Οδηγός μετανάστευσης(!) από τον ΟΑΕΔ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οδηγός μετανάστευσης(!) από τον ΟΑΕΔ

..και "μαθήματα σοσιαλιστικού κυνισμού" απ΄την Κυβέρνηση.

Ως χαρακτηριστική "ημέρα ταχύρρυθμων μαθημάτων σοσιαλιστικού κυνισμού" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περασμένη Πέμπτη, που ξεκίνησε με επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, συνεχίστηκε με...απαξιωτικές δηλώσεις για τους νέους, διά στόματος πρωθυπουργού, και κατέληξε με την έναρξη "καμπάνιας" προώθησης της μετανάστευσης από τον ΟΑΕΔ. Και όλα αυτά, με φόντο την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για την ανεργία, που εκτινάχτηκε στο 12% τον Ιούλιο, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η κυβέρνηση απαξιώνει να ασχοληθεί με το μείζον ζήτημα της μείωσης των θέσεων εργασίας, που προβληματίζει τις περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού, απειλεί να πετάξει στον "καιάδα" χιλιάδες συμβασιούχους, δημιουργώντας νέες στρατιές ανέργων και επιπλέον, προχωρά σε άγριες επιθέσεις εναντίον τους. Με ωμή βία αντιμετώπισαν οι δυνάμεις καταστολής τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση στην Ακρόπολη, επειδή παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 22 μήνες και αντιστέκονται στα καταστροφικά για το μέλλον τους, κυβερνητικά σχέδια περικοπής θέσεων εργασίας.

Η απελπισία κυριεύει ολοένα περισσότερους εργαζόμενους και νέους, καθώς η μάστιγα της ανεργίας γιγαντώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 12% εκτινάχτηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο, από 9,6% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 607.035 άτομα και αυξήθηκαν κατά 130.328 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 (αύξηση 27,3%) και κατά 24.671 άτομα σε σχέση με μόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2010 (αύξηση 4,2%)- όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,6%. Και όμως, από τα στελέχη της κυβέρνησης που έσπευσαν να καταδικάσουν τον "αποκλεισμό της Ακρόπολης", κανένα δεν σχολίασε τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, που ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα.

Αντιθέτως, κυβερνητικά στελέχη και πολλοί υπουργοί ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα σκληρά μέτρα που "αναγκάζονται να λάβουν", τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι και κυρίως νέοι, να σκέφτονται τη μετανάστευση, ως μοναδική προοπτική για το μέλλον τους. Ηλικιακά, άλλωστε, η μεγαλύτερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών με 32,6% (από 23,9% τον Ιούλιο 2009) και στα άτομα ηλικίας 25- 34 ετών με 15,8% (από 12,6% τον Ιούλιο 2009).

Η απάντηση στα "υπαρξιακά" προβλήματα των υπουργών και στο αδιέξοδο των νέων ήρθε τελικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Από το βήμα της ανοικτής συζήτησης των εξαγωγέων, το μεσημέρι της Πέμπτης, αναφερόμενος στους νέους, δήλωσε ότι "όλοι μαζί πρέπει να ξυπνήσουμε το γίγαντα που σήμερα ...πίνει καφέ"!
Ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας η κυβέρνηση, εκτός από τη δήλωση του πρωθυπουργού και από την επίθεση των ΜΑΤ στον "Ιερό Βράχο", είναι και η νέα εκστρατεία προώθησης της μετανάστευσης από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων, άκρως ανησυχητικών στοιχείων για την ανεργία, ο ΟΑΕΔ έστειλε δελτίου τύπου με το οποίο παρουσιάζει τη νέα του "καμπάνια". Σε συνεργασία με το "Δίκτυο κινητικότητας στην Απασχόληση" Eures, διοργάνωσε έκθεση "για την ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία στην Ευρώπη".
Στο πλαίσιο της νέας του καμπάνιας, ο ΟΑΕΔ "διαφημίζει" τις υπηρεσίες του σε ολόκληρη την Ελλάδα, που παρέχουν ενημέρωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, αποτελώντας έναν ιδιότυπο "οδηγό μετανάστευσης"..!
Ειρήνη Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share