχές γεγονός πάντως για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι το ότι ούτε και φέτος παρατηρείται κάποια αξιοσημείωτη αύξηση στην κυκλοφοριακή κίνηση, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων, άρα και σε υψηλότερες αποζημιώσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με παράγοντες των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, τα καύσιμα κίνησης παρουσιάζουν φέτος σταθεροποιητικές τάσεις, καθηλώνοντας για μια ακόμη χρονιά τη ζήτηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή διατηρεί σε μάλλον ικανοποιητικά επίπεδα τα περιθώρια κέρδους των ασφαλιστικών εταιρειών, ωστόσο η κατάσταση αυτή αναμένεται να ανατραπεί σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και συνακόλουθα αυξηθεί και η κυκλοφοριακή κίνηση.

«Όσο εύκολα μπορεί να μειώσει μια εταιρεία τα τιμολόγιά της, τόσο δύσκολα μπορεί να τα αυξήσει, χωρίς να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πελατών της», υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.

Το θέμα των ΕΠΥ έθεσαν για μια ακόμη φορά οι παράγοντες των ασφαλιστικών εταιρειών στην εποπτεύουσα αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος), στο πλαίσιο του φετινού ετήσιου συνεδρίου στη Μεσσηνία, με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου να κάνει λόγο για «εποπτικό arbitrage» και άλλους παράγοντες της αγοράς να καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Εξελίξεις βέβαια στο θέμα δεν αναμένονται σύντομα, καθώς οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έχουν συστήσει μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τυχόν κενά του θεσμικού πλαισίου, για να υποβάλει στη συνέχεια τις προτάσεις της στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει σχετικές αποφάσεις.



του κ.Στ.Kοτζαμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share