Σήμερα οι πρώτες δημοτικές εκλογές στο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Σήμερα οι πρώτες δημοτικές εκλογές στο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.

Συμμετέχουν ορισμένα από τα Σερβικά κόμματα παρά τις υποδείξεις του Βελιγραδίου.

Στο Κοσσυφοπέδιο διεξάγονται την Κυριακή οι πρώτες δημοτικές εκλογές από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Για πρώτη φορά η ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών δεν βρίσκεται σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, αλλά σε τοπικούς θεσμούς.
Για το λόγο αυτό οι εκλογές θεωρούνται ένα... είδος δοκιμής για την ωριμότητα νεοσύστατου κράτους. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χάσιμ Θάτσι είναι πάντως αισιόδοξος: "Οι εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για το Κοσσυφοπέδιο. Είναι οι πρώτες σε ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, κυρίαρχο και πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο. Για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην άψογη εκλογική διαδικασία. Έτσι θα αποδείξουμε ότι το νέο κράτος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η επιτυχία των εκλογών σημαίνει επιτυχία του νέου κράτους".

Μόνο ορισμένα σερβικά κόμματα συμμετέχουν

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, η οποία ως γνωστόν δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, έχει καλέσει τους Σέρβους πολίτες του σε μποϊκοτάζ των εκλογών. Υπάρχουν ωστόσο σερβικά κόμματα (στην φωτογ.αφίσα Σέρβου υποψηφίου στον Σερβικό θύλακα της Γκρατσάνιτσα) , τα οποία αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις εκλογές. Κάνουν λόγο μάλιστα για "ιστορική ευκαιρία" διότι για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν δικούς τους τοπικούς άρχοντες στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου στο Κοσσυφοπέδιο Σλόμπονταν Πέτροβιτς έχει δηλώσει πρόσφατα ότι: "Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να μιλήσουμε με εκπροσώπους του σερβικού κράτους. Διαθέτουμε όμως και τη δική μας πολιτική, η οποία έχει ως προτεραιότητα τα συμφέρονται και τη ζωή των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο".

Σε κατάσταση επιφυλακής η KFOR
Για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι αρμόδια η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Η KFOR δεν έχει προβλέψει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κανένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας. H ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ έχει τεθεί ωστόσο σε κατάσταση επιφυλακής για παν ενδεχόμενο.













Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share