9/10/07,40 χρόνια απ΄το θάνατο του Τσε Γκεβάρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

9/10/07,40 χρόνια απ΄το θάνατο του Τσε Γκεβάρα.



Ο αργεντινός μεγαλοαστός, που σπούδασε γιατρός, για να γίνει αντάρτης,συνελήφθη σαν χθες σε ζούγκλα της Βολιβίας έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του βολιβιανού στρατού.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η εξολόθρευση του Τσε ήταν κοινός στόχος όλων των δικτατοριών που κυβερνούσαν τότε στη Λατινική Αμερική. Ο παραγουανός ιστορικός Μαρτίν Αλμάντα δημοσιοποίησε με την ευκαιρία της σημερινής επετείου εμπιστευτική αναφορά του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Παραγουάης με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 1966, που αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του ενημερώθηκαν από το βραζιλιάνο ομόλογό του για την έλευση του Τσε.
Πάντως ο βολιβιανός στρατιώτης Μάριο Τεράν, που στις 9 Οκτωβρίου 1967 τον εκτέλεσε με μία σφαίρα στον κρόταφο, προφανώς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι με την κίνησή του εκείνη γεννιόταν ένας θρύλος που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα σύνορα της Λατινικής Αμερικής.
Η εικόνα όμως του Τσε παραμένει ζωντανή, με τα πορτρέτα του να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Κούβας. Στη -μοιραία για τον ίδιο- Βολιβία η σημερινή επέτειος τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς στην εξουσία βρίσκεται για πρώτη φορά ένας θαυμαστής του Τσε, ο αριστερός ινδιάνος Έβο Μοράλες. Θαυμαστές του Τσε κυβερνούν όμως και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, από τη γενέτειρά του την Αργεντινή μέχρι τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες και τη Βραζιλία του Ινάσιου Λούλα.
Επιπλέον μία άλλη μεταθανάτια "δικαίωση" του Τσε είναι ότι ο εκτελεστής του Μάριο Τεράν ξαναβρήκε το φως του χάρη στους κουβανούς γιατρούς, που τον χειρούργησαν σε νοσοκομείο της Σάντα Κρους. Ο Τεράν έπασχε από καταρράκτη και κατέφυγε στη χώρα του Φιντέλ, για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα "Θαύμα" που έχουν εκπονήσει κουβανοί γιατροί, στο πλαίσιο του οποίου παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους άπορους όλης της Λατινικής Αμερικής.
Bookmark and Share