Η χώρα μας βρίσκεται έξι χρόνια σε ύφεση, με την ανεργία να χτυπά κόκκινο και...να αγγίζει το 60% στους νέους. Η δειλή εμφάνιση εταιρειών νέας τεχνολογίας που δημιουργούνται από νέους ανθρώπους στη χώρα ίσως αποτελέσει την απάντηση στο πρόβλημα διεξόδου από την οικονομική κρίση.
Οι ελληνικές νέες επιχειρήσεις (start ups) που βασίζονται στην τεχνολογία και είναι δημιουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα μας, αλλά είναι ελπιδοφόρο ότι η αρχή έχει γίνει! Με την ύφεση να ταλανίζει την Ελλάδα για έξι συνεχόμενα χρόνια και την ανεργία να βρίσκεται στο 27,5% και στο 60%, ποσοστό ρεκόρ, για τους νέους, οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα είναι ανύπαρκτες.
Το περιοδικό αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα: Τον Δεκέμβριο του 2012 δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης, δημιούργησαν μαζί με τέσσερις φίλους τους την νέας τεχνολογίας εταιρεία "Workable" με έδρα το Ψυχικό, σε έναν όμορφο χώρο, στον οποίο εργάζονται άνετα και χαλαρά και βοηθούν νέους επιστήμονες να βρουν εργασία σε πολλά σημεία του πλανήτη. Το γραφείο χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες είναι συνδεδεμένο μέσω δορυφόρου με το Λονδίνο, το Όρεγκον και το Πόρτλαντ στις ΗΠΑ και είναι η "γέφυρα" μεταξύ νέων Ελλήνων επιστημόνων που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και δυσκολεύονται να βρουν εργασία και μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού.
Εταιρείες όπως η "Workable" χρηματοδοτούνται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τα τέσσερα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που ιδρύθηκαν το 2012 και έχουν την οικονομική στήριξη της ΕΕ. Τα ταμεία αυτά που είναι υψηλού χρηματοδοτικού ρίσκου έχουν αναλάβει να δίνουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Ελλάδα με απώτερο στόχο την πάταξη της ανεργίας και την παραμονή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα τους.
Ένα από αυτά τα ταμεία, το Jeremie 2, χρηματοδότησε και την Workable. Το συγκεκριμένο ταμείο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 70% είναι κεφάλαια της ΕΕ και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ιδιώτες που επενδύουν στις νέες επιχειρήσεις.
Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης που είναι εταίρος του συγκεκριμένου ταμείου, δήλωσε ότι ο αρχικός στόχος του ταμείου να επενδύσει σε 30 τουλάχιστον νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί,καθώς η ανάπτυξη των start up εταιρειών στη χώρα αποδεικνύεται ότι ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες.
Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ακόμα ότι στην Ελλάδα η δημιουργία νέων επιχειρήσεων βρίσκεται σε άνθηση, η προσπάθεια που γίνεται είναι αξιόλογη και όπως δήλωσε ο Νίκος Μωραϊτάκης, από τους δημιουργούς της Workable, όταν ξεκίνησε να "στήνει" την εταιρεία του, οι φίλοι του τον αποκαλούσαν "τρελό", όμως ο στόχος είναι να γίνει η αρχή και να σταματήσει η "διαρροή" ελληνικών εγκεφάλων στο εξωτερικό. Και αυτό φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται!
Το άρθρο του περιοδικού κλείνει ως εξής:
H ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλα προβλήματα. Παρολαυτά τα συστατικά για την σύσταση, για τη δημιουργία μιας επιχείρησης, για ένα start up που στην πορεία ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα και παγκόσμια επιτυχία, υπάρχουν, και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων ιδεών (venture capitalists) γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις προοπτικές. Για του λόγου το αληθές ο κ. Tilly Kalisky, εταίρος στην επενδυτική Greylock IL, δηλώνει: «Πιστεύουμε πως υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές στην Ελλάδα». «Υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδεών σε ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με ανάλογα πρότζεκτ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί να ανακαλύψει παντού εξαιρετικούς επιχειρηματίες και εταιρείες...».