Για πρώτη φορά μετά από χρόνια,το κλίμα αλλάζει στο εσωτερικό των Σκοπίων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια,το κλίμα αλλάζει στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Αν παρατηρήσει κανείς τον Τύπο στο γειτονικό κρατίδιο τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρεί τον σκεπτικισμό που επικρατεί πια,αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της εισόδου της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η εφημερίδα "Ντνέβνικ", στο προχθεσινό της πρωτοσέλιδο είχε τίτλο "Χάνουμε τη μάχη για το όνομα".Στο εν λόγω άρθρο υποστηρίζει ότι η ΠΓΔΜ χάνει τη συμπάθεια και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και απομονώνεται λόγω της άρνησής της να εργαστεί για την εμπέδωση του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό , και της ανικανότητας που επιδεικνύει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με την Ευρώπη. Χαρακτηρίζει την επικοινωνία της ΠΓΔΜ με τις Βρυξέλλες "σχεδόν ανύπαρκτη" και προσθέτει ότι στην υπόθεση της ονομασίας ο συσχετισμός των δυνάμεων αλλάζει προς όφελος της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι στη συνάντηση που είχε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκαμπριέλα Κόνεσκα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπο Όλι Ρεν, στο ζήτημα της ονομασίας αφιερώθηκε το ήμισυ του χρόνου της συνάντησης, κάτι που δεν συνηθίζεται στις συναντήσεις με τον Όλι Ρεν, στου οποίου τις αρμοδιότητες δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα αυτό. Παράλληλα υπενθυμίζει την εταιρική αλληλεγγύη που εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, προς την Αθήνα, αλλά και τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος". Η "Ντνέβνικ" υποστηρίζει επίσης ότι "η εντύπωση πως η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ είναι εγγυημένη στις Βρυξέλλες ερμηνεύεται ως υπερβολικά αισιόδοξη." και πως "η Ελλάδα πολύ επιδέξια καταφέρνει να αμφισβητεί την απόφαση αυτή".

Επίσης σε άλλο άρθρο της περασμένης εβδομάδας,γραμμένο απ΄τον ειδικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κ.Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζεται ότι "δεν πρέπει κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις ή να βρίσκεται στα πράγματα ώστε να συμπεράνει πως, όσον αφορά την πορεία μας και την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, κάναμε αρκετά βήματα πίσω, αντί να οδεύουμε εμπρός ολοταχώς".

Εξάλλου σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουτρίνσκι Βέσνικ", η οποία επικαλείται πηγές από την έδρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζεται πως το μήνυμα που θα διαβιβαστεί στον κ. Τσερβένκοφσκι θα είναι το εξής:"Για μια χώρα που οδεύει προς την αποσταθεροποίησή της(σ.σ.αναφέρεται σε επεισόδια που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Σκοπίων)δεν υπάρχει θέση ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην ΕΕ".
Bookmark and Share