Ανησυχία στα Σκόπια από περιστατικό στα σύνορα με Κόσοβο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ανησυχία στα Σκόπια από περιστατικό στα σύνορα με Κόσοβο.


Ένα "περίεργο" περιστατικό απασχόλησε τις αρχές και τα ΜΜΕ των Σκοπίων τις δύο περασμένες μέρες..
Άγνωστοι,αμέσως μετά την αναγνώριση του Κοσόβου απ΄την ΠΓΔΜ,κατευθύνθηκαν στα σύνορα των 2 χωρών και κατέστρεψαν τις μικρές "πυραμίδες" (φωτογ.) που χρησιμοποιούνται για την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων μεταξύ των κρατών..
Οι αρχές της ΠΓΔΜ,διά στόματος της υπουργού εσωτερικών κ.Γ.Τζανκουλόφσκα,έσπευσαν να δηλώσουν πως "πρόκειται για μεμονομένο περιστατικό το οποίο δεν διαταράσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών ούτε και τις συζητήσεις" οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αφορούν την ακριβή οριοθέτηση των συνόρων, κυρίως στην περιοχή του Τετόβου όπου οι Αλβανοί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.
Παρά τις προσπάθειες των αρχών της ΠγδΜ να υποβαθμίσουν το γεγονός,η ανησυχία τόσο των σκοπιανών πολιτικών όσο κι των ΜΜΕ είναι έκδηλη για το πώς θα καταφέρουν να επιβάλλουν την τάξη στην οριοθέτηση των συνόρων τους με το Κόσοβο τη στιγμή που και απ΄τις δυο πλευρές της συγκεκριμένης συνοριακής γραμμής κατοικούν μόνο Αλβανοί πολίτες (βλ.χάρτη δεξιά) ..

Το πρόβλημα για τους Σκοπιανούς πάντως δε δημιουργήθηκε τώρα καθώς ακόμα και πριν την αναγνώριση, η φύλαξη των συνόρων στην περιοχή ήταν προβληματική καθώς επέτρεπε την απρόσκοπτη επικοινωνία των κατοίκων εκατέρωθεν των συνόρων αλλά και την καθημερινή μετακίνηση Αλβανών φοιτητών του Κοσόβου,στο Πανεπιστήμιο του Τετόβου..
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της διμερούς επιτροπής Σκοπιανών-Κοσοβάρων για την ακριβή οριοθέτηση της διασυνοριακής γραμμής των μεταξύ τους συνόρων μετά από την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και την οριοθέτηση των συνόρων στην ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή του Debelde.Kαι λέμε ευαίσθητη καθώς εκεί έχει χτιστεί το περιβόητο"Camp Bondsteel",η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ...
Το "σχέδιο Αχτισάαρι" προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών της εν λόγω επιτροπής το αργότερο εώς το Δεκέμβριο.
Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των προθέσεων των κατοίκων της περιοχής του Τετόβου οι οποίοι,μετά την αναγνώριση του Κοσόβου,αισθάνονται ακόμη πιο ισχυροί στην περιοχή..

15 σχόλια:

  1. τα ζορια τωρα αρχιζουν για τους σκοπιανους.
    εμεις μονο να μη κανουμε καμια κουταμαρα και βιαστουμε.
    \αν και το υπεξ επιτελους δειχνει να καταλαβαινει τι γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα ζορια τωρα αρχιζουν για τους σκοπιανους.
    εμεις μονο να μη κανουμε καμια κουταμαρα και βιαστουμε.
    \αν και το υπεξ επιτελους δειχνει να καταλαβαινει τι γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα ζορια τωρα αρχιζουν για τους σκοπιανους.
    εμεις μονο να μη κανουμε καμια κουταμαρα και βιαστουμε.
    \αν και το υπεξ επιτελους δειχνει να καταλαβαινει τι γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ.
    Οι καναλάρχες μας λένε καθημερινά "είστε βλάκες" και εμείς μαζοχιστικά τους ξαναβάζουμε.
    Μποϋκοτάζ στους αλήτες, πηγαίνετε για καφέ, μία βόλτα στην πλατεία, μπείτε στο internet, ή παίξτε χαρτιά αλλά, για όνομα του θεού, μήν βλέπετε ειδήσεις των 8.
    Είναι θέμα αυτοσεβασμού.
    ΤΕΡΜΑ Ο ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοβαρά ερωτηματικά έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Πύργου η απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής του δήμου να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση εκτέλεσης έργου αντιπλημμυρικής προστασίας με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, αξίας £1.700.000.000 ( Απόφαση 239-2008)

    Ο Νόμος 1418/84 περί δημοσίων έργων αναφέρει ρητά ότι: ‘’H απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων αποτελεί εξαιρετική διαδικασία και εφαρμόζεται όταν συντρέχει μια από τις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 86 του ΝΔ 321/69 όπως κάθε φορά ισχύει καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε περίπτωση θεομηνίας, σοβαρού επικείμενου κινδύνου, μοναδικότητας του κατασκευαστή κ.τ.λ.’’

    Όμως, από το περασμένο καλοκαίρι και εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών ο Νομός Ηλείας με την 4472/2007 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος) βρίσκεται υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, έτσι αν υπάρχουν απρόβλεπτα περιστατικά μπορούν να ανατίθενται κατ’ εξαίρεση έργα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατόπιν εισήγησης των τεχνικών υπηρεσιών έργα μεγαλύτερα από ένα (1) εκατομμύριο ευρώ το κάθε ένα, που είναι το όριο που ορίζει ο νόμος.

    Η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών της μεγάλης καταστροφής ώστε να προληφθούν κατά το δυνατόν οι κίνδυνοι, αλλά και να αποκατασταθεί το γρηγορότερο ο ρυθμός ζωής στις πληγείσες περιοχές.

    Το εν λόγω έργο προβλέπει προστασία χειμάρρου στο Δ.Δ. Βαρβάσαινας.

    Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ότι η διαδικασία είναι άκυρη και αυτό επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι για απευθείας ανάθεση του έργου επειδή στο τέλος της άνοιξης δεν υπήρχαν πλημμύρες ή άλλες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Η επίκληση του κατεπείγοντος θα είχε νόημα το Φθινόπωρο του 2007 ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

    Παράλληλα και σύμφωνα με τίμιους δημοτικούς συμβούλους άλλων δήμων του Νομού παρόμοια περιστατικά με σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων και προμηθειών γίνονται συχνά και σε άλλους δήμους του νομού.

    Αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κανόνες διαφάνειας και το Δημόσιο συμφέρον η διαδικασία θα πρέπει να αναθεωρηθεί και τα έργα να προκηρύσσονται γρήγορα με ανοιχτό και διαφανή διαγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρόλα αυτά οι Σκοπιανοί απέρριψαν κατηγορηματικά τη νέα πρόταση Νίμιτς, δείχνοντας ότι δεν καίγονται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Σε λίγα χρονάκια κλαίγοντας τους βλέπω να έρχονται, αλλά εμείς τότε μόνο το "Βαρντάσκα" θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε. Ο χρόνος κυλάει υπέρ μας και δεν πρέπει σε καμοία περίπτωση να βιαστούμε με το όνομα. Ίσως να ήταν και καλύτερα να διαπραγματευόμαστε σιγά σιγά και την ταυτότητα και τη γλώσσα και ας οδηγούμαστε σε συνεχή ναυάγια, αυτοί θα καίγονται όχι εμείς. Το "Βόρεια Μακεδονία" γίνεται δεκτό μόνο εάν είναι Βορειομακεδόνες, μιλάνε Βορειομακεδονίτικα, το συνταγματικό τους όνομα είναι "Βόρεια Μακεδονία" και η συντομογραφία του ονόματος ΝΜΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατά τον “Eλεύθερο Τύπο”, τα αιτήματα της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν ως εξής:
    • Να αρθούν οι εθνικοί περιορισμοί στο Αφγανιστάν. Η ελληνική δύναμη που υπηρετεί εκεί εκτός Καμπούλ και να συμμετέχει κανονικά στις επιχειρήσεις υπό τη διοίκηση του αρμόδιου ΝΑΤΟϊκού διοικητή.
    • Συμμετοχή στις κάλυψη των δαπανών των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS).
    • Συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ειδικού ταμείου κάλυψης των αναγκών της Συμμαχίας σε ελικόπτερα (κυρίως επιθετικά αλλά και μεταφορικά).
    • Αμεση ενεργοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για προμήθεια αμερικανικών πυρομαχικών 120 mm για τα γερμανικά άρματα μάχης Λέοπαρντ και όχι πραγματοποίηση διαγωνισμού.
    • Αξιοποίηση της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ από 1ης Ιανουαρίου του 2009 για την προώθηση της ΝΑΤΟϊκής γραμμής στην κρίση της Γεωργίας.
    • Αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot από PAC-2 στο επίπεδο PAC-3 για μεγαλύτερη κάλυψη.
    • Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Gazprom. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας που θα μεταφέρει αζερικό αέριο και δεν διανοούνται ότι μπορεί να διοχετευθεί εκεί ρωσικό αέριο.
    • Αποδοχή του «πακέτου Νίμιτς» και αναθεώρηση της θέσης του Κ. Καραμανλή για «μία ονομασία έναντι όλων», προκειμένου να αρθεί το ελληνικό βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
    • Αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ως πρώτο βήμα ζητείται η σφράγιση των διαβατηρίων του Κοσσυφοπεδίου αντί της τακτικής σφράγισης επισυναπτόμενου λευκού χαρτιού.
    • Σταθερότητα στη θέση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απόρριψη των ιδεών του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί για ειδική σχέση Τουρκίας-Ε.Ε., που δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TA ALBANA THA KANOYN TH DOULEIA GIA MAS..LIGH YPOMONH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Serbia, as expected, has taken revenge on Macedonia and from today will refer to their neighbor under the UN acronym (FYROM). Serbian Minister of Interior, Ivica Dacic, stated that Belgrade will use the UN reference (FYROM) from Monday, October 13th.
    http://macedoniaonline.eu/content/view/3954/1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. TA ALBANA THA KANOYN TH DOULEIA GIA MAS..LIGH YPOMONH

    13 Οκτώβριος 2008 1:23 μμ

    Κλασσικός Έλληνας που περιμένει τον Αλβανό να κάνει τη βρωμοδουλειά.

    Τα σπίτια μας οι Αλβανοί τα χτίζουν, τους δρόμους μας Αλβανοί τους φτιάχνουν, τους γονείς μας Αλβανοί τους γηροκομούνε, ακόμα και τα εθνικά μας θέματα Αλβανοί καλούνται να τα καθαρίσουν. Ο Έλληνας είναι μουρόχαυλος και ανάξιος να λύσει ένα πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι είναι, όταν είσα προτεκτοράτο αμερικάνικο δεν θα λες τίποτα εναντίον άλλου αμερικάνικου προτεκτοράτου, γαργάρα θα κάνεις όλες τις προσβολές να μην χαλάσει η σούπα του θείου Σαμ. Μάλλον κάναν οι σκοπιανοί και φροντιστήριο γαργαρολογίας στη σχολή Dora εδρεύουσα εν ελλάδι με μεγάλη παράδοση και επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Σέρβος προπονητής της ομάδας Βαρντάρ, της γνωστότερης ποδοσφαιρικής ομάδας της ΠΓΔΜ, Ράτκο Ντόστανιτς, υπέβαλλε χθες την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας αυτής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ αναγνώρισε πριν μερικές ημέρες την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Ο Ντόστανιτς ανέφερε ότι λόγοι ηθικής τάξεως τον αναγκάζουν να παραιτηθεί από τον πάγκο της ποδοσφαιρικής αυτής ομάδας από τα Σκόπια, ενώ μαζί με την οικογένεια του εγκατέλειψε τα Σκόπια και επέστρεψε στη Σερβία.

    Ο Ντόστανιτς ανέλαβε τα «ηνία» της Βαρντάρ τον Ιούνιο και η ομάδα που μέχρι χθες προπονούσε, προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της ΠΓΔΜ, επτά αγωνιστικές από την έναρξη του πρωταθλήματος.

    Οι Σέρβοι αθλητές και προπονητές είναι οι πλέον πολυάριθμοι ξένοι σε συλλόγους διαφόρων αθλημάτων της ΠΓΔΜ, ωστόσο μέχρι στιγμής, κανείς από αυτούς δεν ακολούθησε το «παράδειγμα» του Ντόστανιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Gazprom. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας που θα μεταφέρει αζερικό αέριο και δεν διανοούνται ότι μπορεί να διοχετευθεί εκεί ρωσικό αέριο.pios luben i pio lamogio den katalavainei oti ayto isodinami me metatropi se protektorato tis tourkias.giati den zitame apo tous amerikanous na agorazoun aytoi to petrelaio tis rosias gia na min eksartontai p.x apo tous saudaraves?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο ελληνικός λαός, δεν είναι τόσο «εύπλαστος» όσο θα περίμεναν.
    Δεν μασάει το κουτόχορτο που του πασάρουν, κυβέρνηση και ΜΜΕ. Έτσι εξηγείται και το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της ALCO που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με την οποία το 68,2% του ελληνικού λαού, δεν αποδέχεται την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με τσιπρογιώργο να δείτε τι θα δεχθούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share