Τι αγνοούμε για "τα αρχαία" και τη διαχείρηση τους. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Τι αγνοούμε για "τα αρχαία" και τη διαχείρηση τους.

Άρθρο του Μ.Τιβέριου,
καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ.

"Εδώ και πολλά χρόνια, μάλλον συμπτωματικά, ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ήταν το πρόσωπο που είχε τον πρώτο λόγο στα αρχαιολογικά πράγματα του τόπου. Αυτό συνέβη και με την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, με βασική διαφορά ότι επί των ημερών της ο γενικός γραμματέας φαίνεται ότι είχε αυξημένες αρμοδιότητες στην κατανομή και διάθεση των οικονομικών πόρων του υπουργείου. Μετά λοιπόν τα όσα επιλήψιμα είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως π.χ. υπόνοιες για εκβιασμούς, αναπόφευκτο ήταν να μπουν στο μικροσκόπιο των δημοσιογράφων τα έργα του τέως γενικού γραμματέα. Ετσι ακούσαμε ή διαβάσαμε, εκτός των άλλων, και για ύποπτους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων ύστερα από σχετικές γνωματεύσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το τελευταίο διέθετε σε άλλες εποχές μεγαλύτερο κύρος και υπόληψη, μια που οι αποφάσεις του ήταν υποχρεωτικές για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια έχει καταστεί ένα σώμα απλώς συμβουλευτικό για τον εκάστοτε υπουργό, ο οποίος παίρνει και τις τελικές αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής των μελών του, όπως πάντοτε, έτσι και στις ημέρες μας, δεν υπάρχουν κανόνες.
Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είναι αυτή που επιλέγει τα πρόσωπα που το στελεχώνουν. Τα κριτήριά της επηρεάζονται από το βαθμό προσκόλλησής της στις κομματικές καταβολές της και φυσικά από το πόσο καλά γνωρίζει το χώρο που καλείται να διευθύνει.
Επανερχόμενος στις καταγγελίες για αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων σε διάφορες περιοχές της χώρας και για οικοδόμησή τους, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις αν όλες τους πηγάζουν από ειλικρινές ενδιαφέρον για τα προγονικά λείψανα. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, πρέπει να πούμε ότι τα αρχαία που καθημερινά έρχονται στο φως δεν είναι δυνατόν να είναι όλα διατηρητέα και προσβάσιμα στον πολύ κόσμο. Μόνον οι αρχαιότητες εκείνες που κρίνονται σημαντικές για τη γνώση του αρχαίου κόσμου και διασώζονται σε ικανοποιητική κατάσταση έχει νόημα να γίνονται προσιτές στο κοινό. Η διατήρηση ή όχι αρχαιοτήτων επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, που είναι αδύνατον, λόγω του περιορισμένου χώρου, να μνημονευθούν εδώ έστω και επιγραμματικά. Κατ' αρχήν βέβαια θα πρέπει οι αρχαιολόγοι να αποφανθούν για τη σπουδαιότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ίδιοι να είναι σε θέση να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και να μπορούν, με επιστημονικά κριτήρια, να επιχειρηματολογήσουν για την ορθότητα της όποιας γνωμάτευσής τους. Ενα πτυχίο από μια Φιλοσοφική Σχολή δεν αποτελεί από μόνο του εγγύηση για την επιστημονική κατάρτιση των στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εδώ και πολλά χρόνια η αξιοκρατία, πλην λίγων εξαιρέσεων, είναι άγνωστη και σε αυτή την κρατική υπηρεσία. Δεκάδες έχουν προσληφθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, είτε ως μόνιμοι είτε ως έκτακτοι αρχαιολόγοι, με διαδικασίες που μόνο σε κομματικά στελέχη είναι γνωστές.
Πρέπει ο κόσμος επίσης να ξέρει ότι οι διατηρητέες αρχαιότητες χρειάζονται συνεχή συντήρηση, χωρίς και πάλι να εξασφαλίζεται, σε πολλές περιπτώσεις, η πλήρης προστασία τους. Οι αρμόδιοι, με βάση τις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να προτιμούν συχνότερα την κατάχωση των αρχαίων, αφού προηγηθούν βέβαια όλες οι ενδεδειγμένες εργασίες, ανάμεσα στις οποίες και η δημοσίευσή τους. Η μάνα γη είναι η καλύτερη προστάτιδα των αρχαίων λειψάνων. Δεν αποκλείεται οι Ελληνες... του 5000 να ενδιαφέρονται για αυτά περισσότερο από ό,τι οι σημερινοί και οι τότε αρμόδιοι να μην έχουν ως κύρια ενασχόλησή τους την επιστροφή των Ελγινείων."

9 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ Κ.ΚΑΘΗΓΗΤΑ.
    ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. GRAPSE KAI TO ONOMA SOU NA PAREIS KAI KANENA VATHMO.
    GLYFTRAKI"ENAS FOITHTHS SAS"!
    KANAS SKATODAPITHS THA'SAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GRAPSE KAI TO ONOMA SOU NA PAREIS KAI KANENA VATHMO.
    GLYFTRAKI"ENAS FOITHTHS SAS"!
    KANAS SKATODAPITHS THA'SAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "θα πρέπει να προτιμούν συχνότερα την κατάχωση των αρχαίων"??????????
    xcuse me???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "θα πρέπει να προτιμούν συχνότερα την κατάχωση των αρχαίων"??????????
    xcuse me???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα. Στην διαπίστωση του κ. καθηγητή ότι ᾽᾽τα αρχαία που καθημερινά έρχονται στο φως δεν είναι δυνατόν να είναι όλα διατηρητέα᾽᾽ δεν υπάρχει αντίρηση᾽᾽ Διαφωνὠ όμως στο σκέλος αν δηλαδή μποροὐν να είναι ᾽᾽προσβάσιμα στον πολύ κόσμο᾽᾽.
    Βέβαια είναι μια μεγάλη κουβέντα για το πως θα μπορούσαν και σε πια έκταση να γίνουν ᾽᾽προσβάσιμα στον πολύ κόσμο᾽᾽ όμως μια απο τις πιο άμεσες, απλούστατες λύσεις, χωρίς ρίσκα και ουσιαστικά χωρίς οικονομική επιβάρυνση απο κανένα συμβαλόμενο μέρος, θα ήταν η δημιουργία προθηκών, αν όχι αιθουσών στα κοντινότερα Δημαρχιακά και διοικητικά κτήρια απο το σημείο των αρχαιολογικών ανακαλήψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αξιότιμε κ. Καθηγητή σας ευχαριστούμε για το άρθρο σας , που είναι πραγματικά κατατοπιστικό . Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως οριοθετείτε ή τουλάχιστον θα πρέπει να οριοθετείτε μια περιοχή πέριξ του χώρου που υφίσταται αρχαιολογικός χώρος
    Επειδή σπούδασα και εργάστηκα στην Β Ευρώπη που ναι μεν οι αρχαιολογικοί χώροι σπανίζουν αλλά αυτοί οι ελάχιστοι έχουν φροντίδα – προσοχή και περιβάλλονται από σεβασμό , εκτίμηση αλλά και ένα μεγάλο πάρκο . Στη Θεσσαλονίκη μας που είναι γεμάτη από βυζαντινά αριστουργήματα θα δεις πχ. Την Αχειροποίητο και σε απόσταση 3 μέτρων πλάι της , οικοδομή πολύ ψηλότερη από το μνημείο και να τινάζουν από δίπλα τα χαλιά τους – Δεν ξέρω καθηγητά εργολάβους έχει παντού αλλά τέτοιους εργολάβους έχουμε μόνο εδώ – Γι΄αυτό ας έχουμε τον νου μας και να προσπαθούμε να σώσουμε και κανένα αρχαίο χωρίς πολύ μεγάλη σημασία μπας και εξασφαλίσουμε 5-10 μέτρα ελεύθερο χώρο ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΑΡΗ που θα έλεγε ο Κουρκουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επαναστατικές ιδέες περί Αρχαιολογίας "θα πρέπει να προτιμούν συχνότερα την κατάχωση των αρχαίων" (!) Ουάου, ιδιοφυές, έτσι δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμε για τη συντήρησή τους, θα χτίζουμε πάνω τους και σε 2-3 χιλιάδες χρόνια θα τα ξεθάψουν οι απόγονοί μας. Αν είναι δυνατόν, αυτά διδάσκουν στα πανεπιστήμια!;

    Υ.Γ. Ή μας προετοιμάζουν για το τί θα γίνει όταν (άμα) αρχίσουν οι εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share