Αυστραλοί θέλουν να αγοράσουν 25 δις. ελληνικά ομόλογα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Αυστραλοί θέλουν να αγοράσουν 25 δις. ελληνικά ομόλογα.

Και μάλιστα με 125 μον. spread..

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλο private equity fund Αυστραλο-αμερικανικής προέλευσης φέρεται να ενδιαφέρεται για αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους έως και 25 δις ευρώ σε πρώτη φάση προσφέροντας μάλιστα spread της τάξης των 125 μονάδων βάσης.
Γίνεται αντιληπτό ότι αν προχωρούσε η συμφωνία αυτή, το... ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο θα κάλυπτε περίπου τις μισές φετινές δανειακές του ανάγκες με ευνοϊκότατους όρους δανεισμού, αλλά και θα οδηγούμασταν σε κατάρρευση των ελληνικών spreads στις διεθνείς αγορές. Με μία και μόνο κίνηση το ελληνικό Δημόσιο θα άδειαζε τους κερδοσκοπικούς κύκλους.

Όμως η υπόθεση δεν είναι και τόσο απλή. Και τούτο διότι μία τέτοια κίνηση ματ συναντά αντιδράσεις από την πλευρά διεθνών επενδυτικών οίκων, οι οποίοι από τη μια είναι primary dealers, των ελληνικών ομολόγων κερδίζοντας τεράστιες αμοιβές από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και από την άλλη διαχειρίζονται ή συνδέονται με τα hedge funds που έχουν εκτοξεύσει τα ελληνικά spreads στα ύψη. Και τα οποία κερδίζουν από το ελληνικό χρηματοδοτικό αδιέξοδο.

Έχει λοιπόν φτάσει η ώρα να αποφασίσει το ελληνικό Δημόσιο αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ολιγοπωλιακά δικαιώματα των primary dealers που όμως μεσούσης της κρίσης θυμίζουν περισσότερο "νταβατζήδες" και λιγότερο συμμάχους του Δημοσίου και κυρίως αν η παρούσα κρίση θα δώσει την αφορμή για αναθεώρηση ή επανδιαπραγμάτευση των συνθηκών και των όρων διαχείρισης του χρέους. Την πρώτη φορά, οι κόντρες των διεθνών οίκων χάλασαν την συμφωνία με τους Κινέζους για την αγορά ελληνικών ομολόγων και στη συνέχεια εκτόξευσαν τα spreads έως και τις 400 μονάδες.

1 σχόλιο:

  1. Τι θα πει θέλουν. Πρώτα αγοράζεις και μετά το ανακοινώνεις! Δεν ανακοινώνεις προθέσεις για να ανεβάσεις πρώτα το κόστος και μετά να αγοράσεις. Αυτοί -- αν αληθεύει --- κάνουν ότι ακριβώς οι ερασιτέχνες της κυβέρνησης που πρώτα ανακοίνωσαν οτι βαίνουμε προς πτώχευση ώστε να αναίβουν τα σπρεντς και μετά δανείστηκαν.

    Μαλλον μπουρδα είναι το πράγμα. Εκτός εάν και οι Αυστραλοί είναι τόσο ερασιτέχνες όσο και οι της κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share