Πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό απ΄την ομάδα ΒΑΝ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό απ΄την ομάδα ΒΑΝ.

Νέα ειδοποίηση-έκθεση της ομάδας ΒΑΝ, για επικείμενο μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο, με βάση σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, αναρτήθηκε την πρώτη Φεβρουαρίου στη βάση δεδομένων «Statistical mechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell.
Το επιστημονικό συμπέρασμα από τα δύο ισχυρά, προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα «SΕS», που έχει καταγράψει το δίκτυο ΒΑΝ στις 10 Ιανουαρίου στην Πάτρα και στις 14 Ιανουαρίου στον Πύργο, είναι ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναμένουμε ισχυρό σεισμό, μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ!
Οι επιστήμονες που συνεργάζονται με την ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, με συντονιστή τον καθηγητή Ακη Τσελέντη, βρίσκονται σε συναγερμό, περνούν πολλές ώρες στο ύπαιθρο, παρακολουθώντας συνέχεια σεισμικές παραμέτρους, καθώς και μετρήσεις από τα όργανα του δικτύου.
Η υπό μελέτη περιοχή περιλαμβάνει ένα παραλληλόγραμμο που καλύπτει το βόρειο, σχεδόν μισό, δυτικά της Πελοποννήσου, τον Κορινθιακό Κόλπο, μέρος των Επτανήσων, καθώς και μια ζώνη από τη Στερεά Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 Νοεμβρίου, στη βάση δεδομένων του Cornell, ο καθηγητής Παν. Βαρώτσος και οι συνεργάτες του είχαν καταθέσει καταγραφές που ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου που έδειχναν σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή όπου σημειώθηκαν τελικά τα 6,5 του Λεωνιδίου...
Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μια 14σέλιδη αναφορά «SΕS» (Seismic Electric Signals) στο Cornell, που υπογράφουν o καθηγητής Π.Α. Βαρώτσος με τους συνεργάτες του Ν.Β. Σαρλή και Ε.Σ. Σκόρδα.
Η αναφορά που στάλθηκε πριν από 9 ημέρες έχει ήδη περιληφθεί στο «Statistical mechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου. Το περιεχόμενό της είναι μια εκτενής ανάλυση, που στο πρώτο μέρος αναφέρεται στις 4 περσινές προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ, με παράθεση όλων των σχετικών στοιχείων με προσεισμικά σήματα και χάρτες, ενώ δίνει παράλληλα και την επιβεβαίωση των προβλέψεων, με τους σεισμούς που ακολούθησαν σε διάστημα μερικών εβδομάδων έως και μερικών μηνών.
Πηγή είδησης:εφημερίδα "Έθνος".
Bookmark and Share