"Προβλέποντας" το μέλλον.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

"Προβλέποντας" το μέλλον..


Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα ή δεν θα χρεοκοπήσει; Κι αν δεν χρεοκοπήσει σήμερα μήπως χρεοκοπήσει αύριο; Βγαίνουν τα νούμερα ή δεν βγαίνουν;
Η συζήτηση έχει ανάψει, οι προβλέψεις αφθονούν.


...Ομως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, και πληρώνονται γι' αυτό. Το ΔΝΤ προβλέπει και δρα για να προστατεύσει τις διεθνείς νομισματικές ισορροπίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ε.Ε. προβλέπει και...
δρα για να προστατεύσει το ευρώ και την ευρωπαϊκή συνοχή.

Οι διεθνείς επενδυτές (σοβαροί ή κερδοσκόποι) προβλέπουν για να επενδύσουν αναλόγως. Ολοι αυτοί παρακολουθούν προσεκτικά την Ελλάδα και καλά κάνουν. Αλλά η Ελλάδα τι κάνει; Παρακολουθεί και αυτή τον εαυτό της, προβλέπει για τον εαυτό της, παριστάνει τον αντικειμενικό παρατηρητή του εαυτού της. Η Ελλάδα συζητά και αδρανεί, λες και η πιθανή χρεοκοπία της αφορά σε κάποιον άλλο.

Αλλά η αντικειμενική πραγματικότητα αλλάζει με τη δράση των υποκειμένων σε αυτήν. Δηλαδή η πολιτική οφείλει να «διαβάζει» την αντικειμενική πραγματικότητα, ακριβώς για να την αλλάξει. Δηλαδή η πολιτική δεν είναι παρά η οργανωμένη παρέμβαση του υποκειμενικού παράγοντα.

Με αυτή την έννοια το εάν θα χρεοκοπήσει ή όχι η χώρα είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και δευτερευόντως οικονομικό.

Η Ελλάδα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει εάν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε την πολιτική απόφαση να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ευρώ.

Το Μνημόνιο είναι μια πολιτική απόφαση για την οικονομία. Συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο δράσεων με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη μέσω ριζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αλλο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση δεν κατατέθηκε, γιατί δεν υπάρχει. Η πρόταση για διάφορες μορφές παύσης πληρωμών ισοδυναμεί με πρόταση αυτοκτονίας. Σήμερα λοιπόν οι προβλέψεις για το εάν θα τα καταφέρουμε είναι άνευ σημασίας. Σημασία έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ακριβώς για να τα καταφέρουμε.

Το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοσθεί δημιουργικά αλλά απαρέγκλιτα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι σαφείς αλλά και οι δυσκολίες της. Η αντιπολίτευση παραμονεύει ελπίζοντας ότι θα κερδίσει πολιτικά από την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά ελπίζει ανοήτως αφού η αποτυχία της κυβέρνησης θα είναι και αποτυχία όλης της χώρας. Ενα μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ επίσης παραμονεύει νομίζοντας ότι υπαινισσόμενο διαφωνίες ή απουσιάζοντας θα σωθεί όταν όλα θα έχουν χαθεί.

Οι δυνάμεις του εφαρμοσμένου κρατισμού αντιδρούν ισχυρά αλλά επίσης ανοήτως. Ο λαϊκισμός στρεβλώνει τον ορθολογισμό της κοινωνικής συνείδησης. Κάτω από αυτές τις πιέσεις η κυβέρνηση ταλαντεύεται, αντιφάσκει, συχνά υποχωρεί. Νόμοι ψηφίζονται και δεν εφαρμόζονται, μεταρρυθμίσεις μένουν ημιτελείς ή αναβάλλονται επ' αόριστον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδρανούν. Αυτή η κατάσταση πρέπει επειγόντως να ανατραπεί.

Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο ίδιος αποφασισμένος, πρέπει να συγκροτήσει την αποτελεσματική κυβέρνηση των επίσης αποφασισμένων, στη θέση της σημερινής κυβέρνησης των αναποφάσιστων και των «προσεκτικών».

Απαιτείται λοιπόν ένας δομικός και λειτουργικός κυβερνητικός ανασχηματισμός όπου θα αξιοποιηθούν κατάλληλα στελέχη εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, εντός και εκτός του χώρου της επαγγελματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αγνοήσει τη θλιβερή γκρίνια της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Και εάν η κοινοβουλευτική ομάδα αποδειχθεί πράγματι κατώτερη των περιστάσεων, εάν δηλαδή περάσει από την γκρίνια στην ενεργό αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, τότε και μόνο τότε ο πρωθυπουργός πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Για να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους και ο λαός τις δικές του.

Γ. Καριπίδης

4 σχόλια:

  1. Φιλαρακια,
    Αναδιαρθρωση δεν θα κανουμε εμεις γιατι ετσι συμφερει την χωρα.
    Αναδιαρθρωση θα γινει (γνωμη μου ειναι οτι γινεται)για να αλλαξουν καθεστως τα ομολογα και απο το Ελληνικο Δικαιο που ειναι τωρα, να γινουν ολα με το Ευρωπαικο.

    Εγω φυσικα τοτε δεν θα ειμαι εδω, γιατι θα με εχουν πουλησει σκλαβο στην Αραπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς το 1981 αλλά και το 1985 έως και το 1989 δεν υπήρχε το διαδίκτυο.
    Κάποιοι είχαν από τότε σχολιάσει τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που γινόντουσαν,πάντα για το καλό της κοινωνίας θεωρητικά,και είχαν πολλές φορές προβλέψει το μέλλον.Σήμερα λοιπόν έχει φτάσει αυτό το μέλλον.
    Υπάρχουν βέβαια καταγραφές στον τύπο της εποχής αλλά όπως είναι φυσικό οι παλιοί δημοσιογράφοι (ιδίως αυτοί που έγραφαν στον τότε Οικονομικό Ταχυδρόμο)έχουν παροπλισθεί είτε με την θέλησή τους είτε έχουν απαξιωθεί ακριβώς από αυτούς που είναι υπαίτιοι αυτών των καταστάσεων.
    Ας πιάσουμε το πολύπαθο Δημόσιο:Διογκώνεται το Δημόσιο με τις χωρίς λόγο κρατικοποποιήσεις.
    Καταργείται η αξιοκρατία και πολλές Δ/ντικές θέσεις.Μπαίνουν και κάνουν οτι θέλουν οι "πρασινοφρουροί" (υπάρχει και σχετική ταινία με τον Ψάλτη ).Σαν αποτέλεσμα είχαμε άλωση των πάντων απο αμόρφωτους,αστοιχείωτους και θυρωρούς που έλαβαν ανώτερες θέσεις απο όσο τους άξιζε.Έβλεπες κοπέλες στον γκισέ ΕΛΤΑ και δεν μπορούσαν να μετρήσουν τα ρέστα τους...Το γεγονός οτι αυτό μπορεί να το έκαναν και οι επόμενοι για μένα δεν λέει.Απλά η ισοστάθμιση τους, δικαιώνουν τους πρώτους διδάξαντες !!!
    Ευγένεια και ηθος συμπεριφοράς κοροϊδεύονται.
    Καταργούνται οι πληθυντικοί και το Κυριε και Κυρία ...Δείγματα της παραπάνω κοινωνικής αμορφωσιάς των ανθρώπων.Χλευάζεται οτιδήποτε είχε κύρος και υπόσταση...Καταργούνται στολές και ποδιές λόγω υπέρτατου κόμπλεξ.Θα μου πεις είναι σοβαρό αυτό;;Μάλιστα.Γιατί όταν ακόμα και ο ταχυδρόμος,ο ελεγκτής και εισπράκτορας κ.λ.π. φόραγε στολή,αυτό αφενός προσέδιδε κύρος και "όνομα" στον επαγγελματία,αφετέρου δρούσε ανασταλτικά σε κάθε απόπειρα παραβατικότητας διότι ο εργαζόμενος πλέον δεν ήταν ανώνυμος!
    Θα μπορούσα να γράφω αρκετή ώρα...Είμαι όμως τόσο απογοητευμένος που δεν θέλω να τα σκέφτομαι...
    Ενα τελευταίο.Οταν βγήκε ο Α.Παπανδρέου σαρώνοντας και έχοντας πείσει όλους οτι είχε βρει "καμένη γή"(αλήθεια δες τε πόσα μυρια τετρ.χιλ δάσους είχαν καεί παραδόξως το καλοκαίρι του `80=ρεκόρ για μέχρι τότε) στην οικονομία βέβαια,διπλασίασε τις συντάξεις,έδινε ΑΤΑ (αυξήσεις μισθών)κάθε τρίμηνο,έφερνε Ελληνες απο την Τασκένδη και άλλες Σοβιετικές περιοχές (μα,αφού πέρναγαν ονειρικά γιατί το έκανε αυτό;)και τους έγραφε συνταξιούχους στο ΝΑΤ το πιο εύρωστο τότε ασφαλιστικό ταμείο.Τι περιμέναμε να γίνει με τα ταμεία;; Ιδίως όταν υποχρέωνε ολα τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν τα αποθέματά τους με 4% επιτόκιο εκεί που ολοι μας πέρναμε τόκο 15-16% με πληθωρισμό 18-20% ; Τα δομημένα είναι πταίσμα μπροστά σε αυτό το έγκλημα...Αλλά μεθυσμένοι όλοι μας με την τότε πλασματική ευμάρεια,(και με ελάχιστο δημόσιο ακόμα χρέος)δεν τους πήραμε με τις πέτρες και τα γιαούρτια ...Τώρα είναι αργά....
    Χμμμ...Τωρα τελικά, αρχίζω να βλέπω ποιους εννοεί ότι είχε συνδαιτυμόνες ο Αντιπρόεδρος στο φαγοπότι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έκανε στάση πληρωμών.

    Τί θα γινόταν τότε; Πως θα αντιδρούσαν όλοι εκείνοι οι καρεκλοκένταυροι, οι βολεψιματίες και οι συνταξιούχοι 40άρηδες της ολυμπιακής και όχι μόνον εκείνης;

    Μου φαίνεται πως είμαστε το τελευταίο παρ΄ολίγον κομμουνιστικό κράτος του πλανήτη. Θεωρώ ότι με τους συγκεκριμένους ρυθμούς πρόσληψης υπαλλήλων στο δημόσιο τα τελευταία 20 χρόνια, σε λίγο διάστημα θα γινόμασταν μια χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ.
    Αυτό θέλαμε;

    Οι αγρότες χρόνια τώρα ζουν με επιδοτήσεις, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ πληρώνονται για την κάθε αργία τους 400-500 ευρώ (ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ που ξέρω), οι 40αρηδες βγαίνουν σε σύνταξη, οι γυναίκες βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη, οι στρατιωτικοί κτλ το ίδιο.

    Από την άλλη, η κοινωνική ευημερία απειλείται λένε κάποιοι.

    Όταν όμως ο υπάλληλος του εργοστασίου έπαιρνε και παίρνει για 7+40 ώρες σκληρής εργασίας 680 ευρώ το μήνα, δεν είδαμε όλους εσάς τους βολεψιματίες να βγείτε στους δρόμους να φωνάξετε για την αδικία αυτή.

    Σε μια χώρα που υπάρχουν τέτοιες οικονομικές διαφορές, που υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων και η σιωπηρή πλειοψηφία δεν αντιδράει, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευημερία.

    Γιατί κύριοι, το παιδί το δικό μου να μην παίρνει όταν ενηλικιώνεται 22.000 ευρώ, όπως παίρνει το παιδί του εργαζόμενου στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ.

    Γιατί εγώ να τρέχω στους γιατρούς και να περιμένω 1 μήνα για ραντεβού και να πληρώνω και από πάνω και οι άλλοι να τα έχουν όλα έτοιμα. Γιατί ο άνεργος του ΤΕΒΕ να μην δικαιούται να παίρνει επίδομα ανεργίας.

    Τι χώρα είμαστε;
    Τι παρτάκηδες είμαστε;
    Τι ξεφτίλα είμαστε;

    Παίρνουμε δανεικά και πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας για να πληρώνει το κράτος το διεφθαρμένο τα κοπριταριά του δημοσίου τομέα και εξακολουθούν οι βρωμιάρηδες οι συνδικαλιστές να θέλουν να συνεχίσει η ίδια κατάσταση.

    Βρε ου. Βρε ου. Δεν ντρέπεστε που θέλετε να συνεχίσει η ίδια κοινωνική αδικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάζεται μαγική σφαιρα για να προβλέψει κανεις το μέλλον.

    Τα πραγματα ειναι απλά.

    H Τροικα έκανε λάθος με τον σχεδιασμό του μνημονίου,
    η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να το υλοποιήσει.

    Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο.

    Και οι δύο να κάνουν σωστά την δουλειά τους,να φέρουν δηλαδη συστηματικά την χώρα στην χρεοκοπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share