"Λάθος" του Υπ.Οικ. για τα στριφτά τσιγάρα φέρνει 60 εκατ. στα ταμεία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

"Λάθος" του Υπ.Οικ. για τα στριφτά τσιγάρα φέρνει 60 εκατ. στα ταμεία!

Η διατύπωση προσδιόρισε ότι ο φόρος στα στριφτά τσιγάρα δεν μπορεί να είναι κατώτερος από το 75% της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης (και διαμορφώνεται στα 3,61 ευρώ), ενώ θα έπρεπε να υπολογιστεί στο 75% του συνόλου των φόρων της λιανικής τιμής.

Επιπλέον 60 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τη φορολόγηση των στριφτών τσιγάρων, χάρη σε ένα... λάθος που έγινε με την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή και σήμερα είναι νόμος του κράτους, αφού...δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α.Φ. 212).

Η διατύπωση προσδιόρισε ότι ο φόρος στα στριφτά τσιγάρα δεν μπορεί να είναι κατώτερος από το 75% της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης (και διαμορφώνεται στα 3,61 ευρώ), ενώ θα έπρεπε να υπολογιστεί στο 75% του συνόλου των φόρων της λιανικής τιμής.

Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο από τη λανθασμένη διατύπωση θα αυξήσει τα έσοδα έως 60 εκατ. ευρώ, αφού ο φόρος που προκύπτει διαμορφώνεται υψηλότερα και συγκεκριμένα στα 2,70 ευρώ ανά φάκελο καπνού.

Αν προστεθεί και η αξία του ΦΠΑ, ο συνολικός φόρος φτάνει τα 3,3 ευρώ. Πρακτικά αυτό το «λάθος» θα αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου και θα μειωθούν αντίστοιχα της βιομηχανίας και των λιανοπωλητών.

Στην περίπτωση που η τιμή πώλησης του καπνού είναι τα 4 ευρώ, η καπνοβιομηχανία, οι πρατηριούχοι και οι περιπτερούχοι θα μοιραστούν λιγότερα χρήματα, τα οποία προκύπτουν από την αξία του προϊόντος χωρίς τους φόρους.

Οταν η αξία του καπνού είναι 3,5 ευρώ, τα κέρδη για το δίκτυο είναι ελάχιστα και καθιστούν ασύμφορη τη διακίνηση του προϊόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι έχει γίνει λάθος, αλλά μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία δεν έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν τις επικείμενες αλλαγές. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το λάθος, αφού φέρνει επιπλέον έσοδα.

Συναγερμός
Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία των εισαγωγικών πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στέλεχος εταιρείας έλεγε χαρακτηριστικά ότι οι βουλευτές ψήφισαν διαφορετική διάταξη απ' αυτήν που τους είχε αρχικά διανεμηθεί. Πρόσθεσε ότι αν δεν διορθωθεί άμεσα το λάθος, είναι πιθανό να προχωρήσουν σε νέα αύξηση στα στριφτά τσιγάρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυεθνική εταιρεία που διαθέτει στην αγορά φακελάκι καπνού των 300 γραμμαρίων προς 3,50 ευρώ, πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να ανεβάσει την τιμή στα 4 ευρώ για να μην έχει ζημιές από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Στελέχη της καπνοβιομηχανίας, που δεν συμμετέχει στην αγορά του στριφτού τσιγάρου, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από το απρόσμενο «δώρο». Ο ανταγωνισμός δέχτηκε αναπάντεχο πλήγμα και ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μειωθεί ο αριθμός καπνιστών που μετακινείται στα στριφτά τσιγάρα για οικονομικούς λόγους.
Bookmark and Share