Πίσω στα 1970 η ζήτηση τσιμέντου.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πίσω στα 1970 η ζήτηση τσιμέντου..

Φως στο ελληνικό τούνελ αναζητούν οι εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες αλλά δεν το βλέπουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Τα μεν...δημόσια έργα έχουν σε μεγάλο βαθμό παγώσει, ενώ τα ιδιωτικά και ιδίως η οικοδομή και η αγορά κατοικίας πάνε από το κακό στο χειρότερο.
«Η οικοδομή έχει ουσιαστικά πεθάνει, ενώ στην κτηματαγορά επενδύουν εκείνοι που έχουν πολλά χρήματα και ούτε καν αυτοί πλέον λόγω της υψηλής φορολογίας», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας μιλώντας σήμερα στην Ελευθεροτυπία. Οπως είναι φυσικό, αναρωτιέται που μερικοί βρίσκουν το κουράγιο να είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία στο μέλλον.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ζήτηση για τσιμέντο στην εγχώρια αγορά ήταν μειωμένη από 10% έως 15% το α' εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, αλλά η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη το β' εξάμηνο. Ετσι, όπως πάει η κατανάλωση τσιμέντου, αρκετοί δεν αποκλείουν να υποχωρήσει περίπου 20% φέτος σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε πέσει 25% επιπλέον.
Μ' αυτά και μ' αυτά, η κατανάλωση τσιμέντου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στα 6 εκατ. τόνους τη φετινή χρονιά. Αν το νούμερο επιβεβαιωθεί, θα είναι μισή σε σχέση με το 2006, έχοντας επανέλθει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 1970.
«Εχουμε να δούμε τόσο χαμηλά νούμερα από τη δεκαετία του 1970», αναφέρει το ίδιο στέλεχος. Πάντως, υπάρχουν και χειρότερα.
Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν να σας πουν πού βρίσκεται η κατανάλωση τσιμέντου στην πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ όπου έχει εργοστάσιο ο όμιλος, θα σας πουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960 και ίσως του 1950.
Κουράγιο λοιπόν, είμαστε ακόμη στην Ελλάδα σε καλύτερη μοίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share