Τα ελληνικά ομόλογα, ήταν και χθες πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και όχι για καλό λόγο.
Ολα ξεκίνησαν όταν το...πρακτορείο ειδήσεων, που ελέγχεται από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, επικαλέστηκε δήλωση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα επιθυμεί την αλλαγή του σχεδίου στήριξης των Βρυξελλών, προκειμένου να παρακαμφθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάτι αντίστοιχο είχε πει στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός.
Αν και ανεπισήμως στη κυβέρνηση μεταδίδουν ότι αναζητούν τον πληροφοριοδότη του γερμανικού πρακτορείου που με δήλωσή του χρεώνεται την «έκρηξη» των σπρεντ την Τρίτη, είναι μάλλον πιθανότερο, το πρόβλημα να δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ανακίνησε το συγκεκριμένο ζήτημα την Μεγάλη Τρίτη, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Φυσικά, δεν είναι ο ίδιος ο «άγνωστος πληροφοριοδότης», αλλά από την άλλη, και ο «κατηγορούμενος» για την λανθασμένη δήλωση, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μεταφέρει στο έγκυρο γερμανικό πρακτορείο, αυτά που ο πρωθυπουργός δήλωσε στους υπουργούς του.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γ. Παπανδρέου, και βέβαια έγραψαν οι εφημερίδες την Μεγάλη Τετάρτη και σήμερα το υπενθυμίζει η «Ελευθεροτυπία» είπε ο πρωθυπουργός:
«Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για ένα μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρομπέι.
Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρότασηΕκτός από τον κ Παπανδρέου, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες.
Η Ε.Ε. δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι χρειάζεται ισχυρή άμυνα εναντίον των κερδοσκόπων» τόνισε στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Οι ελληνικές εφημερίδες είχαν μάλιστα και μεγάλους τίτλους ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Ρομπέι καινούρια συμφωνία από αυτή των Βρυξελλών, χωρίς το ΔΝΤ. Το ερωτηματικό που προκύπτει, είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έσπευσε να τα διαψεύσει από την Μεγάλη Τετάρτη εάν δεν ήταν αλήθεια;
Από ότι φαίνεται, αρκετά αργότερα συνειδητοποίησαν ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι μάλλον ένα «νεφελώδες» κατασκεύασμα που απλώς λειτουργούσε ως άλλοθι για την προσφυγή στο ΔΝΤ, το οποίο είναι και το μόνο έτοιμο να παράσχει πακέτο βοήθειας, αφού η ανακοίνωση των ηγετών τις ΕΕ αφήνει την ευκαιρία σε κάθε κράτος να συμμετάσχει εάν το θέλει, και δεν τη κάνει υποχρεωτική.
Αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη των επιτοκίων φορτώνει το φετινό Προϋπολογισμό με υπέρογκους τόκους, που εξουδετερώνουν τα πρόσθετα έσοδα από τις αυξήσεις των φόρων και τις μειώσεις των μισθών.
Post Top Ad
Τετάρτη 7 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Οι ευθύνες του Γ. Παπανδρέου στην εκτίναξη των σπρεντ