Βάσει μαθηματικού τύπου με κυβισμό, ιπποδύναμη και εκπομπές ρύπων τα τέλη κυκλοφορίας του 2011... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Βάσει μαθηματικού τύπου με κυβισμό, ιπποδύναμη και εκπομπές ρύπων τα τέλη κυκλοφορίας του 2011...

Γνώσεις...άλγεβρας θα χρειαστούν οι κάτοχοι Ι.Χ. για να τα υπολογίσουν.

ΣTENOTEPH σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με τους ρύπους των οχημάτων θα επιχειρήσει το Yπουργείο Περιβάλλοντος, με την αναθεώρηση του υπολογισμού των τελών από το 2011, ο οποίος θα γίνεται με «μαθηματικό τύπο» σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των Ι.Χ.
Αναλυτικότερα, το... υπουργείο εξετάζει τη νέα πρόταση που θα περιλαμβάνει μια συνολική δέσμη μέτρων για την κίνηση των Ι.Χ. στις πόλεις. Σύμφωνα με την υπουργό «σε ένα χρόνο θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την πολιτική αυτοκινήτου μέσα στις πόλεις. Στη δέσμη αυτή θα ενταχθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Προφανώς, πρέπει να επανεξεταστούν στη βάση των εκπεμπόμενων ρύπων και του ενεργοβόρου κινητήρα».
Ειδικότερα, η σημερινή διάρθρωση των τελών γίνεται σύμφωνα με την παλαιότητα των οχημάτων και τον κυβισμό, κι επιβαρύνονται ιδιαίτερα τα Ι.Χ. παλαιάς τεχνολογίας και μεγάλου κυβισμού, αφού θεωρούνται τα πιο ρυπογόνα.
Στον νέο τύπο υπολογισμού των τελών θα περιλαμβάνεται το είδος των ρύπων κάθε κινητήρα, τα κυβικά του αυτοκινήτου και η ιπποδύναμη.
Σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη ανάλογα με την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου.
Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο συμβατικό με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 2008 και με κυβισμό 1,4 λίτρα, όπου ο μέσος όρος της ιπποδύναμης είναι περίπου στα 85 «άλογα», θα πληρώνει λιγότερα τέλη από ένα αντίστοιχης χωρητικότητας υπερτροφοδοτούμενο, η ιπποδύναμη του οποίου ξεπερνάει τα 120 άλογα.
Σήμερα, «πράσινα» θεωρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν εκπομπές κάτω από 130 γραμμάρια διοξειδίου, ενώ μικρά Ι.Χ. 1.000 κυβικών έχουν εκπομπές κάτω από 110 γραμμάρια διοξειδίου ανά χιλιόμετρο. Ρυπογόνα θεωρούνται τα Ι.Χ. πάνω από 160 γρ. ανά χιλιόμετρο.εξπρές.



1 σχόλιο:

  1. Άλγεβρα? Ας σοβαρευτούμε λίγο..

    Εγώ θα έλεγα επιτέλους που θα αρχίσουν να υπολογίζονται σωστά τα τέλη κυκλοφορίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share