- Εώς 80.000 οι γεννήσεις ...εώς 300.000 οι εκτρώσεις!
Σύμφωνα με αφηγήσεις γιατρών, η ανεργία και ο φόβος της απόλυσης δεν αφήνουν περιθώρια στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Ακόμη και όσοι λαχταρούσαν να γίνουν γονείς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αποφασίζουν τελικά να διακόψουν την κύηση, όταν η μέλλουσα μητέρα μείνει άνεργη ή ο σύζυγος προειδοποιηθεί ότι θα χάσει τη δουλειά του.
«Η τάση που επικρατεί είναι τα ζευγάρια να κάνουν πλέον μόνον ένα παιδί, καθαρά για οικονομικούς λόγους. Για οικονομικούς λόγους επίσης πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να κρατήσουν ένα παιδί, όπως συνέβαινε και πριν από την οικονομική κρίση. Πλέον, όμως, παντρεμένες γυναίκες επιλέγουν να μην κρατήσουν το δεύτερο παιδί», αναφέρει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ευθύμιος Σιδερόπουλος.
«Οι τοκετοί θα συνεχίσουν να μειώνονται και οι εκτρώσεις να αυξάνονται. Αυτό καταγράφεται σαν τάση. Το βλέπουμε πλέον στα ζευγάρια. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που, ενώ θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, δεν το κάνουν, επειδή σκέφτονται το οικονομικό και πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ανατροφή του. Εκτιμώ ότι οι εκτρώσεις είναι λίγο λιγότερες από τους τοκετούς, αλλά είναι αυξημένες, ενώ οι τοκετοί μειώνονται» σημειώνει από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής στη Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Λουφόπουλος.
Όσον αφορά τις εκτρώσεις, ειδικότερα, αν και η ακριβής καταγραφή τους είναι πολύ δύσκολη (καθώς το 85% γίνεται ιδιωτικά) υπολογίζεται ότι η χώρα μας (η οποία κατέχει τη σχετική πρωτιά στην Ευρώπη εδώ και χρόνια) καταγράφει παγκόσμιο ρεκόρ με το απίστευτο νούμερο των 140 διακοπών κύησης ανά 1.000 Ελληνίδες (!), με εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για εξωπραγματικά νούμερα της τάξεως των 300.000 εκτρώσεων ετησίως!
Την ίδια ώρα, όπως είναι αναμενόμενο μεγάλη πτώση της τάξεως του 20-25% παρουσιάζει και ο αριθμός των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας…
Πηγή: Αγγελιοφόρος