Νέα ήττα της κυβέρνησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει όχι στο δάνειο που ζήτησε ο Τσίπρας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Νέα ήττα της κυβέρνησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει όχι στο δάνειο που ζήτησε ο Τσίπρας


  • Νέα ήττα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα την Κυριακή του Πάσχα.
  • Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, υποβάθμισε τις προσδοκίες για να δοθεί ένα δάνειο στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν η αγορά εργασίας και η ανάπτυξη της χώρας, καθώς θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να δοθεί έγκριση για αυτό από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας..


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρεί... δύσκολο να δοθεί έγκριση για αυτό από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ο Jim Yong Kim επιμένει πως δεν έχει τεθεί υπόψη του διοικητικού συμβουλίου κάποια απόφαση για δανειοδότηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που θα προκαλούσε «πολύ ζωηρή συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της».

Από το 2012, η Ελλάδα πληρώνει την Παγκόσμια Τράπεζα για παροχή συμβουλών αναφορικά με ζητήματα ανάσχεσης της ανεργίας των νέων, τη διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Dr Kim χαρακτήρισε πάντως «πρόωρη» οποιαδήποτε εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε κάποιο μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο, πως δεν αποκλείεται να γίνουν επίσημες συζητήσεις για δάνειο προς την Αθήνα μέχρι να διασφαλίσει η χώρα τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων πιστωτών της ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία το καλοκαίρι.

«Ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί ένα διαφορετικό βήμα για εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του ΔΣ, τα οποία περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ καθώς και φτωχότερες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε.

Ο Dr Kim συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Αθήνα σε μια ευρεία ποικιλία προγραμμάτων. Επισήμανε ωστόσο, πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση δανείου προς την Ελλάδα, αυτό θα είναι χαμηλότερο από 1 δισ. ευρώ.
Bookmark and Share