Η επόμενη εξέγερση. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η επόμενη εξέγερση.

Email από
κ.Γ.Πιπερόπουλο,
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

"Η επόμενη θα «τσούξει» πολύ!..
Τα μεγάλα ψυχοκοινωνικά φαινόμενα, αυτά που με την ολοκλήρωσή τους μορφοποιούν νέα σχήματα και δομές σε θεσμούς και θεσμικά όργανα είναι δύσκολο, εάν όχι καθαρά ακατόρθωτο, να τα μελετήσει και να τα αξιολογήσεις κανείς με επιτυχία την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εδώ στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παραθέσω στατιστικά στοιχεία που αφορούν στο πόσα εκατομμύρια Έλληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι επίσημα γραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και πόσοι είναι άνεργοι χωρίς να είναι…δηλωμένοι, ούτε ότι ΕΞΙ στους ΔΕΚΑ δεν έκαναν φέτος διακοπές λόγο…ανέχειας!
Δεν προτίθεμαι να σας κουράσω με επίσημα στοιχεία που αφορούν στην διάλυση της αγροτικής μας υποδομής, στο σβήσιμο της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας που αποτελούσαν στην Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο Βόρειο-Ελλαδικό χώρο οι Μικρό –Μεσαίες – Επιχειρήσεις και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές μονάδες που ήδη μετανάστευσαν στα Βόρεια σύνορά μας.
Δεν θα αναφερθώ στα δραματικά ελλείμματα του Εθνικού μας ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών, ούτε και στην εύκολα παρεχόμενη ψευδαίσθηση της εφήμερης οικονομικής επάρκειας που στηρίζεται στα περιώνυμα και πολυδιαφημιζόμενα…καταναλωτικά δάνεια που θα πνίξουν οσονούπω αμέτρητες χιλιάδες ελληνικών οικογενειών.
Διαπιστώστε, παρακαλώ μόνοι σας, πόσες πινακίδες που αναγράφουν «επιδιορθώνονται ρούχα» ή «παπούτσια» και πόσοι τσαγκάρηδες και ράφτες αρσενικού ή θηλυκού γένους έχουν ξεπροβάλλει στη δική σας γειτονιά, κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια στην Κατερίνη ή σε όποια πόλη της πατρίδας μας και αν ζείτε!..
Μετά μετρήστε πόσες καφετέριες και ορθάδικα ξεφυτρώνουν από το πουθενά καθημερινά, εκεί όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ οι νέοι μας, σκοτώνοντας την ανία και κουβεντιάζοντας τα πτυχία τους πίνουν…φραπέ, ενώ οι ενδεείς και άνεργοι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες - όπως παραστατικά προσπάθησα να γράψω παραπάνω - παρακολουθούν πρωί-βράδυ ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στο σπίτι τους…
Βουλιάζουμε με γοργούς ρυθμούς σε μεγέθη απίστευτα στην ανέχεια, καλπάζει η ανεργία – όσο και αν την ωραιοποιούν την εικόνα οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εργασίας και των διαφόρων θεσμικών του οργάνων και οργανισμών – στους νέους με πτυχία, στους νέους και τις νέες χωρίς πτυχία, στις δραματικές ηλικίες εκείνων που δεν πρόλαβαν και δεν θα προλάβουν την συγκομιδή των απαραίτητων για συνταξιοδότηση ενσήμων…
Μας κύκλωσε ένα απίστευτο συμβολικό «σάβανο» της οικονομικής ανασφάλειας και απραξίας που γιγαντεύει τελικά την απελπισία και την απόγνωση…
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο νοερής και πραγματικής αναφοράς, σε σχέση «ευθέως ανάλογη…δυστυχώς» αυξάνουν σε αριθμητικά μεγέθη οι τσαγκάρηδες, οι ράφτες και οι μοδίστρες της γειτονιάς και μαζί η προσέλευση σε πανελλαδική κλίμακα στα δωρεάν συσσίτια Δήμων και Εκκλησιών!…Τι να πούμε; Παναγιά μου, και μη χειρότερα;…
Γιατί φοβάμαι ότι η επόμενη ΕΞΕΓΕΡΣΗ των καταπιεσμένων και στερημένων λαϊκών μαζών θα κάνει τη Γαλλική και τη Ρωσική Επανάσταση να μοιάζουν με “έκφραση θυμού παιδιών του…κατηχητικού!…”

18 σχόλια:

  1. Ο μαρξισμος του διαδυκτιου των γενιων των 700 ευρω μαζι με ανεργους λαθρομεταναστες και καταπιεσμενες εθνικες μειονοτητες θα κανουν την αρχη.
    Πολύ καλό αρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Γιατί φοβάμαι ότι η επόμενη ΕΞΕΓΕΡΣΗ των καταπιεσμένων και στερημένων λαϊκών μαζών θα κάνει τη Γαλλική και τη Ρωσική Επανάσταση να μοιάζουν με “έκφραση θυμού παιδιών του…κατηχητικού!…”"

    AMHN ΚΑΙ ΠΟΤΕ Κ.ΚΑΘΗΓΗΤΑ..



    Ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστα ειναι αυτα που λεει, αλλα γιατι να εγιναν αραγε;
    Εγω θα γραψω τη δικη μου θεωρια και ακουω απαντησεις.
    Πασα προσφορα, δεκτη.
    Οταν παλια, ενας μαθητης, ηθελε να παει αο το δημοτικο στο Γυμνασιο, η αργοτερα, απο το Γυμνασιο στο Λυκειο, υπηρχαν εξετασεις-φιλτρα, που καθωριζαν ποιοι θα πανε εκει και ποιοι θα βρουνε κατι αλλο να κανουν για να βγαλουν το μεροκαματο τους.
    Οταν ηλθε ο αρειμανιος Βερυβακης,το 81, αποφασισε και διεταξε, να σταματησουν ατες οι εξετασεις και ολοι,νηστευσαντες και μη, να μπουνε στον Παραδεισο, στο Λυκειο δηλαδη, για να δουνε τον Αγιο Πετρο, το Παν/μιο δηλαδη.
    Ετσι και εγινε.
    Απο τοτε στρατιες μαθητων, τελειωνουν κακην κακως το Λυκειο, αντιστασεως μη ουσης, απο τους καθηγητες, που φοβουνται να πανε κοντρα στο συστημα και συνωστιζονται εξω απο τα τειχη της Ιεριχους,(του Παν/μιο εννοω), σαλπιζοντας για να πεσουν και να μπουκαρουν.
    Και το καταφεραν σε μεγαλο βαθμο.
    Ετσι, πηραν παραταση 4 χρονων τουλαχιστον, μπορει και 5 και 6 και 7 και 8, πριν να βγουν στην αγορα εργασιας.
    Τωρα ομως, δημιουργηθηκαν αλλα προβληματα.
    Πρωτον, μαζευτηκαν πολλοι μνηστηρες για λιγες θεσεις και ετσι, εχουμε μεγαλη ανεργια.Τωρα λοιπον, τι θα κανουμε;
    Και δευτερον, παλαιοτερα, αυτοι, που δεν τα καταφερναν να μπουνε στο Λυκειο, μαθαιναν με καποιο τροπο, μια τεχνη, με Σχολειο, η χωρις και βγαζανε το ψωμακι τους αξιοπρεπως.
    Για ψαξτε να βρειτε καλους τεχνιτες, να δειτε που δεν υπαρχουν.
    Κλεισανε και τη Σιβιτανιδιο, που ειχε βγαλει γενεες ικανοτατων τεχνιτων και βαλανε στη θεση της τα ΤΕΙ, που δε με πειθουν, οτι αξιζουν το ιδιο.
    Βλεπετε λοιπον ,οτι καπου χασαμε το μετρο και τωρα μας ερχονται οι σφαλιαρες απο παντου.
    Τι μπορουμε να κανουμε τωρα αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι συμφωνώ αλλά να προσθέσω ότι είμαστε πολύ μακρυά ακόμη.
    Επειδή εξαμερικανιζόμαστε, ήδη από τα τέλη του εμφυλίου, ακολουθούμε την πορεία τους οπότε μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα (όχι 100% ασφαλή αλλά αρκετά για να λεχθούν).
    Η κατάσταση στην Ελλάδα όπως την περιγράφετε (σωστά κατά εμέ) δεν μπορεί να συγκριθεί ακόμα με την κατάσταση στην αμερική. Σκεφτείτε εκεί την φτώχεια, ανεργία, μίζες, κατασχέσεις σπιτιών από τράπεζες, σύστημα υγείας, αδιαφορία των πολιτικών για πλημμυροπαθείς κτλ. Έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας πριν ξεσηκωθούμε.
    Πάντως έτσι για να κάνω και εγώ τον προφήτη θα προηγηθεί πόλεμος στα βαλκάνια και η επανάσταση θ'αρχίσει από την Γαλλία, Α! και ναι η επανάσταση θα κάνει τη Γαλλική και τη Ρωσική Επανάσταση να μοιάζουν με “έκφραση θυμού παιδιών του…κατηχητικού!…”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πραγματική λύση θα δοθεί από τα μεγάλα παγκόσμια και κοσμοϊστορικά μελλοντικά γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. theodore θα σου απαντήσω με το παράδειγμα ενός γνωστού μου πατωματζή που μετά απο 12 χρόνια κλείνει το μαγαζί του και πάει να κάνει την ίδια δουλειά στην Ιταλία σαν υπάλληλος με 1700 ευρώ.
    ΤΕΙ άσχετο έχει τελειώσει αλλά επέλεξε να ανοίξει μαγαζί,η Ιταλία δεν έχει πρόβλημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση?
    Στην Ιταλία οι μετανάστες από πιο φτωχές χώρες (ανατολικές κατ εξοχήν) κατά βάσιν τεχνικές δουλείες δεν κάνουν?
    Όταν των ρώτησα γιατί φεύγει,μου είπε κατά λέξη: "Τι να δουλεύω εδώ για τις βενζίνες μου?"
    Επειδή είδα post σου σε άλλο άρθρο στο ξαναλέω,το νούμερο ένα πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να "σηκωθεί" η αγορά,όταν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με 600 και 700 ευρώ,πως διάολο αυτός ο άνθρωπος να αγοράσει κάτι πλην των βασικών και να φάει ψωμί και ο διπλανός καταστηματάρχης,τεχνίτης κ.τ.λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. MAKARI NA GINEI KAPOTE AYTH H EKSEGERSH.ISWS EINAI H MONH LYSH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Theodore υπάρχει ελπίδα μόνο εάν διαλύσουμε πρώτα όλα αυτά τα τοπικά συστήματα εξουσίας που με την αποτυχία τους μας έφθασαν μέχρι εδώ.
    Και πρώτα στην κορυφή της λίστας είναι τα επιμελητήρια, με το ΤΕΕ συμπεριλαμβανόμενο, που για δεκαετίες λειτουργούσαν και λειτουργούν σαν ανάχωμα υπεράσπισης των συμφερόντων των μελών τους και όχι για την εξυπηρέτηση της ανάγκης που τα δημιούργησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδια, εγω ειπα τη θεωρια μου και δε διεκδικω προφανως το αλαθητο.
    Οταν υπαρχει καλη θεληση, μπορει με την ανταλλαγη σκεψεων να βρουμε κατι που να δουλευει.
    Και τι αλλο μπορουμε να κανουμε ο καθενας μονος μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Ισραηλινός υπουργός Rafi Eitan, πρότεινε να απαχθεί ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να παει να κάνει στην Ιταλία μωρέ;

    Να μου έλεγες Ολλανδία να πω ναι καλά κάνει, αλλά Ιταλία;;

    Δεν ξέρω για εξέγερση, το μόνο που ξέρω είναι να ετοιμάζεστε για σκληρό χειμώνα. Και επίσης να έχετε έτοιμα τα φύλλα επιστρατεύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H EPOMENH "EPANASTASH" STHN EYROPH THANE H ANODOS AKRODEKSION KOMMATON POY THA ENANTIONONTAI STHN ANEKSELEGTH LATHROMETANASTEYSH POY STRAGGALIZEI TIS KOINONIKES PAROXES KAI STEREI THESEIS ERGASIAS APO THN NTOPIA ERGATIKH TAKSH.AYTOI THA EKMETALEYTOYN THN LAIKH ORGH POY SYSOREYETAI APO THN TORINH DIEYTHARMENH KATASTASH TORA KATA POSO THA OFELHTHEI O LAOS APO AYTOYS POY ERXONTAI AYTO EINAI ALLH ISTORIA.AS MHN KSEXNAME OTI OI THYMOMENES MAZES XEIRAGOGOYNTAI EYKOLA KAI AYTO MONO PROS OFELOS TOYS DEN EINAI.EIDATE TI EGINE SHMERA STHN PATRA?TI SKEPSEIS NA PERNOYSAN ARAGE STO KEFALI AYTON POY EPATHAN ZHMIES n APLA HTAN EKEI KAI FOBHTHKAN?BALE TORA THN ANERGIA THN AKRIBEIA THN EGLHMATIKOTHTA THN APELPISIA APO THN ZOFERH POLITIKH ZOH THS XORAS,ME TOYS ALHTES NA DINOYN TO " MAGAZI" STA PAIDIA TOYS KAI EXEIS OLA TA SYSTATIKA ENOS EKRHKTIKOY MIGMATOS POY PERIMENEI THN AFORMH GIA NA ANATINAXTHEI. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πως θα κανει επανασταση ο νεοελληνας της δανειο-χλιδης,της επιδειξης,των μπουζουκιων,του ωχαδερφισμου,του λαζοπουλου,του τσιπρα,της μπαστα,του ρουβα,της καλομοιρας,του τζιπ 10.000 κυβικων,των πουρων,της σουιτας στην Αραχοβα,της σαγιοναρας πραντα και του lifo?Αν τα καταφερει,μαγκια του.Αν και,οπως τον εχουν καταντησει κι εχει καταντησει κι ο ιδιος τον εαυτο του,δυσκολο το βλεπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως αναφέρθηκε πολύ σωστά παραπάνω, γινόμαστε αμερικανάκια.

    Μέχρι να φτάσουμε την κατάντια της αμερικής και να φτάσουμε και στην επανάσταση θα μας γίνει ο κώλος κατοστάρικο. Και ο δικός μας και των παιδιών μας και των εγγονών μας και πάει λέγοντας.

    Ακούς εκεί επανάσταση.. που νομίζετε ότι βρισκόμαστε? στο 1821?

    Καφεδάκι στο χέρι ένα "ωχ αδερφέ" και ο κώλος κατοστάρικο για πολλά χρονια ακόμα μέχρι να γίνουμε μάγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε μου, συμφωνουμε απολυτα.Εχω κι εγω γραψει τα ιδια πιο πριν.
    Με 4μυρια ΙΧ και ουρες για να αγορασει LCD τηλεορασεις, δεν τη βλεπω την "επανασταση" να ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "δανειο-χλιδης,της επιδειξης,των μπουζουκιων,του ωχαδερφισμου,του λαζοπουλου,του τσιπρα,της μπαστα,του ρουβα,της καλομοιρας,του τζιπ 10.000 κυβικων,των πουρων,της σουιτας στην Αραχοβα,της σαγιοναρας πραντα και του lifo"

    Δάνειο δεν έχω πάρει ποτέ.
    Επίδειξη δεν νομίζω ότι με παίρνει να κάνω.
    Στα μπουζούκια έχω να πάω πάνω απο 2 χρόνια.
    Από Ωχδελφισμό δεν πάσχω.
    Τον Λαζόπουλο τον έβλεπα να πώ την αλήθεια.
    Τον Τσίπρα τον έχω χεσμένο.
    Μπάστα? What is this τρώγεται?
    Ρουβά,ε του πούστη δεν ακούω.
    Καλομοίρα μιά απ'τα ίδια.
    Τι jeep 10000 κυβικών,ενα astra του 93 έχω.
    Πούρων? Malboro και πολύ μου πάει.
    Σουίτα στην Αράχοβα?Καμαρούλα μια σταλιά 2x3 για 2 ΣουΚου στην Χαλκιδική όλο κι όλο τον χρόνο.
    Σαγιονάρες πράντα και λοιπά δεν χρειάζεται καν να τα σχολιάσω.

    Η κοινωνία αλλάζει φίλε και δεν το παίρνεις χαμπάρι,εκτός αν ζεις εσυ κλεισμένος σε κανένα μέρος χλιδάτο και δεν βλέπεις τι γίνεται τριγύρω σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλε μου,το οτι εσυ,εγω ή μερικοι ακομα αλλοι δεν κανουν αυτα που ανεφερα πριν,δε σημαινει οτι δε γινονται κιολας!Ναι,υπαρχει κοσμος που με το ζορι τα βγαζει περα,χωρις να ξοδευει ασκοπα.Ομως,υπαρχει και κοσμος που με τα ιδια λιγοστα χρηματα επιζητει τη μεγαλη & πλουσια ζωη & μετα κλαιγεται.Μια απλη βολτα σε οποιαδηποτε γειτονια θα σε πεισει:καινουρια αυτοκινητα,ρουχα,καφετεριες-εστιατορια ακομα & τα πιο ακριβα φισκα ακομα και μερα μεσημερι κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αmeli,παιδἰ μου,οἰ λαθρομετανἀστες θἀ
    εγκαταλεἰψουν τἠν χὠρα σἀν τἀ ποντἰκια ὀταν βουλιἀζη τὀ καρἀβι,βἐβαια οἰ σἀν καἰ σἐνα τοὐς θἐλουν γιἀ ψἠφους στὀ μἐλλον,αλλἀ χλωμὀ τὀ βλἐπω.Βρἐ διἀβολε τἰς εθνικἐς καταπιεσμἐνες μειονὀτητες ποὐ τις βρἠκες;Εἰσαι Ελλην ἠ ελληνὀφωνος.Καταλαβαἰνω βἐβαια τἰ εἰσαι αλλἀ θἀ μου κὀψουν τὀ σχὀλιο.
    ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΛΙΠΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share