Ανησυχία και πάλι στα Βαλκάνια καθώς τελειώνουν σε λίγες ώρες οι συνομιλίες για το Κόσοβο χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Ανησυχία και πάλι στα Βαλκάνια καθώς τελειώνουν σε λίγες ώρες οι συνομιλίες για το Κόσοβο χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Τελειώνουν σε λίγες ώρες οι τριήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων που άρχισαν τη Δευτέρα στη μικρή λουτρόπολη Μπάντεν, έξω από τη Βιένη, και οι πληροφορίες που έρχονται δείχνουν πως και αυτή-η ύστατη-προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής συμφωνίας για το καθεστώς του Κοσόβου οδηγείται σε αδιέξοδο..
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των τριήμερων διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών,τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα,οι δύο αντιπροσωπείες συνομίλησαν περίπου για μία ώρα και στη συνέχεια έγιναν δεκτοί χωριστά από τη διπλωματική τρόικα (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση).
Χθες οι συζητήσεις συνεχίστηκαν αλλά το Βελιγράδι και η Πρίστινα-που εκπροσωπούνται από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό αντίστοιχα- δεν έχουν μεταβάλει ούτε στο ελάχιστο τις αρχικές τους θέσεις, αν κριθεί από τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν προς τους δημοσιογράφους .
Ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε την κατηγορηματική άρνηση του Βελιγραδίου να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ ο κοσοβάρος απαρχόμενος πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου υπογράμμισε ότι στόχος της Πρίστινας παραμένει η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας "σε συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους μας έως το τέλος του έτους".
Οι συνομιλίες ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη και όπως διαφαίνεται η κρίση θα οξυνθεί καθώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Κοσόβου,σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει σε κύρηξη της ανεξαρτησίας της στις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και όλοι στην περιοχή αναμένουν την απάντηση της Σερβίας-και κατ' επέκταση της Ρωσίας-στο εγχείρημα αυτό των Κοσοβάρων καθώς το Βελιγράδι έχει ήδη δηλώσει πως δε θα δεχτεί τίποτα περισσότερο από μια "διευρυμένη αυτονομία"..

5 σχόλια:

  1. AYTOI OI KWLOALBANOI OLO PROBLHMATA DHMIOYRGOUN.OTAN KSEMPERDEPSOUN ME TOUS SERVOUS THA ARXISOUN TIS ISTORIES ME TSAMHDES KLP.EDW OMWS DEN EINAI GIOUGKOSLAVIA.THA FANE KALA..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει κάποτε να ξεκολλησουμε απ΄την υποτιθεμενη Ελληνο-Σερβικη φιλια.Η αληθεια είναι,οσο κι αν αυτο δε μας αρεσει-πως ιστορικα ειχαμε περισσοτερους δεσμους με την Αλβανια παρα με οποιαδηποτε αλλη γειτονικη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΒΑΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τούβλο στα βαλκάνια αυτή τη στιγμη οι μοναδικοί που μας πάνε με χίλια είναι οι Σέρβοι. Να τα σκατωσουμε και με αυτους; Οι Σερβία είναι η ζωντανή αποδειξη του τι θα συμβεί σε εμας με τοσα αλβανοουτσέκια σε 5-10 χρονάκια ακόμα, το πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ασε ρε συ απο πανω.τι ειναι η ελλαδα?πρωην κομμουνιστικη χωρα υπο διαλυση οπως ηταν η Σερβια πριν 10 χρονια?θα μας κλασουν τα Αλβαναρια.Με την πρωτη ευκαιρια που θα μας δωσουν θα παρουν το μαθημα τους.το ξερουν κιολας γι αυτο και δε λενε και πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share