Ναί στις κάμερες των δρόμων αλλά υπό όρους. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ναί στις κάμερες των δρόμων αλλά υπό όρους.

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με κάμερες επιτρέπεται μόνο για τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, τη διαφύλαξη της κρατικής ασφάλειας, την αποτροπή και την...καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και περιουσιακών αγαθών καθώς και για τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε κομβικά και επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.
Τη συγκεκριμένη απόφαση έλαβε σήμερα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους γίνεται μόνο από δημόσιες αρχές με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας, αναφέρει η Αρχή».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, δημόσιοι χώροι νοούνται:

α) οι κατά την κείμενη νομοθεσία και τα σχέδια πόλεων προοριζόμενοι για κοινή χρήση,

β) οι ελευθέρως προσβάσιμοι σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων ανοικτοί χώροι (περιφραγμένοι ή μη) που τίθενται σε κοινή χρήση με νόμιμο τρόπο και
γ) οι σταθμοί διακίνησης επιβατών με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, η χρήση των καμερών θα πρέπει να επιτρέπεται μόνον όταν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία βάσει των οποίων προβλέπεται η τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης σε συγκεκριμένο χώρο.

Ακόμη, αναφέρει η Αρχή ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καμερών στους αθλητικούς χώρους (γήπεδα, στάδια κ.λπ.), ενώ δεν επιτρέπεται στους κλειστούς χώρους που για την είσοδο απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου (θέατρα κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share