Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας είναι φυσικά απορριπτική, με την επισήμανση ότι «απέχουμε από την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Της τελικής πρότασης είχε προηγηθεί μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπους -μέσω της εκπροσώπου του- ότι εάν δεν βρεθεί λύση έως τη Σύνοδο, τότε «η απόφαση θα ληφθεί εκεί».
Ο κ. Νίμιτς κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν πολύ σοβαρά την πρότασή του, η οποία «έχει στοιχεία από προηγούμενες προτάσεις», όπως είπε, προειδοποιώντας ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις» και για τις δύο πλευρές σε περίπτωση απόρριψής της. Μίλησε για δυνατότητα «λογικού συμβιβασμού», είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν γεγονότα που πιέζουν.
Πριν από τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες διάρκειας δύο ωρών με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, ο κ. Νίμιτς είχε κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις στη διάρκεια μυστικών δείπνων εργασίας, την Κυριακή το βράδυ με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ κ. Ν. Ντιμιτρόφ και προχθές βράδυ με τον πρέσβη κ. Αδ. Βασιλάκη. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, η Αθήνα αιφνιδιάστηκε από την κίνηση του κ. Νίμιτς, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών προεξοφλούσαν ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις.
Ο κ. Νίμιτς επέλεξε να γίνουν οι χθεσινοβραδινές συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ (στον 35ο όροφο, στην πτέρυγα του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων), για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, και όχι στο γραφείο του στο Μανχάταν, όπως συνήθως, προκειμένου να υπογραμμιστεί η σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων. Επέλεξε επίσης να κάνει ο ίδιος δηλώσεις μπροστά στα γραφεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με φόντο τις σημαίες των κρατών-μελών, για να αναδειχθεί -προφανώς- η κρισιμότητα της συγκυρίας, δεδομένου ότι αν υπάρξει λύση, θα υιοθετηθεί σε ψήφισμα του Σ.Α...
*Τον παραπάνω χάρτη μας έστειλε μέσω email ο κ.Π.Κ. απ' τη Βέροια επισημαίνοντας,μεταξύ άλλων,πως:"ας το δει καλά ο πρωθυπουργός μας και αν μπορεί να το δεχτεί ως Μακεδόνας ας υπογράψει".