"Ακτινογραφία" στο υπέδαφος του "Αλκαζάρ". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

"Ακτινογραφία" στο υπέδαφος του "Αλκαζάρ".



Χρησιμοποιώντας ειδικά ραντάρ, ερευνητές του ΑΠΘ περνούν από «ακτινογραφία» το υπέδαφος κάτω από το Αλκαζάρ (Χαμζά Μπέη τζαμί) στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της έρευνας είναι η ανίχνευση και η χαρτογράφηση των αρχαιοτήτων που κρύβονται κάτω από τα θεμέλια του μνημείου της οθωμανικής περιόδου καθώς στην περιοχή ξεκίνησαν οι εργασίες για κατασκευή σταθμού του Μετρό.
Η έρευνά θα φτάσει σε 5 με 6 μέτρα βάθος. Εφαρμόζονται γεωφυσικές τεχνικές με σκοπό να χαρτογραφηθούν αρχαιότητες που κρύβονται κατά πάσα πιθανότητα στο σημείο αυτό, ό,τι προϋπήρχε δηλαδή του κτιρίου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα.
Κυρίως ενδιαφέρει ποια είναι η διάταξη των αρχαιοτήτων, ώστε να μπορέσουν οι μηχανικοί να συγκεντρώσουν στοιχεία για να σταθεροποιήσουν καλύτερα το μνημείο.Από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ εφαρμόζεται η τεχνολογία του ραντάρ υπεδάφους (GPR- Ground Penetrating Radar) και η μέθοδος της γεωηλεκτρικής τομογραφίας. Oι έρευνες στο Αλκαζάρ υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα περίπου. Το μνημείο παραχωρήθηκε το 2006 στο υπουργείο Πολιτισμού από τον Ερυθρό Σταυρό και την περασμένη άνοιξη η Εφορεία.
(πηγή εφημερίδα"Αγγελιοφόρος")
Bookmark and Share