Οι Ευρωεκλογές της..."Ευρωαποχής". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Οι Ευρωεκλογές της..."Ευρωαποχής".

Τον κώδωνα του κινδύνου αποχής-ρεκόρ στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρούει δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου.


Μόνον ο ένας στους τρεις Ευρωπαίους δηλώνει αποφασισμένος να προσέλθει στην κάλπη(!), ενώ μόνο το 16% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι στις 7 Ιουνίου περίπου 370 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να εκλέξουν τους 736 ευρωβουλευτές.
Πριν από έξι μήνες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%. Επίσης ένα ποσοστό ερωτηθέντων της τάξεως του 15% δηλώνουν με βεβαιότητα ότι δεν θα κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 27.218 ψηφοφόρων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι παραμένει ανησυχητικά χαμηλό το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις ευρωεκλογές. Η εικόνα δεν είναι παντού η ίδια. Σημειώνονται αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Οι... Γερμανοί δηλώνουν σε ποσοστό 43% ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν στις 7 Ιουνίου. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Πολωνούς είναι 13%, ενώ στους Αυστριακούς 21%. Οι Βέλγοι είναι στην κορυφή της εκλογικής συμμετοχής με 70%.
Αν και δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη η αποχή όσο φαίνεται στην εν λόγω δημοσκόπηση, το πολιτικό προσωπικό ανησυχεί. Το γεγονός ότι οι μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι εκλογές είναι αυτό καθαυτό ανησυχητικό.
(πληροφορίες ντόιτσε βέλλε)
Bookmark and Share