Ποιές είναι οι πιο εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ποιές είναι οι πιο εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις.

Αντλούν από δραστηριότητες στο εξωτερικό μέχρι και το 95% των πωλήσεων και των κερδών τους!

Σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν αποτελεί κορυφαία επενδυτική επιλογή για τους ξένους, μια ομάδα ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που αντλούν μεγάλο μέρος των...πωλήσεων και λειτουργικών κερδών (EBITDA) από τις διεθνείς δραστηριότητες, θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή. Ηδη μάλιστα κάποιες από αυτές το έχουν κάνει.
Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς της HSBC,
-η Frigoglass
εκτιμάται ότι θα αντλήσει το 95% των πωλήσεων και το 92-93% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από το εξωτερικό το 2010 και το 2011.
-Επεται η Coca Cola Τρία Εψιλον με το 92% των πωλήσεων και το 90% των λειτουργικών κερδών.

-Ακολουθεί ο όμιλος της Ιντραλότ με το 94% και 95% του τζίρου να προέρχεται από το εξωτερικό και το 83% και 86% αντίστοιχα των λειτουργικών κερδών.

-Το 62% των πωλήσεων της ΜΕΤΚΑ θα προέλθει από τις διεθνείς δραστηριότητες το 2010 και θα ανεβεί στο 78% το 2011, ενώ η συμμετοχή του εξωτερικού στα κέρδη του ομίλου εκτιμάται σε 64% και 79% αντίστοιχα από 10% το 2009.

Αλλες εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες είναι
-η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, καθώς το 68% με 71% των πωλήσεων και το 71-79% των λειτουργικών κερδών του ομίλου προέρχεται απ' έξω και ακολουθούν
-η Μυτιληναίος,
-η Folli Follie,
-η Σαράντης,
-ο ΟΤΕ

και σε πολύ μικρότερο βαθμό
-η Φουρλής
-και η Jumbo
,

σύμφωνα με την HSBC.
Εξυπακούεται ότι δεν έχει μόνο σημασία η συμμετοχή των διεθνών δραστηριοτήτων στις πωλήσεις και τα κέρδη κάθε ομίλου, αλλά και οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο καθένας, γιατί άλλο ρυθμό ανάπτυξης έχουν π.χ. η Βουλγαρία και η Ρουμανία και άλλο η Τουρκία..
ε
Bookmark and Share