Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κόσοβο τον ερχόμενο μήνα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κόσοβο τον ερχόμενο μήνα

H κινητικότητα στο θέμα του Κοσόβου συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως μέσα στο Δεκέμβριο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.Χαρακτηριστικό είναι πως για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν και ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης , κ. Χαβιέρ Σολάνα, συζήτησαν το ζήτημα του Κοσόβου και τις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί η διεθνής κοινότητα, ύστερα από το αδιέξοδο στον τελευταίο γύρο των απευθείας συνομιλιών Βελιγραδίου και Πρίστινας, στο Μπάντεν της Αυστρίας.
Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής ΚΕΠΠΑ είναι η αντικατάσταση της UNMIK από μια αποστολή της Ε.Ε.
Το μόνο θετικό είναι η δήλωση του του Σέρβου υπουργού Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς ο οποίος δήλωσε πως " Η Σερβία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στο Κόσοβο αν ανακηρύξει την ανεξαρτησία του μετά τις 10 Δεκεμβρίου" ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι "οι 16.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες στο Κόσοβο θα επέμβουν για να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής που θα οδηγούσε σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια".
Bookmark and Share