7 ελληνικές τράπεζες κόβονται στα stress tests της Credit Suisse για το χρέος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

7 ελληνικές τράπεζες κόβονται στα stress tests της Credit Suisse για το χρέος

Μόνο η Εθνική Τράπεζα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση, διαπιστώνει η Credit Suisse!
Ο υπόλοιπος κλάδος θα χρειαζόταν να αντλήσει νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ σε ενδεχόμενο «κούρεμα»..
.


Κεφαλαιακή ενίσχυση σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ θα χρειάζονταν οι ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν μία ήπια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Μόνο...
η Εθνική Τράπεζα πέρασε επιτυχώς το στρες τεστ που πραγματοποίησε η Credit Suisse για να υπολογίσει τις αντοχές του εγχώριου χρηματοοικονομικού συστήματος απέναντι σε ενδεχόμενο haircut. Επτά ελληνικές τράπεζες κόβονται στο τεστ κοπώσεως, την ώρα που η Standard & Poor’s υπολογίζει σε μία στις τρεις τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι το επόμενο βήμα θα κριθεί από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τον Ιούνιο.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα από το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ στην πραγματικότητα, οι θέσεις τους στο δημόσιο χρέος μειώνονται ελαφρώς τα τελευταία δύο τρίμηνα, καθώς ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους ωριμάζουν. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική έκθεση του κλάδου στο δημόσιο χρέος είναι μεγάλη. Η Credit Suisse την υπολογίζει σε μία έως τρεις φορές την ενσώματη καθαρή αξία ενεργητικού για τις μεγάλες τράπεζες και έως στις επτά φορές για τις μικρότερες. Συγκεκριμένα, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 56 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος δεν μπορεί να ελπίζει ότι το πρόβλημα αυτό θα μετριάζεται σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου, προειδοποιεί η Credit Suisse. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, η έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα θα μειωθεί μόλις κατά 20% έως τα τέλη του 2012, παραμένοντας στα ακόμα υψηλά επίπεδα των 44 δισ. ευρώ.

«Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο υπονοούν οι αριθμοί από μόνοι τους», επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου Νάιαλ Ο’ Κόνορ. Και αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στη διαγραφή κάποιων αξιών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους. Επιπλέον, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η Credit Suisse διευκρινίζει ότι τα 5,7 δισ. ευρώ από τη συνολική της έκθεση στο κρατικό χρέος αφορούν swap με το Δημόσιο (πρόκειται για την τιτλοποίηση «Titlos»), το οποίο αναμένεται να αποπληρωθεί κανονικά ακόμα και σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Μάλιστα, η Credit Suisse προβλέπει ότι εάν πράγματι η κυβέρνηση επιδιώξει κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές της, θα επιφυλάξει ευνοϊκότερη μεταχείριση στις τράπεζες, αφού η τρόικα σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μετατρέψει την ελληνική κρίση χρέους σε τραπεζική κρίση.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Credit Suisse αποφάσισε να δοκιμάσει τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος σε ένα haircut 25% των ελληνικών ομολόγων, ένα σενάριο που όπως υπονοούν τα credit default swaps, συγκεντρώνει πιθανότητες 90% να επιβεβαιωθεί τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολόγισαν τις πιθανότητες κάποιας αναδιάρθρωσης του χρέους (με αλλαγές στην περίοδο ωρίμανσης, στους τόκους ή στο αρχικό κεφάλαιο των ομολόγων) στο 60%, εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να πιστεύουν ότι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της οικονομίας θα πρέπει να διαγραφεί το 40-50% του χρέους, ενώ η Standard & Poor’s εκτιμά ότι σε μια ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση, οι πιστωτές θα χάσουν το 50-70% των χρημάτων τους.

Στο σενάριο της Credit Suisse για «κούρεμα» 25% στα ομόλογα, η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στον τραπεζικό κλάδο είναι της τάξης των 4,47 δισ. ευρώ. Για να φέρουν οι τράπεζες το core tier 1 τους στο 9%, η Eurobank θα πρέπει να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 1,24 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 1,18 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 404 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου 384 εκατ. ευρώ, η ATEBank 340 εκατ. ευρώ, η Emporiki Bank 472 εκατ. ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 444 εκατ. ευρώ. Ακόμα και στο σενάριο του haircut, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει core tier 1 στο 12%, επομένως θα ήταν η μοναδική από τις μεγάλες τράπεζες που δεν θα χρειαζόταν να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share