Υπερδεκαπλασιάσθηκαν οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Υπερδεκαπλασιάσθηκαν οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Eπεκτείνεται συνεχώς ο θεσμός της ενοικίασης εργαζομένων και στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση εντός των επόμενων μηνών θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει και για αυτούς τους εργαζόμενους ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους μόνιμους οποιασδήποτε επιχείρησης.
Προς...αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένο ότι η ελληνική νομοθεσία ταυτίζεται με την κοινοτική εξετάζεται η θέσπιση νέου ασφυκτικού πλαισίου ελέγχων και εφαρμογή μεγαλύτερων προστίμων σε όσες επιχειρήσεις παρακάμπτουν τη νομοθεσία.
Αυτή τη στιγμή, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι έχουν υπερδεκαπλασιαστεί, αγγίζοντας περίπου τις 50.000. Το επόμενο έτος αναμένεται να φτάσουν τις 80.000, κάτι που ευνοεί η οικονομική κρίση και η ασφυξία που αυτή έχει δημιουργήσει στην αγορά εργασίας.
Πάντως εμπειρογνώμονες που μελετούν την αγορά εργασίας θεωρούν ότι σε λιγότερο από μια πενταετία ενδέχεται οι ενοικιαζόμενοι να φτάσουν το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Η ενοικίαση εργαζομένων είναι η πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή απασχόλησης την τελευταία 20ετία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας νομιμοποιήθηκε με τον νόμο 2956/2001, ο οποίος καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών προσωρινής απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 40 εταιρίες, οι οποίες προσλαμβάνουν εργαζόμενους τους οποίους στη συνέχεια τους «νοικιάζουν» σε άλλες επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της ενοικίασης εργαζομένων άρχισε να επεκτείνεται κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 'Α90 στην Ελλάδα, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτό το καθεστώς τότε δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 άτομα.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν κατά κόρον ενοικιαζόμενους εργαζόμενους καθώς αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι εργάζονται 3.000 άτομα στον τραπεζικό κλάδο, αντιπροσωπεύοντας το 5% του συνόλου των εργαζομένων ενώ εκεί που ο δανεισμός εργαζομένων έχει αρχίσει να αποτελεί πρότυπο εργασιακό καθεστώς είναι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες, στις οποίες οι εταιρίες δανείζουν ακόμα και εισαγόμενο (αλλοδαπό) υπό εκπαίδευση προσωπικό!εξπρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share