Γροιλανδία:Aποκολλήθηκε παγόβουνο με μέγεθος σχδόν ...ίσο με της Ελλάδας! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Γροιλανδία:Aποκολλήθηκε παγόβουνο με μέγεθος σχδόν ...ίσο με της Ελλάδας!

 


Ένα παγόβουνο με μέγεθός σχεδόν ίσο με αυτό της ... Ελλάδας (!) αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας, πράγμα που τελικά συνέβη πρόσφατα. 







Το γεγονός της αποκόλλησης του γιγάντιου παγόβουνου επιβεβαίωσαν το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ και η Καναδική...   Υπηρεσία Πάγων.
Οι ειδικοί ανίχνευσαν την αποκόλληση με τη βοήθεια του αισθητήρα MODIS, τον οποίο μεταφέρουν οι δορυφόροι Terra και Aqua.
Παρότι το μέγεθος του παγετώνα φθάνει τα 119 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το συγκεκριμένο παγόβουνο είναι περίπου το μισό σε έκταση από ένα άλλο «νησί» πάγου που αποσπάστηκε από τον ίδιο παγετώνα πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Αντρέας Μύνχοφ, επίκουρο καθηγητή φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, η νέα αποκόλληση είναι εξίσου σοβαρή και προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του παγετώνα.
«Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα».
Λέγεται ότι το παγόβουνο θα έχει την ίδια τύχη με αυτό που αποκολλήθηκε το 2010 και θα αρχίσει να διαλύεται μόλις εισέλθει στον θαλάσσιο δίαυλο που χωρίζει τη Γροιλανδία από τον Καναδά.
Bookmark and Share