"Ασκητής στην ταπεινότητα" ο Ιερώνυμος. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

"Ασκητής στην ταπεινότητα" ο Ιερώνυμος.

Ενα μικρό κελί στο ισόγειο της Μονής Πετράκη έχει επιλέξει για να ξεκουράζεται, αλλά και να διαμένει προσωρινά ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος έχει απορρίψει κάθε ιδέα να εγκατασταθεί στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό, στην οδό Μακαρίου. Η κίνηση αυτή του νέου προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Οπως λένε συνεργάτες του, «θα ισχύσουν μέχρι κεραίας τα όσα υποσχέθηκε ο κ. Ιερώνυμος» και ότι «θα κάνει πράξη τις θέσεις του περί ταπεινότητας του κλήρου».
Για μόνιμη κατοικία ο νέος Αρχιεπίσκοπος φαίνεται πως έχει επιλέξει ένα μικρό παλιό διαμέρισμα κοντά στην Αρχιεπισκοπή το οποίο ανήκει στην Εκκλησία. Ακόμη εξετάζεται και η περίπτωση να αναζητηθεί άλλο διαμέρισμα, το οποίο θα νοικιάσει. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις υποχρεώσεις του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μένει στα Οινόφυτα, στο πατρικό του σπίτι μαζί με τον αδελφό του. Αυτό, όπως και το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, είναι τα δικά του καταφύγια. Τα ησυχαστήριά του, «μακριά από κοσμικότητες και πολυτέλειες».
Και δεν είναι μόνο οι χώροι που έχει επιλέξει να ξεκουράζεται ή να διαμένει, αλλά όλη η συμπεριφορά του και οι κινήσεις του.
Ο ίδιος έχει αποφασίσει να αλλάξει τη χρήση της αρχιεπισκοπικής κατοικίας στην οδό Μακαρίου στο Ψυχικό στην οποία διέμενε ο Χριστόδουλος μετά την ανακαίνιση που έγινε το 2000. Οπως έχει αποφασιστεί, στην πολυτελή κατοικία πλέον θα φιλοξενούνται επίσημοι καλεσμένοι της Συνόδου ή της Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι μέχρι τώρα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος.Επίσης στον ίδιο χώρο ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και η Σύνοδος θα παραθέτουν γεύματα ή δείπνα σε επισήμους. Η νέα χρήση αναμένεται να απαλλάξει τη Σύνοδο από σημαντικά έξοδα. Οπως λένε συνεργάτες του -«και λόγω χαρακτήρος»- προβληματίζεται και για το στόλο των πολυτελών αυτοκινήτων της Αρχιεπισκοπής τα οποία ήταν στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου.
Ολο αυτό τον καιρό, πάντως, μοιράζει τις ώρες του μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και των υπηρεσιών της Συνόδου στη Μονή Πετράκη (ο Χριστόδουλος προτιμούσε να εργάζεται στην Αρχιεπισκοπή), προσπαθώντας να καταγράψει τα προβλήματα, αλλά και τα ανοιχτά θέματα τα οποία πρέπει να διαχειριστεί. Πολλές ώρες αφιερώνει στο να ακούει συνεργάτες, αρχιερείς, αλλά και υπαλλήλους, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν υπηρεσιακό χαρακτήρα.
Εκεί όπου επιδιώκει ο κ. Ιερώνυμος να ακολουθήσει την «αρχή της πλειοψηφίας» είναι οι θέσεις της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα, το Πατριαρχείο, την πολιτική, όπως άλλωστε συνέβη και στην πρώτη συνεδρίαση (28, 29 Φεβρουαρίου) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία όλοι οι αρχιερείς πήραν το λόγο για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. «Δεν μας διέκοψε ούτε μία φορά», έλεγε χθες μητροπολίτης , «και αυτό σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη Σύνοδο».




Πηγή Ε.Τ.

14 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΛΑΟΣ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ,ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΛΑΟΣ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ,ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. trizoun ta kokkala tou makaristou..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπραβο!αυτος ειναι καφ..εεεε,εννοώ παππάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιερώνυμος: Ο εκλεκτός της Νέας Εποχής
    Η «τάξη» αποκαταστάθηκε

    Το ηγετικό γραφειοκρατικό σώμα της Εκκλησίας ψήφισε κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού. Ακύρωσε την «πολιτική» Χριστόδουλου. Έτσι αποκατέστησε την …τάξη! Την «τάξη» που θέλει την ιεραρχία της εκκλησίας απέναντι στον λαό, υπηρέτη του κράτους και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών εξουσίας.

    Η νέα εκλογή αποκατέστησε την «τάξη» της Νέας Τάξης!!!

    Αποκατέστησε την «τάξη» του «εκσυγχρονιστικού» και φωταδιστικού παρακράτους!
    Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν, μέσα σε μια ιεραρχία διαβρωμένη μέχρι το μεδούλι από τα προνόμια της εξουσίας της να υπάρχουν τόσοι «καθαροί» ιεράρχες που να αντισταθούν αποτελεσματικά στις αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς των ποικίλων μηχανισμών της πλανητικής εξουσίας και των εγχώριων λακέδων της.
    Η πλειονότητα των ιεραρχών βαρύνεται με τέτοιο φορτίο διαφθοράς, που την έχουν στο χέρι.

    Μάλλον, εμείς ήμασταν αφελείς, ή κάναμε τις επιθυμίας μας πραγματικότητα, με το να πιστεύουμε ότι ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η καταλυτικά παρεμβατική «πολιτική» Χριστόδουλου.
    Οι αγώνες σε μηχανισμούς πάντα οδηγούν στην ήττα τις αγωνιστικές, ανατρεπτικές, πατριωτικές δυνάμεις. Εκεί ελέγχονται τα πάντα…
    Οι νέοι αγώνες αρχίζουν τώρα. Γιατί ο Ιερώνυμος είναι το αντίθετο σε ΟΛΑ από τον Χριστόδουλο. Είναι ο εκλεκτός της Νέας Εποχής.
    Και αυτό θα το αντιληφθούν γρήγορα, όσοι τυφλωμένοι από τα κάποια λάθη του Χριστόδουλου του έριξαν την πέτρα του αναθέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Χριστόδουλος, ανεξάρτητα για ποιους λόγους (αυτό έχει μικρή σημασία) είναι ο ΜΟΝΟΣ που συγκρούστηκε με το κράτος και τους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης: Θεωρητικά, πνευματικά και ΠΡΑΚΤΙΚΑ!

    Αυτή η σύγκρουση συσπείρωσε τον λαό γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία, μια συσπείρωση ΑΝΑΧΩΜΑ στις βουλές της Νέας Τάξης.

    Ο νέος αρχιεπίσκοπος ακυρώνει κάθετα αυτό το έργο. Χαρακτήρισε τον αγώνα αυτόν «εξτρεμισμό»!!!

    Ιστορικό αξίωμα: Όποιος χαρακτηρίζει τις λαϊκές και μάλιστα μαζικότατες κινητοποιήσεις «εξτρεμισμό» είναι ΠΑΝΤΑ με τον εχθρό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τον συμπαθώ πολύ τον νέο Αρχιεπίσκοπο.Απ τα πρώτα δείγματα γραφής του κι απ το έργο που έχει κάνει στη μητρόπολη του προιδεάζει για έναν αρχιεπίσκοπο που θα επαναφέρει την εκκλησία στον αρχικό της σκοπό και αποστολή-να είναι αποκούμπι του κάθε ανθρώπου στις δύσκολες στιγμές,στις δυσκολίες της ζωής,πνευματική πηγή αναγέννησης της ψυχής.Μακάρι να τα καταφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρετε τι μου θυμίζει το στυλ του νεου Αρχιεπισκοπου? Θυμάστε πως αντιμετωπισαμε κάποτε την ανακοινωση του ονοματος του Προεδρου Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου, κάτι σε ααα αυτόν, ε σιγα κ τι εγινε, αντε να δουμε κ αυτος και τελικά κατά την γνώμη μου είχε τον ποιο ουσιαστικό αιχμηρό λόγο σε ότι έλεγε και πάντα την σωστή στιγμή. Καμία μα καμία παραφωνία. Ε και ο Αρχιεπίσκοπος 2 κουβέντες εχει πει μεστές, επι της ουσίας κ προπαντων ακομάτιστες. Μακάρι να συνεχισει έτσι, θα τον ΅παμε΅ πολύ κ ας μην είμαστε κ φανατικο εκκλησίασμα πολλοι από εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και τι έγινε ? πλάκα μας κάνετε , πια ταπεινότητα ? ας μοιράσει την περιουσία της εκκλησίας στο ποίμνιο . Πουσαι ρε Χριστόδουλε !!! εσύ ήσουν παπάς .Σε ακούγανε οι πολιτικάντηδες και βγάζανε αφρούς ! Τους χάλαγες την μαγιονέζα βλέπεις … πας και εσύ .Κρίμα …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ γρήγορα θα ξεχαστεί ο "Πολύς" μακαριστός Χριστόδουλος.

    Η Εκκλησία ΔΕΝ είναι πολιτικό κόμα.

    Παράδειγμα στην Εκκλησία είναι ο Χριστός.

    "Τα του καίσαρος τω καίσαρι"

    Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι τα λόγια και το παράδειγμα του Χριστού. Για όσους πιστεύουν.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι ολοφάνερα τα σημάδια της απειρίας του. Φάνηκαν ανάγλυφα όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για τις δηλώσεις του Άνθιμου με τα συλαλητήρια κλπ. άγαρμπες απαντήσεις.

    Μασημένα λόγια, που δεν ταιριάζουν στο νο 1 της κορυφαίας οργάνωσης στον τόπο (μη κερδοσκοπική οργάνωση, που διαχειρίζεται χρήματα αλλά μοιράζει καλές θέσεις στον παράδεισο. Άυλο μέρισμα.


    Με αυτόν μάλλον η εκκλησία θα ξαναμπεί στα κελλιά της, α λα Σεραφείμ κλπ δεν θα έχει φανερό πολιτικό ρόλο, αλλά στα παρασκήνια.

    Και θα ξεκοκαλίζονται τα εισοδήματα....

    Και κανένας δεν θα μιλά.

    Το λάθος το Χριστόδουλου είναι ότι μιλούσε. Μιλούσε πολύ και ιδιαίτερα σε θέματα που τον είχαν ξεπεράσει. Νόμιζε πως είμασταν στην εποχή της χούντας ή της ΕΡΕ.

    Θα μπορούσε π.χ. να δηλώσει στις εναρκτήριες δηλώσεις του ο καινούργιος ρασοαρχηγός, πως π.χ. στη θητεία του θα βάλει στόχο να χτιστούν 2 νέα Ωνάσεια.. 4 νέα πανεπιστήμια σε συνεργασία με Οξφόρδη-Κέμπριτζ (κι όχι τους αγιατολοχικούς

    Θα μπορούσε να δώσει αυτό που υποσχέθηκε ο προηγούμενος, το επίδομα στους τρίτεκνους ανεξάρτητα από θρησκεία...

    Και τι δε θα μπορούσε να πει πως θα βάλει στόχο να κάνει... καθώς διαχειρίζεται τα λεφά των μελών του μεγαλύτερου κόμμαος στον τόπο.

    Αντίθετα άκουσα πως δεν θα συνεχίσει την ανάμιξη της εκκλξησίας στην πολιτική κλπ..

    ακόα δηλαδή με το μακαρίτη ασχολούνται...

    βράσιμο στο ζουμί...

    τίποτε.. για μένα δε μου άρεσε αυτή η επιλογή

    Άτομο χωρίς φαντσία, σπρωγμένο ίσως από κυκλώματα πολιτικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΥΓΕ στον νεο Αρχιεπισκοπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΠΡΑΒΟ στον νέο Αρχιεπίσκοπο.

    Όσο για αυτούς που παραμιλάνε για άνθρωπο "Νέας Τάξης" και τους άλλους που θα ήθελαν ένα ακόμη φανατικό να κουνήσουν λίγο το κεφάλι τους και να θυμηθούν πως ο αρχιεπίσκοπος είναι ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ηγέτης και μόνο, ούτε εξωτερική πολιτική έχει κληθεί να κάνει, ούτε να σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα.

    Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. (κάτι που ποτέ, μα ποτέ δεν έκανε ο Παρασκευαΐδης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δείτε ποιοι χάρηκαν με την εκλογή Ιερόνυμου για να καταλάβετε και τι είναι αυτός...

    Και δειτε ποιοι ανακουφίστηκαν με τον θάνατο του Χριστόδουλου και βγάλτε συμπεράσματα.

    Μετά τον Χριστόδουλο τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share