Ρήξη στην ειρήνευση της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε τη λεγόμενη "Μακεδονική εγκυκλοπαίδεια" ο Αλί Αχμέτι.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ρήξη στην ειρήνευση της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε τη λεγόμενη "Μακεδονική εγκυκλοπαίδεια" ο Αλί Αχμέτι..

Σκληρές δηλώσεις του αρχηγού του συγκυβερνώντος Αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ -και πρώην οπλαρχηγού του UCK- που κάνουν λόγο για το τέλος της ειρηνικής περιόδου μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων!

Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI), Αλί Αχμέτι (φωτογ.) εκτίμησε ότι οι αναφορές της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» για τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, επέφεραν ρήξη στην ειρήνευση στη χώρα.
«Έχουν συμπληρωθεί οχτώ χρόνια από την ειρήνευση.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Οχρίδας (το 2001), είχαμε ειρήνη στη χώρα. Τώρα επήλθε ρήξη με το έργο ενός κυρίου, του Μπλάζε Ρίστεφσκι ( ο υπεύθυνος έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας), ο οποίος συμπεριφέρθηκε ως... ανεύθυνος και ασυνείδητος στρατιώτης του λαού του», ανέφερε ο Αλί Αχμέτι, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, αφιερωμένης στην εγκυκλοπαίδεια, του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού των Τιράνων «Κλαν».
Σημειώνεται ότι την εγκυκλοπαίδεια επιμελήθηκε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU).
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι για την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της εγκυκλοπαίδειας, ευθύνονται κάποιες «συγκεκριμένες δυνάμεις», τις οποίες δεν κατονόμασε.
«Πάντοτε εμφανίζονται κάποιες δυνάμεις, για τις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ με λεπτομέρειες, που προσπαθούν να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα, να προκαλέσουν εκνευρισμό και καβγάδες, να δημιουργήσουν αντιμαχόμενες πλευρές. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία άσχημη εικόνα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, θέλοντας πιθανώς να κάνουν κάποιους στην Ευρώπη, από τους όποιους εξαρτάται μία καλή έκθεση και η πρόοδος για τη χώρα μας, να σκεφθούν ότι δεν αξίζουμε κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Πάντως, η πιο έντονη αντίδραση των τελευταίων ημερών για την εγκυκλοπαίδεια προήλθε από τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας Παντελί Μάικο, ο οποίος είπε ότι οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ «δικαιούνται να κάψουν τη μακεδονική σημαία, στο κέντρο των Σκοπίων».
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σχολίαζοντας τη δήλωση Μάικο, ανέφερε ότι «πρόκειται για αντίδραση ενός στελέχους της αλβανικής αντιπολίτευσης, με προφανή στόχο να εκμεταλλευθεί τη στιγμή για να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share