Ο μύθος του "Ελληνικού λόμπι" στις ΗΠΑ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Ο μύθος του "Ελληνικού λόμπι" στις ΗΠΑ..

Απ΄το www.kalami.net

Πρόσφατα, στις 24 Μαρτίου 2008, ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ της -υποτίθεται- έγκυρης ημερήσιας αθηναϊκής εφημερίδας ''Καθημερινή'', ζητούσε από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, να θέσει το ζήτημα των Σκοπίων στον πρόεδρο Μπους, στην ειδική τελετή, την επομένη, στον Λευκό Οίκο, γιά την εθνική μας επέτειο, ''γιά λογαριασμό του 1.5 εκατομ. Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ''.
Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται ειδικά τελευταία με αφορμή την ονομασία της πΓΔΜ, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με το περίφημο ''ελληνικό λόμπι'' στις ΗΠΑ. ''Λόμπι'', σημαίνει συγκροτημένη ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων ή εθνικών ομάδων (μειονότητες) που ασκούν πίεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας, γιά την προώθηση των ζητημάτων τους. ''Ελληνικό λόμπι'' στις ΗΠΑ, σε συγκροτημένη -αν και μικρή- μορφή, υπήρξε ΜΟΝΟ την τριετία 1974-1977 (κυπριακό, ελληνοτουρκικά). Αλλά με πρωτεργάτες... Αμερικανούς πολιτικούς και τους Ελληνοαμερικανούς Σαρμπάνη, Μπραδήμα, Τσόγκα. ''Λόμπι'' σημαίνει πίεση με αποστολή επιστολών, emails κλπ, σε ποσότητες φυσικά, στους πολιτικούς και στον Λευκό Οίκο. Σημαίνει, επίσης, δυνατές ομογενειακές Οργανώσεις, που μπορούν να κινητοποιούν τα μέλη τους ή να συμβάλουν οικονομικά στην εκλογή ή επανεκλογή πολιτικών.
Ως Ελληνισμός στις ΗΠΑ, ούτε δυνατές Οργανώσεις έχουμε, ούτε μπορούμε να στείλουμε έστω 10.000 επιστολές ή emails στον Λευκό Οίκο.Φυσικά, το μεγαλύτερο ''παραμύθι'' είναι η αριθμητική ''δύναμή'' μας. Οι ανεύθυνοι 'Ελληνες πολιτικοί και τα ελληνικά ΜΜΕ, ομιλούν γιά 3 και, εκατομ. 'Ελληνες στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Είμαστε (απογραφή 2000) 1.170.000 'Ελληνες ή Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε 1.5 εκατομ....ψηφοφόροι. Και είναι ζήτημα αν ψηφίζουμε συνολικά στις προεδρικές εκλογές 150.000-200.000, αριθμός πολύ μικρός γιά τις ΗΠΑ, των -κοντά- 300 εκατομ. κατοίκων.
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει μέλη 110.000 οικογένειες Ορθόδοξων, κατά 95% ελληνικής καταγωγής. Δηλαδή, ουσιαστικά εκπροσωπεί, το πολύ, 300-350.000 άτομα και δεν ασχολείται με την Ελληνισμό, αλλά με την προσέλκυση μελών, ''πιστών''. Οι ομογενειακές Οργανώσεις, μικρές αριθμητικά, είναι μισοδιαλυμένες.
Οι Οργανώσεις, οι τριτοβάθμιες, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ή γιά τα ελληνικά ΜΜΕ (ΣΑΕ, Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο κλπ), που λειτουργούν με την έκδοση...ανακοινώσεων. Η ΑΧΕΠΑ το ίδιο. Οι νέες γενιές δεν ασχολούνται με τον Ελληνισμό, επειδή οι ηλικιωμένοι, με τη νοοτροπία των δεκαετιών του '60 και του '70 στην πλειοψηφία τους χωρίς γραμματικές γνώσεις και αγγλικών, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στις Οργανώσεις, που τις θεωρούν ''κτήμα'' τους. Οι 'Ελληνες πολιτικοί που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ουσιαστικά γιά τουρισμό, έρχονται σ' επαφή μόνο με τα μόνιμα ψώνια των ομογεν. Οργανώσεων και αγνοούν την πραγματικότητα. Οι μεσήλικες με μόρφωση, γνώση της σημερινής πραγματικότητας και πείρα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο, απομονώθηκαν από τους μόνιμους-εγκάθετους, γιά να μην ''τους πάρουν τις θέσεις''. Σοβαρή προσπάθεια καταγραφής του Ελληνισμού και κινητοποίησής του ειδικά μέσω emails, δεν έγινε ποτέ.Γιά τους παραπάνω λόγους, γιατί να ενοχληθεί ο πρόεδρος Μπους, όταν έλαβε στον Λευκό Οίκο, στα 2004, μόνο 5-6.000 επιστολές ή emails, όταν οι Ισραηλινοί, Εβραίοι και μη, στις ΗΠΑ, στέλνουν το ολιγότερο 80.000 γιά δικά τους ζητήματα; Λογικά, είναι δυνατόν στις ΗΠΑ, οι κυβερνητικές Υπηρεσίες να μην γνωρίζουν πόσοι αριθμητικά είμαστε ως 'Ελληνες και πόσοι ψηφίζουμε; Αν έχουμε ''δύναμη'' ή όχι;'
'Ελληνικό λόμπι'' γιά τους 'Ελληνες πολιτικούς και ειδικά τα ελληνικά ΜΜΕ ''υπάρχει'', γιατί έτσι τα συμφέρει να νομίζουν. Γιά όσους 'Ελληνες ζουν στις ΗΠΑ γιά δεκαετίες, γνώστες της κατάστασης, ''λόμπι'' ΔΕΝ υπάρχει, δεν υπήρξε, δεν μπορεί να υπάρχει. ''Λομπίστες'', ναι υπάρχουν, αν κρίνουμε από τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ, γιατί έχουν παρουσία μόνο εκεί: Στα ελληνικά ΜΜΕ. Στις ΗΠΑ, δεν είδαμε ΠΟΤΕ, έναν έστω, ''επιφανή'' Ομογενή, γιά 30 χρόνια, να κάνει παρέμβαση σ' ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι ή σε μιά μεγάλη εφημερίδα, γιά τα εθνικά μας θέματα. Οι ''παρεμβάσεις'' τους περιορίζονται μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ.Κατά συνέπεια, καλό είναι να ζούμε με όνειρα και παραμύθια, αλλά η ωμή πραγματικότητα, μας προσγειώνει ανώμαλα...Σημ.: Τα φερόμενα ως ''λόμπι'', ΑΗΙ (American Hellenic Institute) και CEH (Coordinated Effort of Hellenes), δύο αντιμαχόμενες ομάδες ''ηγετίσκων'', που δίνουν περισσότερο έμφαση στην προβολή τους στα... ελληνικά ΜΜΕ, στόχο έχουν την προσέλκυση χρήματος από την ελληνική (και κυπριακή) κυβέρνηση.

20 σχόλια:

  1. ayth einai h alhtheia.
    bravo sas pou to anadykneietai.
    DEN YPARXEI ELLHNIKO LOBBY STHN USA.
    PARTE TO XAMPARI.
    OTI KANOYME PREPEI NA TO KANOUME MONOI MAS
    H ISTORIA MAS,MAS TO EXEI DIDAKSEI APEIRES FORES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ayth einai h alhtheia.
    bravo sas pou to anadykneietai.
    DEN YPARXEI ELLHNIKO LOBBY STHN USA.
    PARTE TO XAMPARI.
    OTI KANOYME PREPEI NA TO KANOUME MONOI MAS
    H ISTORIA MAS,MAS TO EXEI DIDAKSEI APEIRES FORES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί να μην υπάρχει οργανωμένο Ελληνικό λόμπυ αλλά για αυτό δεν φταίει η ομογένεια.
    Φταει η ηλίθια πολιτική και οι ηλίθιοι πολιτικοί που έχουμε εντός Ελλάδος.
    Οι ελληνιοαμερικανοί το ξέρουν πολύ καλά αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΩΡΑΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΥΡΑ "ΜΥΘΟΣ"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πλήρης επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον Κ. Σημίτη:


    Προς
    Κύριο Κώστα Σημίτη
    τ. Πρωθυπουργό


    Αγαπητέ Κώστα,

    Διάβασα με προσοχή όσα μου έγραψες.
    Το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσες, έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις
    του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Αποφάσεις
    καθαρές, αναμφισβήτητες και δημόσια γνωστές. Αποφάσεις που ενισχύουν τη
    δημοκρατία στη χώρα μας.
    Άρα το ζήτημα δεν υφίσταται. Είχε απαντηθεί προ της επιστολής σου.
    Η δε δημοσιοποίηση της επιστολής, η δημόσια διαφοροποίηση καθώς και η έμπρακτη άρνηση να συνταχθείς με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασής μας, αποτελούν αδικαιολόγητη πολιτική πράξη.
    Δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευσή μας.
    Δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό τη στιγμή που κάθε νοικοκυριό
    δοκιμάζεται από την ακρίβεια και ο ελληνικός λαός πλήττεται βίαια από την ανομία,
    την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με
    ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.
    Δημιουργούν ερωτήματα τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα αποτελεί και νέα ελπίδα. Ένα ΠΑΣΟΚ αποφασισμένο να νικήσει, για να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Μακριά και απέναντι σε όσα συμφέροντα θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς ίδιον όφελος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
    Γνωρίζεις ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που έχεις προσφέρει στη χώρα. Θυμούμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου.
    Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ.
    Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου.
    Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της
    Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
    Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος.
    Διαφυλάττοντας το κύρος και τη συντεταγμένη πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογούμε πάντα τις απόψεις που καταθέτεις.
    Και προσωπικά θα το κάνω με ιδιαίτερο πάντα ενδιαφέρον.


    Φιλικά,




    Γιώργος A. Παπανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.
    ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΠΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΆΥΤΗ.
    ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ,ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.
    ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΥΘΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ.
    ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 13 Ιουνίου, είναι η ημέρα του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Κοσμοκράτορα Αλέξανδρου, ίσως του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών.

    ΠΩΣ ΤΙΜΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ;
    ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΘΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mesa sthn lamogia eimaste kai mesa kai exw apo thn Ellada. An8rwpoi pou pragmatika agapoun thn Ellada kai ton Ellhnismo den 8a tous breite se organwseis kai proedries kai arxhgies klp klp. Einai krufoi hrwes thn ka8hmerinothtas pou paleuoun me ton diko tous tropo gia ton Ellhnismo.

    Poio lobby kai blakeies...

    Balte to kala sto mualo sas oute lobby 8a mas swsei oute arxiepiskopoi oute kanenas. Auto pou 8a mas swsei einai h epistrofh sta idanika kai h agaph sta xwmata pou patame...

    Ante geiaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ!

    Υπάρχουν μόνο κάποιοι πατριώτες σε συνδέσμους που κάνουν οτι μπορούν και τους τρώνε ζωντανους οι ίδιοι οι Έλληνες της Ομογένειας που υπηρετούν τα κόμματα εδώ στην Ελλάδα και δέχονται εντολές, και τους Αμερικανους με τους οποίους είναι κώλος και βρακί!

    Σκοτωμένοι μεταξύ τους είναι, το kalami.net τα βγάζει πολύ στην φόρα αυτα. Στην Αυστραλία τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αλλά γενικά η Ομογένεια ειναι άμεσα πρακτοροποιημένη και κομματικά υποκινούμενη ή απλά ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΟΤΕΣ, και όσοι Έλληνες της Ομογένειας αντιδράνε ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑ και απομονόνωνται απο όλους!

    Είδατε τόσους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες να κάνουν ποτέ προπαγάνδα υπέρ της Ελλάδας με ταινίες, όπως κάνουν οι μαύροι, εβραίοι και ιταλοί;

    Ξέρετε πόσοι Ελληνοαμερικανοι αυτά τα χρόνια ερχόντουσαν Ελλάδα να ρίξουν εκατομμύρια για ταινίες και στούντιο υπερπαραγωγών και οι εκαστοτε υπουργοι παρα-πολιτισμου των συνδικάτων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ ΤΟΥΣ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΕΞΩ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 4.24 ΣYMΦΩNΩ KAI EΠAYΞANΩ!G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ - ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα εάν υπήρχε ελληνικό λόμπυ θα συναντούσε αντίδραση από την κυρίαρχη τάση στην Ελλάδα.
    Γυρίστηκε το έργο "300".Δεν το έκανε κανένας Έλληνας λομπίστας ή όχι.Κανονικοί Αμερικανοί το έκαναν,όλοι οι κριτικοί της Ελλάδος το κατέκριναν γιατί φοβήθηκαν μήπως ανεβάσει τον "εθνικισμό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και εκτός απο το kalami.net διαβάστε και αυτό http://makelio.blogspot.com/ να φρίξετε ακόμα πιο πολύ!

    Και θυμίζω οτι η υπόσχεση του Καραμανλή οτι η Βουλή μας θα αποτελείται και απο ομογενείς ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. NA PXOΣAΣTAN KAI MIA BOΛTA AΠO EΔΩ NA ΔEITE ΠOIOI MAΛAKEΣ KYBEPNOYN TGN KOINOTHTA ΘA ZHTOYΣATE ΠOΛITIKO AΣYΛO ΣTOYΣ ΠAΠOYA.G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ετσι ειναι ρε παιδια.
    Ολα αυτα με το "λομπι", ειναι αρχιδια ριγανατα, για να γελασουμε και λιγο.
    Λομπι ειναι ενα και μονο.
    Αυτο των Εβραιων.Period.
    Που τους τραβαει απ τ αρχιδια ολους τους πολιτικους, κοβοντας τους το μπαγιωκο.Τα λεφτα δηλαδη.
    Γιατι οι Εβραιοι, εχουν μεν πολλα λεφτα,οπως και οι Ελληνοαμερικανοπι, αλλα οι Εβραιοπι, τα χαλανε για παρτη της πατριδας της καρδιας τους, δηλ. του Ισραηλ, ενω οι "δικοι" μας,αυξανουν τους λογαριασμους τους.
    Αυτο ειναι ολο.
    Και βεβαια, ισχυει και η καταρα της φυλης, η ζηλεια δηλαδη και η διχονοια.
    Οσοι δε κυκλοφορουν, παιζοντας το λομπιστες, συνηθως κοιτανε να βγαλουν λεφτα απο τη δουλεια, παρα να βαλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και κατι, που το ξεχασα.
    Ειδατε πως ο μαυρος, ο "καλος Αμερικανος",ο υποψηφιος ντε, ο Ομπαμας, που σαν τον Κενεντυ,θα αλλαξει τα παντα με το μαγικο ραβδι του και θα κανει τη νυχτα,μερα, τι εκανε;
    Εσπευσε τρεχοντας, να παει στη συναξη των Εβραιων, και να κανει δηλωση αφωσιωσης και πιστης προς το Ισραηλ.
    Καταλαβατε περι τινος προκειται;
    Οχι για να μην ελπιζουν μερικοι, οτι ετσι και βγει, θα σωσει τον κοσμο.
    ...Φουτσες, μπλε χρωματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share