Απόπειρα ανθρωποκτονίας ή ...απλά πλημμέλημα η ρίψη τσιμεντόλιθου; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Απόπειρα ανθρωποκτονίας ή ...απλά πλημμέλημα η ρίψη τσιμεντόλιθου;

Το ερώτημα προφανώς είναι ρητορικό αλλά – πιθανότατα- δεν θα έπρεπε να χρειαστεί να διατυπωθεί: Η ρίψη τσιμεντόλιθου στο κεφάλι αστυνομικού, βενζίνης πάνω στο τροχό ώστε να αρπάξει φωτιά στο Κουκάκι, οι πέτρες και ό,τι άλλο φανταστεί ανθρώπινος νους, είναι τελικά ένα πλημμέλημα;

Ενέχουν στοιχεία, αποτυπωμένα σε βίντεο, που κατατείνουν στον κίνδυνο ζωής – που απαιτεί ο νομοθέτης- ώστε να διαπιστωθεί πρόθεση ανθρωποκτόνος ή βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης;

Για όποιον παρακολουθούσε τηλεόραση ή διάβαζε την είδηση στα σάιτ (με τα αναρτημένα βίντεο) το βράδυ του Σαββάτου και έβλεπε τις εικόνες στο Κουκάκι, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο επιτίθονταν στους αστυνομικούς οι καταληψίες, δεν καταλείπεται ουδεμία αμφιβολία. Η μανία με την οποία εκσφενδόνιζαν τα αντικείμενα είναι πρόδηλη. Όχι όμως για όλους προφανώς..

Η πρώτη δίωξη
Γιαυτό και η πρώτη δίωξη, που ασκήθηκε την περασμένη Κυριακή από τον εισαγγελέας στους 20 από τους 21 συλληφθέντες από τη διπλή επιχείρηση της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι αφορούσε έξι πλημμελήματα. Σε βάρος των συλληφθέντων σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες.

Για την πρώτη, ασκήθηκε δίωξη κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων.

Για τη δεύτερη δικογραφία ασκήθηκε δίωξη για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια. Όλοι αφέθηκαν μάλιστα ελεύθεροι από το δικαστήριο μέχρι τέλος του μήνα οπότε θα δικαστούν από το Αυτόφωρο.

Το Βίντεο
Και το ερώτημα είναι (όπως το διατύπωσε και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης) είναι αν είδε το βίντεο ο εισαγγελέας. Η απάντηση επ' αυτού είναι πως στην τηλεόραση πιθανόν να το είδε , ως πολίτης όμως. Γιατί ως εισαγγελέας θα μπορούσε να το δει μόνο αν του είχε προσκομιστεί επισήμως από την αστυνομία. Κάθε άλλη γνώση είναι αντιθεσμική γνώση, σημειώνουν. Όπως λένε πηγές της Εισαγγελείας στη δικογραφία που είχε ο εισαγγελέας μπροστά του όταν άσκησε τη δίωξη, τέτοιο βίντεο δεν υπήρχε. Επιμένουν μάλιστα πως με βάση τα στοιχεία που η ίδια η αστυνομία προσκόμισε, η δίωξη ήταν η προσήκουσα.

Αντίδραση
Η απελευθέρωση των συλληφθέντων (ελέω του πλημμελήματος) προκάλεσε όμως την οργή των αστυνομικών που ζήτησαν από τον Άρειο Πάγο, αφενός αναβάθμιση της δίωξης και αφετέρου πειθαρχικό έλεγχο των εισαγγελέων που άσκησαν τη δίωξη. Στην αίτηση μάλιστα που υπέβαλλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής μιλά για άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση των καταληψιών.

Όπως αναφέρουν "αποδεικνύεται από τις ληφθείσες φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο αστυνομικοί δέχονταν από τους από τους επάνω ορόφους του κτιρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο στα χέρια των καταληψιών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών. Οι ενέργειες αυτές των καταλήψεων αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν, ήταν απολύτως συντονισμένες, προσχεδιασμένες και είχαν ως σκοπό να προκαλέσουν είτε το θάνατο είτε τη βαριά σωματική βλάβη των αστυνομικών.

Η ανακοίνωση
Για την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι η δίωξη ασκήθηκε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που η ελληνική αστυνομία της προσκόμισε, οι αστυνομικοί σχολιάζουν "…δηλαδή ήταν ανύπαρκτα τα βίντεο και οι φωτογραφίες;

Η τοιαύτη συμπεριφορά του εισαγγελικού λειτουργού που άσκησε τη δίωξη αν μη τι άλλο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο αντιμετώπισης εγκληματικών πράξεων που τελούνται από ομάδες ατόμων τα οποία ενεργούν οργανωμένα θέτοντας τους πολίτες σε σοβαρό κίνδυνο, αψηφώντας και χλευάζοντας τις διωκτικές αρχές κατά των οποίων επιτίθενται με άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση όταν μάλιστα η ίδια η Εισαγγελία έσπευσε με υπερβάλλοντα ζήλο να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για δήθεν χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά την επιχειρηθείσα τον περασμένο Δεκέμβριο εκκένωση του κτιρίου! Διερωτώμεθα γιατί δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα".

Τι μπορεί να γίνει
Η πρώτη εκτίμηση νομικών κύκλων είναι πως η όποια διαφοροποίηση της δίωξης πρέπει να γίνει (εφόσον κριθεί πως χρειάζεται) από το δικαστήριο το οποίο πλέον χειρίζεται τη δικογραφία. Αυτό είναι αρμόδιο λένε, με βάση τα τυχόν νεότερα στοιχεία (βίντεο κλπ) να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία και να ζητήσει διαφορετική ποινική αξιολόγηση.


του κ.Π.Στάθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share