Έλεγχος για συσκευές Nokia που στέλνουν δεδομένα... στην Κίνα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Έλεγχος για συσκευές Nokia που στέλνουν δεδομένα... στην Κίνα

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Φινλανδίας διερευνά αν η HMD, εταιρεία που διαχειρίζεται πλέον το brand Nokia, παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό GDPR.

Πιο συγκεκριμένα, η φινλανδική Αρχή ξεκίνησε την έρευνά της μετά από αναφορές που ήθελαν τα κινητά τηλέφωνα Nokia να αποστέλλουν δεδομένα σε κινεζικούς servers. Το ζήτημα ανακινήθηκε αρχικά από το δημόσιο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK, με ρεπορτάζ που ισχυριζόταν ότι έχει αποδείξεις ότι όντως τα κινητά τηλέφωνα Nokia μεταδίδουν «κρίσιμες πληροφορίες» προς την Κίνα.

Η πηγή που επικαλείται το δίκτυο NRK είναι ένας κάτοχος συσκευής Nokia με το όνομα Henrik Austad. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δηλώνει ότι παρακολουθώντας την κίνηση δεδομένων από την συσκευή του Nokia 7 διαπίστωσε ότι αυτή έστελνε αποκρυπτογραφημένα δεδομένα σε έναν κινεζικό server, όταν η συσκευή ήταν ανοικτή. Τα δεδομένα αυτά περιλάμβαναν την γεωγραφική τοποθεσία της συσκευής (άρα και του κατόχου), τον αριθμό της κάρτας SIM και τον σειριακό αριθμό της ίδιας της συσκευής.

Μετά από έρευνα που διενήργησε το δίκτυο NRK αποκαλύφθηκε ότι ο server λειτουργούσε κάτω από το domain «vnet.cn» και φέρεται να διαχειρίζεται από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Telecom. Ο Φινλανδός επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Reijo Aarnio, δήλωσε στο Reuters ότι θα αξιολογηθούν τα δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παραβιάσεις που περιλάμβαναν «προσωπικές πληροφορίες και εάν υπήρξε νομική αιτιολόγηση γι’ αυτό».

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η «νέα» Nokia ουσιαστικά είναι η σύμπραξη της φινλανδικής startup HMD Global με την κινεζική Foxconn που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι των συσκευών, ενώ οι Φινλανδοί έχουν αναλάβει την σχεδίαση των συσκευών καθώς και το εμπορικό τμήμα. Είχε προηγηθεί η συμφωνία εξαγοράς της «παλαιάς» Nokia από την Microsoft που οδήγησε στην ουσιαστική απορρόφηση του brand από την αμερικανική εταιρεία για να ακολουθήσει η άδοξη αποχώρηση και της τελευταίας από την αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Το Nokia 7, η συσκευή δηλαδή που βρίσκεται υπό εξέταση, λανσαρίστηκε στην αγορά τον Οκτώβριο του 2017, με την δεύτερη γενιά, το Nokia 7.1, να κάνει την εμφάνισή του έναν χρόνο αργότερα. Η πρώτη αντίδραση της HMD ήταν να δηλώσει προς το νορβηγικό NRK ότι υπήρχε μία παρτίδα συσκευών Nokia 7 που έστελνε δεδομένα στην Κίνα, αλλά το πρόβλημα οφειλόταν σε «λάθος» το οποίο διορθώθηκε μετά από μία αναβάθμιση λογισμικού τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Τέλος, η κατασκευάστρια υποστηρίζει ότι οι συσκευές της δεν αποστέλλουν δεδομένα των χρηστών τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταυτοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share