Απώλειες- σοκ 90 δις(!) δολαρίων για εννέα πετρελαιϊκούς «Κολοσσούς» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Απώλειες- σοκ 90 δις(!) δολαρίων για εννέα πετρελαιϊκούς «Κολοσσούς»

Οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο έχουν εξαλείψει σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνει την παγκόσμια οικονομία μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.


Κατά τα τρία τελευταία οικονομικά τρίμηνα, επτά από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις μελλοντικές τιμές της αγοράς πετρελαίου, πυροδοτώντας ένα κύμα υποβαθμίσεων στην αξία των έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου συνολικού ύψους 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανάλυση από το thinktank της Carbon Tracker δείχνει ότι τον τελευταίο τρίμηνο, εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell, η BP, η Total, η Chevron, η Repsol, η Eni και η Equinor έχουν αναφέρει υποβάθμιση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων που ανέρχονται σχεδόν στα 55 δισ. δολάρια.

Οι απομειώσεις αποτίμησης του πετρελαίου ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους ως απάντηση στην αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και έχουν επιταχυνθεί καθώς η πανδημία έχει επιπτώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Το κλείδωμα έχει προκαλέσει την απότομη κατάρρευση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα σε 25 χρόνια, με αποτέλεσμα οι αγορές ενεργειακών εμπορευμάτων να καταρρεύσουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου, η οποία έφτασε στο ναδίρ τον Απρίλιο, ανάγκασε τις εταιρείες να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους για τις τιμές τα επόμενα χρόνια.

Η BP μείωσε τις προβλέψεις πετρελαίου κατά σχεδόν το ένα τρίτο, σε μέσο όρο 55 $ το βαρέλι μεταξύ 2020 και 2050, ενώ η Shell μείωσε τις προβλέψεις της από 60 $ το βαρέλι σε μέσο όρο 35 $ το βαρέλι φέτος, αυξάνοντας στα 40 $ το επόμενο έτος, 50 $ το 2022 και 60 $ από το 2023.

Και οι δύο εταιρείες μείωσαν τις πληρωμές των μετόχων τους μετά τις αναθεωρήσεις που προκάλεσαν υποβάθμιση 22,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο ορυκτών καυσίμων της Shell και απομείωση 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share