Τύμβος Αμφίπολης: Τρείς, τέσσερις ...ή πολλοί περισσότεροι οι θάλαμοι; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τύμβος Αμφίπολης: Τρείς, τέσσερις ...ή πολλοί περισσότεροι οι θάλαμοι;

Μόνο το 23% της διαδρομής εώς το κέντρο του τάφου έχει διανυθεί

  • Οι αρχαιολόγοι έχουν προχωρήσει μόνο στο 1/4 της διαδρομής εώς το κέντρο του ταφικού μημείου.
  • Τα 3/4 μένουν να ανακαλυφθούν
  • Τι αποκαλύπτει η τρισδιάστατη εικονική απεικόνιση του μνημείου με κλίμακα, που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το Greece Salonika





Οι πληροφορίες που ... έρχονται καθημερινά στο φώς απ΄τις ανασκαφές της Αμφίπολης είναι εντυπωσιακές αλλά όχι όλες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στην πορεία των ανασκαφών ως σήμερα βασιζόμενοι μόνο στις έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας .

Ο μηχανικός Γ.Καπ. ,φίλος του Greece Salonika, δημιούργησε την παρακάτω τρισδιάστατη εικονική απεικόνιση του μνημείου με κλίμακα,χρησιμοποιώντας ως μέσον τις ήδη δημοσιοποιημένες διαστασιολογικές πληροφορίες αλλά και παραγόμενες αναλογικές διαστάσεις από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση αποκαλύπτει πολλές δευτερεύουσες πληροφορίες και συμπεράσματα.
Εάν υποθέσουμε ότι το κέντρο της κεντρικής αίθουσας ταφής συμπίπτει με το κέντρο του τύμβου τότε οι αρχαιολόγοι πρέπει να διανύσουν μια διαδρομή μέσα στον τύμβο ίση με την ακτίνα του περιβόλου δηλαδή 79,2μέτρα (διάμετρος 158,4/2).

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι
Α) Από τον περίβολο μέχρι τις σφίγγες έχουμε μήκος περίπου 4 μέτρα.
Β) Ο πρώτος προθάλαμος μέχρι της Καρυάτιδες έχει μήκος 6 μέτρα
Γ) Ο δεύτερος προθάλαμος πίσω από τις Καρυάτιδες έχει μήκος 4 μέτρα
Δ)Ο Τρίτος προθάλαμος που μπήκα οι αρχαιολόγοι την 12-09-14 έχει μήκος 4.5μέτρα
Άρα το σύνολο τις διαδρομής που μέχρι τώρα έχουν διανύσει οι αρχαιολόγοι είναι 4+6+4+4,5=18,5μέτρα.
Δηλαδή κάτι λιγότερο από το ¼ της διαδρομής (18,5/79,2)=23%.
Βέβαια η επικεφαλής των ανασκαφών κ.Περιστέρη ανέφερε στην προχθεσινή της συνέντευξη Τύπου πως "έχουν διανυθεί εώς τώρα 23 μέτρα" αλλά αυτό δεν επαληθεύεται απ΄τα μέχρι στιγμής -δημοσιευμένα -δεδομένα.Ή δεν έχουν δημοσιευθεί όλα τα δεδομένα λοιπόν ή απλώς η κ.Περιστέρη ανέφερε τα 23m συμπεριλαμβάνοντας  και την απόσταση από την επιφάνεια του λόφου Καστά -όταν εντοπίστηκε το μνημείο- μέχρι τη στιγμή που έφτασαν οι αρχαιολόγοι στον περίβολό του.


Εάν μάλιστα  προσθέσουμε στα παραπάνω και τις πληροφορίες που προέκυψαν από την επιστημονική έρευνα έγκριτης ομάδας γεωφυσικών (Λ.Πολυμενάκου, Σ.Παπαμαρινόπουλου, και Αθ.Λιόση) την περίοδο 1998-1999 με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας μπορούμε να συμπεράνουμε πως η περίμετρος του τάφου δεν κρύβει μόνο το ίδιο το ταφικό μνημείο αλλά μια σειρά από λίθινες δομές σε όλο το πλάτος της.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε το 2004 σε ειδικό βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας, δείχνει δύο σημαντικά στοιχεία.
Με το σύμβολο “Η” τις μεγάλες λίθινες κατασκευές, στην πρώτη εικόνα, αλλά και ένα μεγάλο κενό στα έγκατα του λόφου που προσδιορίζει την ύπαρξη του τάφου, στη δεύτερη εικόνα.

Οι διαστάσεις του τάφου είναι μοναδικές.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε όγκο τάφο μακεδονικού τύπου.
Το όλο σύμπλεγμα, όπως φαίνεται ότι διαμορφώνεται, επίσης έχει μοναδικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς την περίμετρο και τη διάμετρό του.


Greece Salonika
Bookmark and Share